egipte-rere-la-barricada-9788492559497

«Pa, llibertat i justícia social.» Amb aquest lema milers d’egipcis van perdre la por el gener de 2011 i van envair els carrers. Reclamaven la caiguda del dictador Mubarak i, amb ell, la caiguda del règim polític i econòmic que el va sustentar durant més de trenta anys al poder. Tres dècades caracteritzades per polítiques despòtiques i repressores centrades a consolidar un model de lliure mercat aplaudit internacionalment, mentre s’aplacava l’oposició, mentre se silenciava qualsevol veu crítica i, sobretot, mentre més del 40% de la població se sumia sota el llindar de la pobresa. Tot en nom de l’estabilitat regional, la lluita contra el fantasma islamista i les polítiques de liberalització.

Però la caiguda del rais no va significar la fi de les seves polítiques. Militars i islamistes van sumar forces per transformar l’ímpetu del carrer en un procés de transició reformista que adormís les reclamacions de canvi social. Dos anys i mig després, aquest pacte va fracassar i va submergir de nou el país en la mateixa dicotomia en què ha viscut la darrera meitat de segle: la dels Germans Musulmans contra les forces militars o a l’inrevés.

Aquesta és la història d’una revolució que ni va començar a Tahrir ni va acabar amb la sortida de Mubarak o la caiguda de Mursi. La història d’un viatge que s’endinsa en l’entrellat de la societat i la política de la vall del Nil: des de les mesquites d’Imbaba fins als clubs militars de Zamalek; des del palau d’Etehadeya fins a les barraques de Boulak Dakrour o les fàbriques de Mahala. És la història de la lluita per obtenir el control de la barricada.

marc-almodovar

Marc Almodóvar. Periodista i documentalista, ha treballat de corresponsal a Egipte per a El Punt-Avui, i és col·laborador habitual dels periòdics Directa i Diagonal. Des de 2008 ha viscut a Egipte, seguint els moviments polítics i socials de protesta, especialment els vinculats a les mobilitzacions obreres i antirepressives. Coordinador del blog egiptebarricada.blogspot.com, és autor dels audiovisuals Dones que valen per cent homes (curt sobre el paper central de les dones en les mobilitzacions obreres a Egipte) i d’Erhal – Vés-te’n. Diari de la plaça Tahrir, una crònica dels 18 dies de lluita que van fer caure Hosni Mubarak. També ha dirigit el documental BCN Thematic Park sobre els efectes del turisme massiu a Barcelona, entre d’altres treballs per a TVE i TVC.

Pròleg de Santiago Alba Rico

Fitxa

Premsa
Olga Rodríguez: «Egipto tras la barricada es un libro escrito desde el conocimiento y la voluntad de contrastar»
Egipte: pa, llibertat i justícia social (Marc Almodóvar, Vilaweb)
Marc Almodóvar: «Si el malestar social i la repressió continuen, la indignació a Egipte tornarà a agafar forma d’insurrecció» (Extramurs)
Marc Almodóvar: «No s’ha fet cas a les demandes de Tahrir» (El Punt)
«El poble egipci sap que, amb la força popular, ha aconseguit tombar dos presidents» (Directa)
«La revolución egipcia quería romper la dicotomía entre militares y Hermanos Musulmanes» (Marc Almodóvar, La Tarde 24 horas)
Marc Almodóvar «Un presidente con casaca militar en Egipto puede reavivar la revolución» (Trinidad Deiros, La Marea)
«Egipto tras la barricada surge de la frustración como periodista ante el tratamiento mediático de los hechos» (Marc Almodóvar, Intereconomía)
«Las mujeres están en el origen de las huelgas que luego dieron lugar a la revolución» (Marc Almodóvar, Coordenadas Radio 3)
El gran derrotado en Egipto está siendo el movimiento laico y revolucionario (Luís Matías López, Público)
«La revolución egipcia fue frenada por un pacto de transición entre militares e islamistas» (Marc Almodóvar, En un mundo feliz - Radio 3)
«El referéndum egipcio fue un plebiscito al golpe y al poder de los militares» (Marc Almodóvar, Hala Bedi Irratia)
«Ez dakit Tahrirreko eskaera guztiak beteko diren, baina ikusteko anitz gelditzen da» (Marc Almodóvar, Berria)
«Estados Unidos, Israel, el FMI y el BM siempre han reforzado el status quo egipcio» (Marc Almodóvar, Beste Bat-Hala Bedi Irratia)
«Nos vendieron que Tarhir fue una revolución pacífica cuando murieron 800 personas en 18 días» (Marc Almodóvar, Todos los caminos están cerrados)
«La información sobre Egipto ha estado condicionada por grandes medios como Al Jazeera o CNN, con sus propios intereses» (Marc Almodóvar, Radio Euskadi)
«Se está intentando generar un discurso sobre la inseguridad para justificar la mano dura del régimen marcial»  (Marc Almodóvar, Mnemos historia, Radio Almenara)
«La revolución sigue ahí: igual que en 2011, los estallidos sociales no se pueden prever» (Marc Almodóvar, Revista Rambl@)
Marc Almodóvar: «El ejército en ningún momento ha estado al lado del pueblo» (Marc Almodóvar, La Enredadera, Radio Topo)
Anatomía de una revolución fallida (Ricard González, Afkar)
Más allá del periocairismo (Marc Almodóvar, El Asombrario)
Santiago Alba Rico i Marc Almodóvar parlen d'Egipte en A Contratemps
"La represión no es solo contra los Hermanos Musulmanes sino contra quien se opuso al golpe" (Marc Almodóvar, Gara)
Tras la barricada (Marc Almodóvar, Periódico CNT)
Marc Almodóvar: «Hay un corazón revolucionario en Egipto que está constantemente denunciando tanto a militares como a islamistas» (Anábasis, Radio QK)

Vídeo

Egipto tras la barricada - Marc Almodóvar
Las Sublevaciones de la Tierra - 40 voces
Espais del capitalisme global - David Harvey
Barcelona metròpoli-empresa - Tinc Tant
PUTA FEMINISTA - Georgina Orellano
LA INVENCIÓN DE LAS MUJERES - Oyèrónké Oyewùmí
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!