<![CDATA[Virus Editorial - Edicions 1984]]> es-es 60 http://www.viruseditorial.net/images/logo_v_rojo_75.jpg Virus Editorial - Edicions 1984 http://www.viruseditorial.net/ <![CDATA[Pensar l'islam - Michel Onfray]]>

«És difícil, avui dia, pensar lliurement, i encara més pensar com a ateu. Afirmar que els ideals de la filosofia de la Il·lustració encara són d’actualitat ens fa passar, paradoxalment, per reaccionaris, per islamòfobs, fins i tot per companys de viatge del Front Nacional, assimilat al feixisme. En un món que repeteix massivament “Jo sóc Charlie”, si Voltaire tornés, passaria per un defensor del fanatisme! És el món al revés.

En aquest llibre, Pensar l’islam, em proposo reactivar el pensament de la Il·lustració. No es tracta d’estar a favor o en contra de l’islam, sinó de pensar-lo com a filòsof. Llegeixo l’Alcorà, examino els hadits i les biografies del Profeta per demostrar que en aquest corpus hi ha material per al pitjor i per al millor: el pitjor és el que les minories combatives activen per mitjà de la violència; el millor, el que les majories silencioses practiquen privadament. La República ¿com ha de considerar les dues maneres de ser musulmà? ¿Hi ha relacions i ponts de pas entre les minories combatives i les majories silencioses, sabent que la història la fan els primers i no pas els segons?

Aquest llibre també relaciona el que tothom s’ha posat d’acord a dir-ne “terrorisme” amb la política estrangera islamòfoba que França duu a terme des de fa anys darrere l’OTAN. Anomenem “barbàrie” el que no volem entendre. L’islam terrorista ha estat creat en part per l’Occident bel·licós. Les coses no són tan senzilles com, d’una banda i de l’altra, ens volen fer creure. Per això cal posar-se a pensar. Sobre aquesta qüestió i sobre moltes més.»

166 p. | ISBN: 978-84-15835-78-3 | 16,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[L'arrelament, Preludi a una declaració dels deures envers a l'esser humà - Simone Weil]]>

Simone Weil va escriure febrosament, en sentit literal, en els darrers mesos de la seva vida per, quan acabés la guerra, poder iniciar una nova França lliure. Aquest és el text que va preparar, sense el consentiment dels seus caps. L’arrelament és un contracte social, una carta magna, una constitució rara avis, que posa la reflexió en una nova civilització. És un text viu i fibrós que ens segueix interpel·lant, proposant-nos un futur utòpic i al·lucinant.

386 p. | ISBN: 978-84-15835-77-6 | 18,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La quarta paret - Sorj Chalandon]]>

L’any 1982 en Sam està a les acaballes de la seva vida. Crida en Georges, el seu amic, el seu contrari, l’activista de carrer que es pensa que ho ha vist tot i no ha vist res. L’última voluntat d’en Sam és que en Georges acabi el que ell va començar. Representar Antígona en el cor esquinçat de Beirut. Entre franctiradors de tots els bàndols. Robar a la guerra unes hores de pau. Els actors han de ser xïites, palestins, cristians, drusos, maronites, tots, totes les ètnies i religions arrossegades pel conflicte.

En el teatre, una paret invisible aïlla els actors del pati de butaques. En l’escenari bèl·lic, a un costat de la paret hi ha els botxins i les seves víctimes. A l’altre, el públic que contempla la tragèdia amb horror o indiferència, tant se val: aquesta paret els protegeix del que veuen els seus ulls. Travessar-la no surt de franc.

La quarta paret mesura la distància que hi ha entre la pau i la guerra, entre el drama i la tragèdia. El lector, astorat, commogut i compungit, es veurà envaït per un silenci revelador: mitjançant els ulls de Sorj Chalandon, ha mirat de fit a fit els ulls de la bèstia. I ha entès tot el que la guerra porta a dins.

304 p. | ISBN: 978-84-15835-50-9 | 20,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Els quaranta dies del Musa Dagh - Franz Werfel]]>

La Gran Guerra assola Europa i, en les imponents muntanyes de la costa síria, els turcs inicien l’extermini dels pobladors armenis. Sense poder negar el vincle de sang que el lliga al seu poble, un sol home, Gabriel Bagradian, nascut armeni i convertit en parisenc, planta cara a l’esgarrifós destí que els espera i s’enduu cinc mil habitants de la vall armènia al Musa Dagh, la muntanya de Moisès, per organitzar la resistència. Allà, durant quaranta dies, amb la perspectiva d’una mort gairebé segura, els set pobles de la vall s’erigeixen contra el setge ferotge de l’exèrcit turc.

Aquesta monumental novel·la coral, basada en els fets que van convertir els seus protagonistes en veritables herois, aporta llum a la tragèdia que va patir el poble armeni l’any 1915. La importància d’Els quaranta dies del Musa Dagh no rau només en el singular testimoni d’un genocidi deliberadament silenciat, sinó en la gran bellesa literària amb què va ser escrita l’obra.

Llegida amb avidesa pels jueus del gueto de Varsòvia durant el seu captiveri, aquesta novel·la publicada l’any 1933 continua sent, avui dia, l’única obra significativa sobre el primer genocidi sistemàtic del segle xx. Lluita, resistència i relats personals escrits amb una mestria narrativa indiscutible que s’universalitzen i ens fan viure en primera persona la coratjosa resistència d’un poble contra el seu poderós enemic.

960 p. | ISBN: 978-84-15835-51-6 | 24,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Josep Andreu Abelló, Els clarobscurs del catalanisme - Joan Escuiles]]>

Quaranta anys després, són nombroses les veus que asseguren que bona part dels mals que en l’actualitat assoten Catalunya i Espanya tenen el seu origen en la Transició. Però per comprendre com es va gestionar el pas del règim franquista a la democràcia cal conèixer la trajectòria dels homes que eren a la sala de màquines del procés. L’advocat i polític de l’ERC i del PSC, Josep Andreu Abelló (1906-1993), fou un d’ells.

La seva biografia passa per Montblanc, Reus, Barcelona, París, Mèxic i Tànger, i hi desfilen, com a amics o adversaris, figures com Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Tarradellas, Josep Dencàs, Andreu Nin, Carles Pi i Sunyer, Indalecio Prieto, Joan de Borbó i Jordi Pujol, entre d’altres. Aquest és un llibre per a aquells que voleu saber per què la Transició es va fer com es va fer i esteu disposats a resseguir un segle de catalanisme amb les seves clarors, però també preparats per no espantar-vos amb les seves ombres.

448 p. | ISBN: 978-84-15835-56-1 | 20,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Cartes des de la presó, Cartes a Tatiana Schucht - Antonio Gramsci]]>

«Aquest és un recull de les cartes que Gramsci va enviar a Tatiana Schucht, la germana de la seva dona. Tatiana va ser la persona físicament més propera a ell durant l’empresonament, i la seva corresponsal més diligent; les cartes que Gramsci li escrivia suposen el millor fil conductor per seguir detalladament la vida, els estats d’ànim, els projectes i les tribulacions del pres durant els onze anys que va estar tancat. Tatiana oferia a Gramsci, també, la possibilitat d’un desfogament intel·lectual imprescindible que amb Giulia, la seva dona, no era possible, a causa de la relació cada vegada més dolorosa entre els dos cònjuges, que estaven separats no tan sols per la distància física, sinó també per la dificultat de Gramsci a l’hora de parlar de sentiments en unes cartes que havien de passar per mans del censor, i que de vegades escrivia després de mesos sense rebre notícies de Giulia, malalta ella també i sola amb els dos fills de la parella a Moscou.

D’altra banda, aquest recull no ens il·lumina solament la vida del Gramsci captiu. Al costat de la personalitat de Gramsci, que es perfila tan nítidament en les seves pròpies paraules, descobrim, amb la mateixa vivesa, si bé d’una manera més indirecta, la persona que va ser Tatiana: una dona culta, extremament sensible i inquieta, que vivia per ajudar els altres.

Aquestes cartes ens mantenen viva a la memòria la lluita d’un home que es rebel·là sempre contra l’adversitat i que, fins i tot enmig de les més grans dificultats, sense laments ni autocompassió, va dedicar la seva vida a allò que li donava sentit: a buscar la manera de construir un món millor, conscient que viure volia dir pensar, actuar i lluitar.»

Del pròleg d’Alba Dedeu

190 p. | ISBN: 978-84-15835-39-4 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La rasa - Andrei Platónov]]>

La rasa és la història d’una colla de personatges que van fer la Revolució i que després van voler construir el gran edifici del socialisme plantant-ne els fonaments en una gran rasa. Els problemes amb el Partit, amb la burocràcia, amb la col·lectivització, amb la gana, amb el fred i amb l’absurd i el desgavell generals són l’excusa de què se serveix l’autor per dibuixar ja de manera profètica el principi de la fi de la Unió Soviètica. Platónov transforma la llengua per adaptar-la al moment i a la situació: trencament, renovació i intuïció són els pilars de la llengua d’un dels escriptors cabdals de la literatura russa del segle. Un escriptor que va posar en salmorra la llengua russa mateixa per despullar-la de tot allò que la lligava a un món obsolet. 

192 p. | ISBN: 978-84-15835-44-8 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Estat nou? escola nova!, Propostes per salvar i estendre l'us del català - Joan Pere Le Bihan i Rullan]]>

Aprofitant l’experiència de més de trenta anys de docència i direcció en les escoles catalanes de Catalunya Nord, la Bressola, l’autor explica les tècniques pedagògiques i organitzatives emprades per aconseguir que els alumnes nord-catalans recuperin l’ús normal d’una llengua socialment gairebé perduda.

En un moment històric en què a la Catalunya que encara depèn de l’Estat espanyol esperem grans canvis, ens és imprescindible conèixer i valorar degudament els resultats d’èxit que s’han fet en altres parts de la nació per recuperar l’ús espontani de la llengua catalana entre els infants. Perquè, malgrat els enormes esforços que aquests darrers trenta anys s’han fet aquí per aconseguir que la catalana sigui la llengua vehicular majoritària en l’ensenyament, no hem aconseguit, ni de bon tros, que en la major part del territori sigui la llengua natural i espontània dels alumnes entre ells, la qual cosa ens acabaria abocant tard o d’hora a una substitució lingüística en tota regla. La prova és que el percentatge a Catalunya de persones que coneixen la llengua catalana no para de créixer, però en canvi el percentatge dels joves que l’usen espontàniament no para de baixar.

La verticalitat de diferents edats d’alumnes dins de cada aula és un dels punts determinants de l’estratègia lingüística de l’escola, ja que permet que el nen petit que inicia l’escolarització vegi la llengua no només com la llengua dels mestres, sinó també com la llengua del grup de nens més grans on ell es voldrà integrar. A més a més, la idoneïtat dels professors per fer la tasca d’atenció a la llengua és indispensable per garantir-ne l’èxit. Finalment, un capítol dedicat a la familiarització dels alumnes amb l’ampli ventall dialectal català clou aquest text absolutament imprescindible en la nova etapa historicopolítica catalana que tants desitgem encetar.

128 p. | ISBN: 978-84-15835-42-4 | 12,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Mars del Carib - Sergi Pons Codina]]>

A cada barri hi ha un tuguri amb el millor de cada casa. A la vila de Sant Andreu, passada la Meridiana, aquest forat es diu Mars del Carib, santuari per a petits delinqüents, paradís de felicitats artificials, l’escola de la vida per a en Blai i els seus amics. Que el destí que la vida reserva als habituals del Mars del Carib sigui la presó o el cementiri els importa menys que defensar els colors del Sant Andreu i viure al límit. 

Qualsevol intent de posar seny, de lliurar-se a l’amor o a la feina —a la fàbrica, al magatzem—, topa amb la seva frontal desafecció per l’autoritat. El vici marca el camí, i tots els camins porten al bar. I passada la Meridiana, al cor de Sant Andreu, el bar es diu Mars del Carib.
 
Directa com un cop de puny, reactiva, insolent, veloç, còmica i descarada, Mars del Carib és una instantània entranyable i vital d’un submón que es resisteix a abaixar el cap, d’una generació que alça el puny no per fer cap revolució sinó per demanar una altra ronda.

286 p. | ISBN: 978-84-15835-23-3 | 17,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El llogaret - William Faulkner]]>

El llogaret, la primera novel·la de la trilogia Els Snopes, seguida per La ciutat i La mansió, explica l’arribada i l’ascens de la família Snopes al Revolt del Francès, un poblet de quatre cases sorgit sobre les ruïnes d’una antiga plantació. Encapçalats per en Flem Snopes —un home astut, enèrgic i de passat fosc—, ben aviat arriben a dominar el poble i els seus habitants, impotents davant els paranys, les jugades i els estratagemes que els aboquen a l’esfondrament moral.

Considerada com una de les obres més importants de Faulkner, en la qual ens mostra el seu extraordinari ventall de recursos literaris, El llogaret és alhora una reconstrucció irònica de la tragèdia clàssica i una crònica mordaç sobre les grans pretensions amb què es vivia al sud dels Estats Units abans de la Guerra de Secessió i la profunda decadència que es va produir durant la postguerra i la reconstrucció posterior.

464 p. | ISBN: 978-84-15835-29-5 | 22,90 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Brigades Internacionals. La fi d'un mite - Sygmunt Stein]]>

Per a molta gent, el mite de les Brigades Internacionals encara avui continua intacte. Però, darrere l’aventura heroica de milers de voluntaris vinguts d’arreu del món, s’hi amaga una altra veritat, desconcertant i dolorosa, que revela aquest testimoniatge salvat de l’oblit.

Sygmunt Stein, militant comunista jueu a Txecoslovàquia, trasbalsat pels processos de Moscou, que fan trontollar la seva fe revolucionària, va a Espanya a buscar l’espurna que revifi els seus ideals. Ara bé, un cop arribat a Albacete, centre de les Brigades Internacionals, el nomenen comissari de propaganda cultural, i aquest càrrec li permet descobrir, dia rere dia, la magnitud de l’enganyifa estalinista. Ben aviat, s’adona de la realitat: «La Rússia soviètica temia l’existència d’una república democràtica victoriosa a l’Europa occidental, i per això sabotejava el duel sagnant entre les forces democràtiques i el feixisme». Tot el que creia combatre en el franquisme, començant per l’antisemitisme, ho troba al seu propi camp. La decepció és proporcional a l’esperança que l’havia empès a anar a Espanya: immensa. Després, destinat a la companyia jueva Botwin, l’envien al front com a carn de canó.

De les execucions arbitràries d’André Marty, «el Carnisser d’Albacete», als banquets disbauxats dels comissaris polítics, passant per les mentides assassines de la propaganda soviètica, Sygmunt Stein denuncia virulentament, en el seu llibre, escrit en jiddisch durant els anys 1950, i no traduït al francès fins al 2012, la llegenda daurada de les Brigades Internacionals.

320 p. | ISBN: 978-84-15835-27-1 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Segona persona del singular - Sayed Kashua]]>

Segona persona del singular narra la vida de dos homes: un advocat criminalista àrab d’èxit, amatent a forjar-se una imatge d’home culte i desinhibit, i un artista, també àrab —que pateix un canvi d’identitat—, que fa de treballador social i cuidador d’un jove jueu, malalt, reduït a un estat vegetatiu. Un fet del tot fortuït, la trobada per part de l’advocat d’una nota d’amor de la seva dona, escrita en àrab, en un llibre de segona mà que ell ha comprat, provocarà la relació entre tots dos personatges. Aquesta trobada permet a l’autor desenvolupar una novel·la deliciosament complexa, mordaç i emotiva sobre la recerca de la identitat de tots aquells que pertanyen a una societat dividida i també sobre la naturalesa del matrimoni i l’amistat.

320 p. | ISBN: 978-84-15835-26-4 | 19,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La germandat del raïm - John Fante]]>

La Maria Molise ja n’ha tingut prou. L’adulteri és un pecat que, als seus setanta-quatre anys, ja no li pensa deixar passar al seu home, el vell Nick. Vol el divorci. Els estralls d’aquesta nova crisi porten en Nick de pet a la comissaria, i al seu fill Henry a agafar un avió des de Los Angeles per plantar-se a San Elmo, el poble de mala mort d’on havia marxat tants anys enrere. Havia fugit del poble, però també del seu pare, el centre hostil d’un univers fet de gestualitats italianes, ampolles buides, faldilles i un inacabable catàleg de menyspreus cap a les ambicions dels seus quatre fills.

A mesura que es rendeix a l’incommensurable talent culinari de la seva mare, en Henry passa comptes amb el passat de la seva família i accepta a despit ajudar el seu pare a construir un absurd fumador de pedra muntanya amunt. El pare i el seus camarades de la germandat del raïm —uns adolescents salvatges que superen els setanta anys— l’esperen a la furgoneta. ¿Acabarà sent un més del grup?

Veritat, simplicitat, emoció, família i duresa. Segons Kiko Amat, aquests són els ingredients primordials de la cuina de John Fante que fan dels seus llibres unes peces úniques, memorables. Afegim-hi també el batec d’amor i la recerca del perdó, així com l’ús magistral de la ironia i la potència del sarcasme. La germandat del raïm referma les bondats inqüestionables d’aquesta recepta.

192 p. | ISBN: 978-84-15835-12-7 | 15,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Xenofòbia a Catalunya - Xavier Rius]]>

Per ser justos, necessitem no oblidar els fets. Aquest llibre que presentem és una crònica de l’arribada massiva d’immigrants, de la gestió que se n’ha fet des de l’Administració pública i de l’aparició de les actituds xenòfobes amb pretextos diferents i la seva evolució organitzada. Cal treure’n conclusions.

Hi ha moments en la història que una ideologia aglutina com un imant multituds que no troben sortida al seu malestar. Aquestes ideologies posen en safata el desig de trobar «el culpable» a qui encolomar el propi fracàs. És l’antic anyell del sacrifici de temps immemorials, només que avui, en comptes d’animals, s’hi destinen persones.

Les conseqüències són terribles. El poble aprèn a dir que sí als seus instints més baixos. El raonament deixa pas al vòmit. Els valors espirituals i morals aconseguits amb penes i treballs durant mil·lennis es lliuren a l’odi.

És l’hora dels «homes providencials», dels «salvadors». Per a la nostra salvació, acaben decidint sobre la nostra vida, quina és la pàtria vertadera i quina no. Per detectar el seu potencial, hem de llegir els fets històrics i no enganyar-nos pel posat de «pallasso» que sovint fan servir com una careta propera i inofensiva.

En aquest llibre, no només es fa un seguiment del creixement del discurs xenòfob i de Plataforma per Catalunya, sinó que l’autor s’endinsa en les polèmiques viscudes al voltant de la immigració a municipis com ara Vic, Badalona o Salt.

Diu Anglada de PxC: «Em diuen el flautista d’Hamelin, però per les rates de cloaca que em segueixen allà on vaig». El problema seria que després de les rates el seguís el jovent. Per això, cal la reflexió

Xavier Rius Sant (Barcelona, 1959) és mestre i periodista. Vinculat als moviments pacifistes i d’objectors dels anys vuitanta i, més tard, a associacions de drets humans i centres d’estudis sobre conflictes, ha publicat diversos llibres sobre el fenomen de l’objecció de consciència i el pacifisme. Especialitzat en el seguiment de conflictes internacionals com els del Magrib, els Balcans i el Pròxim Orient, ha col·laborat en la majoria de diaris de Barcelona i Madrid, i ha participat en projectes d’ajuda humanitària. El fet migratori és un altre dels temes sobre els que escriu i n’ha publicat diversos llibres, entre els quals destaca El libro de la inmigración en España, editat el 2007 per Almuzara. Actualment col·labora a El Punt Avui, El Periódico, El Triangle i COM Ràdio.

288 p. | ISBN: 978-84-92440-69-6 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Maneras de mirar - John Berger]]>

Aquest llibre és obra de cinc persones: John Berger, Sven Blomberg, Chris Fox, Michael Dibb i Richard Hollis. És un dels llibres d’art més estimulants i més influents que es poden trobar en qualsevol llengua. Està basat en una sèrie de televisió de la BBC sobre la qual els crítics del Sunday Times van comentar: «Aquesta sèrie és una revelació en més d’un sentit: es concentra en com mirem els quadres... gairebé segur que canviarà la manera com la gent mira la pintura». I ho va aconseguir, ja que el llibre que en va derivar s’ha convertit en una obra essencial de la comunicació visual i de la teoria de l’art.

Segons Peter Fuller, en aquest conjunt de set assajos, on n’hi ha que combinen text i imatge i d’altres que només són visuals, «Berger té l’habilitat de fer un tall incisiu a la mistificació dels crítics d’art professionals… És un llibertador de les imatges i, un cop hem deixat que les imatges ens convencin directament, estem en una posició molt més bona per fer-ne una avaluació significativa».

La influència del llibre és enorme. Ha atret l’atenció del gran públic cap a l’estudi d’àrees culturals que ara són un lloc comú de la pintura a l’oli: el llegat de la dona com a objecte pictòric, el despullat femení com a objecte de desig sexual, l’empremta de la pintura en la publicitat actual, la manipulació de la pintura a favor de la propietat privada i els diversos significats en què es transformen les diferents reproduccions que es fan d’una mateixa obra.

166 p. | ISBN: 978-84-92440-72-6 | 16,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Plens de vida - John Fante]]>

Per fi el benestar s’albira en la vida de John Fante. Ha deixat enrere els temps indòmits, i a Hollywood tothom parla de les seves novel·les. Però Fante també s’ha convertit en un home atònit: navega entre el temor i l’eufòria per l’embaràs de la seva dona, la Joyce. I per acabar-ho d’adobar, la cuina de casa amenaça d’enfonsar-se’ls sota els peus. Caldrà anar a veure els pares per demanar-los un cop de mà...

L’obstinació destructora dels tèrmits, la religiositat hilarant de la mare, els judicis demolidors del pare i els embats hormonals de la Joyce confluiran com un tot determinat a ensorrar qualsevol escletxa de fe de John Fante en la naixent American way of life.

La tendresa, la compassió i l’estoïcisme que desperta en Fante l’univers singular que es desplega entorn de la paternitat i les seves circumstàncies fan de Plens de vida una obra perdurable, que per fi podrem llegir en la nostra llengua.

192 p. | ISBN: 978-84-15835-01-1 | 15,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El problema de Spinoza - Irvin D. Yalom]]>

Una fina línia separa la raó del fanatisme i recorre la història. Creuar-la pot donar pas a la tragèdia o bé pot il·luminar el món. Dos homes s’enfronten al seu destí i prenen partit. Es tracta del jove pensador jueu Spinoza i del jove antisemita Alfred Rosenberg.

Tres-cents anys després que Spinoza fos foragitat per sempre de la comunitat jueva d’Amsterdam, el maig de 1940, les tropes nazis ocupen els Països Baixos i el Reichsleiter Rosenberg s’ocupa personalment que no es destrueixi el llegat de Spinoza. ¿Per què? ¿Quin misteri amaga aquesta obsessió que l’ideòleg del Tercer Reich sent per Spinoza?

A cavall entre la història i la ficció, Irvin D. Yalom construeix un fascinant joc de miralls que reflecteix les contradiccions de l’home, la fe en Déu, la pertinença a una comunitat, la valentia i la por.

464 p. | ISBN: 978-84-15835-02-8 | 19,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Licantropia - Carles Terès]]>

L’hivern de 1759, mossèn Magí fa nit en un mas allunyat de tot i de tothom, d’una dignitat senyorial que contrasta amb les desolades terres de la Pobla de Llobosa a l’Alt Matarranya. Habiten la serra gent rústega, de poques paraules i expressió bestial, despullada de l’abric de la fe. Són llobaters, com els seus senyors Torrent de Prats. Si el bestiar pot sobreviure a l’amenaça del llop és gràcies a l’estranya comunió que lliga aquests homes als animals que tothom tem. La sensació d’anomalia, d’horror a penes esmussat que batega en tot el mas i els seus entorns li esdevé de mica en mica insuportable. Segles més tard, en Llorenç té la mateixa sensació que va apoderar-se de l’esperit d’aquell mossèn quan puja a la serra de la Pobla a fotografiar aquell casalot abandonat. Ell encara no ho sap, però un vincle que s’enfonsa en les seves arrels el lliga a una nissaga i a un poble que bressola un secret antic, el deliri de la licantropia.

252 p. | ISBN: 978-84-92440-97-9 | 16,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Llop entre llops - Hans Fallada]]>

Després de la publicació d’I ara què, homenet? i de la versió íntegra de Sol a Berlín, presentem al lector Llop entre llops, la gran obra mestra de Hans Fallada.

Ambientada durant la República de Weimar, la novel·la Llop entre llops fa un retrat del col·lapse de la cultura, l’economia i la política alemanyes durant els anys posteriors a la Primera Guerra Mundial, i de la dura lluita de l’home del carrer per sobreviure a aquesta catàstrofe.
«Som a Berlín, al carrer de Georgenkirch, tercer pati interior, quart pis, juliol del 1923, el dòlar costa de moment —a les sis del matí— 414.000 marcs.»
Així comença aquesta novel·la, ràpida i vibrant com un thriller, fascinant com una bona novel·la històrica i escrita amb un lirisme impactant: Llop entre llops descriu la vida a Alemanya en aquells temps ombrívols en què la incertesa quotidiana abocava els seus habitants a sortides extremes i mai abans imaginades.

Diu Alfred Kazin, al The New York Times: «La seva novel·la més ambiciosa… profundament commovedora… l’autor evoca més del que es pot suportar, però no més del que cal aprendre, interioritzar i entendre».

1216 p. | ISBN: 978-84-92440-94-8 | 25,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Olor de colònia, edició de butxaca - Silvia Alcàntara]]>

Un gran incendi trenca la monotonia de la Colònia. Els magatzems cremen pels quatre costats. El fum ho empudega tot. La sirena sona sense parar, tothom és al carrer. La lluita per salvar la fàbrica és desesperada. Per fi una veu crida: ja no hi queda ningú! Es dóna per apagat el foc, i amos i treballadors van a l'església en acció de gràcies. Realment no hi quedava ningú?

Atrapat, atrapat queda el lector fins a l'última pàgina d'aquesta novel·la, punyent com la vida dels seus protagonistes, amb un final sorprenent i sense concessions.

444 p. | ISBN: 978-84-15091-08-0 | 9,90 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Llauners - Paul Harding]]>

En George Washington Crosby jeu al llit esperant la mort. Confinat a la sala d’estar i acompanyat dels seus familiars, comença a patir al·lucinacions. Veu com el pis de dalt li cau a sobre, amb l’armadura de pi inacabada i les canonades per connectar. Parracs d’abrics vells, capses de jocs de taula i de puzles oblidats, joguines trencades, bosses plenes de fotografies familiars, eines rovellades i mecanismes de llautó de rellotges antics. Restes de tota una vida. Amb la teulada ensorrada, apareix el cel blau. Els núvols s’aturen, es queden quiets un instant, i llavors també li cauen al cap en picat, seguits de les estrelles, fins que la negra nit el cobreix com si fos un sudari. Havia estat un rellotger metòdic i ara, alliberat de les restriccions habituals del temps i de la memòria, pot reconstruir el seu passat i reunir-se per fi amb el seu pare epilèptic, que menava un carro ambulant i feia una mica de tot per guanyar-se la vida. En aquest viatge de retorn a les meravelles i al dolor d’una infantesa pobra en una regió remota de Maine, George Washington Crosby recupera el món natural, alhora inspirador i amenaçador, que forma part d’ell. Corprenedora i lligada a la vida, Llauners és una meditació elegíaca sobre l’amor, la pèrdua i la bellesa ferotge de la natura.

192 p. | ISBN: 978-84-92440-77-1 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El banquer - Núria Cadenes]]>

Acostumats com estem a veure, d’un banquer, només el personatge en l’opacitat de la representació pública, la novel·la ens acosta al terreny pantanós de la seva condició humana. Miquel Lluc, un home retret, de gest sec, és el personatge literari d’aquest banquer. Aparentment inofensiu i acomplexat, ¿en quins replecs de la seva ànima s’amaguen els veritables trets de la seva desmesurada ambició?

Mitjançant textos que són com flaixos a voltes encegadors per la seva potència, l’autora ens descriu la vida d’un home sense escrúpols que ha tallat i tenallat a la seva mida tota una societat, en aquest cas la mallorquina, i que ha esdevingut llegenda.

Amb una prosa incisiva i desafiant i un ús de la llengua impecable, Núria Cadenes ens sorprèn amb aquesta novel·la.

240 p. | ISBN: 978-84-15835-07-3 | 16,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El cas Wagner, Nietzsche contra Wagner - Friedich Nietzsche]]>

Havent contemplat l’exaltació del geni wagnerià al gran edifici del poblet de Baviera, tot just inaugurat, gairebé el temple d’una nova religió, Nietzsche, que de feia algun temps congriava recels envers el seu músic «salvador», de primer admiradíssim i llavors ja sospitós de manipulació, passa a l’acció i comença l’operació de desemmascarar Wagner. Progressivament, va desmuntant amb escalpel privilegiat la figura del músic, ara titllat d’«actor» i de «nociu», i amb el pecat de la megalomania a sobre: la culminació serà El cas Wagner, llibre enllestit i publicat el 1888, l’any que a Torí, a la seva estimada Itàlia, a les acaballes de la seva vida lúcida acabà uns quants llibres més, molt polèmics. Entre ells, Nietzsche contra Wagner, on recull, abans d’abismar-se en els buits de la follia, els fragments de llibres anteriors que ja havien fet el camí contra l’esperit wagnerià. Aquest llibre és el rebut final d’una intensa relació decebuda tant pel que fa a l’amistat com pel que fa a la música i, per damunt de tot, pel que fa a l’Art amb majúscules.

126 p. | ISBN: 978-84-92440-92-4 | 14,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La intrusa - Éric Faye]]>

Tot va començar quan Shimura-san, un home madur, meteoròleg, solter, metòdic i anodí, troba a faltar menjar a la nevera. Un dia és un peix, un altre, que el nivell del suc de fruita ha baixat, alguna cosa canviada de lloc... Se sent envaït, i això el revolta. Per espiar, col·loca una càmera a la cuina i des de la feina, a través de la webcam, vigila. Un dia entreveu una ombra i avisa immediatament la policia.

Els esdeveniments que succeiran el trasbalsaran profundament i esvairan la boira que amaga les seves misèries: una vida insípida, la incapacitat de tenir amics, de casar-se, d’interessar ningú. Res ja no serà igual, i aquella casa on sempre ha viscut, ara, no se la sent seva.

104 p. | ISBN: 978-84-92440-96-2 | 12,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[De la decència ordinària, Breu assaig sobre una idea fonamental en el pensament polític de George Orwell - Bruce Bégout]]>

«Hem arribat a un punt en què ens seria possible aconseguir una millora real de la vida humana, però no l’abastarem sense reconèixer la necessitat dels valors morals (common decency) de l’home ordinari. El meu principal motiu d’esperança pel futur neix del fet que la gent ordinària ha restat sempre fidel al seu codi moral.»

Aquestes paraules de George Orwell són la tesi principal d’aquest breu però contundent assaig.

Enfront del desànim per la injustícia, la immoralitat creixent i la devastació dels principis, Orwell ens dóna la perspectiva de vegades amagada pel soroll dels esdeveniments. La tenim ben a prop: l’home senzill del carrer, i per tant la majoria de la població, té un sentit moral innat, no com a resultat d’un raonament, sinó com una facultat instintiva. Aquests milers i milers de persones, doncs, constitueixen una vertadera resistència a la destrucció dels valors acumulats per l’experiència humana.

120 p. | ISBN: 978-84-92440-99-3 | 10,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La broma - Milan Kundera]]>

Un simple comentari imprudent sacseja radicalment la vida del protagonista. De sobte, el curs previsible del seu destí s’ha esvaït per sempre. Una narració, crònica del desencís d’una experiència i reflex de la frustració de la intel·lectualitat de la Txecoslovàquia estalinista.

288 p. | ISBN: 84-86540-01-1 | 7,20 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Egipte: les claus d'una revolució inevitable - Alaa Al Aswani]]>

La revolució egípcia de l’any 2011 va agafar el món per sorpresa i va obligar els interessos occidentals a revisar les anàlisis polítiques sobre Egipte, superficials i errònies, que s’havien donat per bones durant molt temps.

Va sobtar-ne la contundència i la unitat, que no va defallir fins a fer caure el dictador, i va escombrar tots els tòpics de fulletó turístic que fins llavors s’havien predicat sobre la incapacitat del poble egipci a fer res de bo.

Sense parió, la revolució va mantenir el seu camí sense caure en cap de les provocacions que li parava el règim per afeblir-la i fragmentar-la, i el món assistia embadalit veient la maduresa d’un poble convençut que només la democràcia és la solució als mals endèmics de la seva nació.

Aquest llibre surt quan encara està ben viva la revolució democràtica en els països àrabs. Egipte té un pes fonamental dins el món àrab i també pel lloc estratègic que ocupa en la política del Pròxim Orient. I és precisament de la mà de l’escriptor egipci Alaa Al Aswani, compromès amb la causa de la llibertat i a primera fila a la plaça Tahrir des del primer dia fins a l’últim, que ens acostem a les raons d’aquest esperançador procés que ha començat per l’enderrocament del dictador Hosni Mubàrak: ¿Com és que Egipte es va revoltar d’una manera tan inesperada? ¿Quins eren els problemes i les contradiccions que van fer inevitable la revolució?

Alaa Al Aswani (El Caire, 1957), escriptor, autor del bestseller internacional L’edifici Iaqubian, és un dels intel·lectuals més destacats d’Egipte, activament compromès amb la lluita a favor de la democràcia. Els fòrums de discussió i els seus articles des de les pàgines del diari Al-Shorouk han estat una tribuna de denúncia permanent contra la dictadura i les xacres socials que se’n deriven. Dentista de formació, professió que encara exerceix i que combina amb la d’escriptor, és autor també de Chicago i Friendly Fire. Les seves obres han estat traduïdes a vint-i-nou llengües. Ha estat guardonat amb nombrosos premis, entre els quals el Premi Bashrahil de novel·la àrab, i està considerat pel diari The Times com un dels cinquanta millors novel·listes traduïts en llengua anglesa en els darrers cinquanta anys. A Edicions de 1984 hem publicat les seves novel·les L’edifici Iaqubian i Chicago.

256 p. | ISBN: 978-84-92440-65-8 | 19,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Els prodigis de la vida - Stefan Zweig]]>

Després de la curació miraculosa del seu fill, un home ric i pietós recorda un vot no acomplert que va prometre de jove. Aquest record li crema per dins i el fa encarregar un quadre de la Mare de Déu que ha d’acompanyar-ne un altre d’extraordinària bellesa. Durant dies i dies, el vell pintor cerca una model tan encisadora com la del primer quadre, però no la troba. Tanmateix, quan està a punt de donar-se per vençut, se li apareix davant dels ulls com si fos un miracle, i la relació que es va creant fruit d’aquesta aparició endinsa el vell mestre i la seva model en els prodigis de la vida.

En aquest text, mai traduït al català fins ara, retrobem la manera de fer única de Zweig, el seu domini genial de la psicologia, la seva capacitat de suggerir amb un gest, amb una mirada, els turments interiors, les motivacions i els abismes de l’inconscient.

122 p. | ISBN: 978-84-15091-03-5 | 9,55 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Dies a Birmània - George Orwell]]>

Dies a Birmània és una novel·la d’una gran força narrativa que descriu a estones una compenetració harmònica entre el protagonista i la natura, que va prenent una posició central. Així es descabdella una narració sobre la relació de dos mons paral·lels, el dels colonitzadors i el dels colonitzats, dos mons de corrupció i de corromputs on tothom està atrapat en el sistema de l’imperialisme.

Dies a Birmània és encara avui una de les denúncies més dures contra les vexacions psicològiques que el colonialisme imposava. La novel·la va trobar ben aviat un editor nord-americà i va aparèixer l’octubre de 1934 a Nova York; l’any següent es va publicar al Regne Unit, un cop l’editor d'Orwell va poder veure que no havia provocat represàlies.

442 p. | ISBN: 978-84-15091-04-2 | 9,90 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Una màquina d'espavilar ocells de nit - Jordi Lara]]>

Una màquina d’espavilar ocells de nit és una de les obres més sorprenents i celebrades de la literatura catalana dels darrers anys. Novel·la, assaig, biografia i ficció es barregen en la història d’un jove estudiant de música que entra a formar part d’un conjunt de músics vells i estrafolaris. Amb ells, i investigant la vida i l’obra de rares celebritats artístiques del passat, descobrirà què és exactament una màquina d’espavilar ocells de nit i per a què serveix.

A les cròniques tragicòmiques, líriques o detectivesques d’aquesta novel·la descobrim «un petit món per ubicar-se en l’enormitat del món» i personatges singulars com «nàufrags feliços» que ens parlen del talent, de l’amor, de la llibertat o de la posteritat.

Un llibre que apassionarà qualsevol lector interessat o no per la música. Un llibre que diverteix, reflexiona i emociona.

288 p. | ISBN: 978-84-15091-06-6 | 9,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[En el cor de la nit - Irvin D. Yalom y Robert L. Brent]]>

«Estic fotudíssim... el passat està en plena ebullició... les meves dues vides, nit i dia, s’uneixen. Necessito parlar-ne».

Després d’una adolescència a Hongria durant l’Holocaust, Robert Brent ha viscut dues vides: la diürna, quan fa de cirurgià cardíac afable, implicat i incansable, i la nocturna, quan els fragments dels records terribles se li passegen pels somnis. Al llarg dels cinquanta anys que fa que són amics, mai no ha confessat el terror nocturn que pateix a Irvin Yalom, el seu vell amic psiquiatre. Ara, tanmateix, es veu obligat a compartir amb ell aquest gran secret. En el cor de la nit és un magnífic relat sobre el silenci, la repressió i la memòria, i també un poderós exemple de com l’amistat pot arribar a curar-nos.

Irvin D. Yalom (Washington, 1931), nascut en el si d’una família humil d’origen jueu, és professor emèrit de Psiquiatria a la Universitat de Stanford i autor de diversos llibres de psicoteràpia existencial. Tot i que va començar a escriure per explicar els casos clínics dels seus pacients, als seixanta anys es va convertir en autor de novel·les de ficció i va assolir un gran èxit tant de crítica com de públic. D’entre les seves obres, que han estat traduïdes a diversos idiomes, destaquen When Nietzsche wept (El dia que Nietzche va plorar, 1992), Lying on the couch (Des del divan, 1996) i The Schopenhauer cure (La cura de Schopenhauer, 2005).

62 p. | ISBN: 978-84-15091-05-9 | 7,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La història més bonica del llenguatge - Pascal Picq, Laurent Sagart, Ghislaine Dehaene i Cécile Lestienne]]>

El necessitem per organitzar el pensament, compartir les idees, comunicar, estimar, potser per somiar. El llenguatge és segurament el que és propi de l’home, una aptitud tan natural que ens oblidem de fins a quin punt és excepcional. Quan neix, cada ésser humà és apte per parlar, però tanmateix cal que ho aprengui a fer. ¿Quin bricolatge de l’evolució, un bon dia, en la nit dels temps, va fer aparèixer el llenguatge? ¿Com s’expressaven els nostres avantpassats? ¿Hi havia hagut, abans, una llengua única, universal? ¿Per què les llengües es van diversificar després en el planeta? ¿De quina manera, etern miracle, cada bebè humà reaprèn a enraonar, com reconeix les paraules, què passa en el seu cervell? Les sorprenents descobertes realitzades pels antropòlegs, els lingüistes i els neurobiòlegs permeten avui seguir la pista del llenguatge des dels fòssils més remots. Tres grans investigadors es passen el relleu aquí per explicar, en un diàleg accessible a tothom, una de les nostres històries més belles, i sens dubte la més extraordinària.

176 p. | ISBN: 978-84-92440-24-5 | 15,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La moneda del somni - Marguerite Yourcenar]]>

Aquesta novel·la, escrita el 1934 i refeta per l’autora el 1959, se situa a Roma en l’any XIè de la dictadura feixista, el 1933: una època en què la persecució dels enemics del règim causava estralls i durant la qual ja s’havien produït diversos atemptats contra el dictador. No eren els temps heroics dels partisans, dels anys encara més obscurs que vindrien, sinó els de la protesta gairebé individual, tràgicament aïllada, amb l’empremta de les doctrines anarquistes que tant havien marcat antigament la dissidència italiana. La moneda del somni tracta de l’atemptat perpetrat per una dona, Marcella Ardeati. Barrejant fets reals i simbòlics, té com a objectiu confondre en un tot la Roma de l’any XIè del feixisme amb la ciutat on l’aventura humana es trena i es destrena eternament. Era la primera novel·la francesa que mirava cara a cara la buida realitat que s’amaga darrere la façana pomposa del feixisme, d’un règim pretesament triomfant als ulls de l’opinió estrangera, en un moment en què tants escriptors que es passejaven per la península s’acontentaven deixant-se encisar pel tradicional deix pintoresc italià.

154 p. | ISBN: 84-96061-75-2 | 16,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El Carnatge - Emile Zola]]>

“Mireu: una societat no és forta fins que no posa la veritat a la llum del sol”, va escriure Émile Zola per defensar El carnatge quan el diari on apareixia en forma de fulletó va deixar de publicar-li, advertit dels perills que podia comportar-li. Ensenyar els mecanismes que s’amagaven darrere les aparences, que explicaven els mals profunds que eren a l’arrel de la societat contemporània: això és el que pretenia fer amb el cicle dels Rougon-Macquart i, en concret, amb la segona novel·la de la sèrie, l’obra que el lector té a les mans.

La novel·la del naixement del París modern és, feta i pastada, la novel·la de la decadència. I és que la dimensió física, urbana, és l’exponent, a l’obra d’unes altres realitats socials i morals, més profundes.

330 p. | ISBN: 84-96061-00-0 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Ragtime - E. L. Doctorow]]>

Benvinguts a l'Amèrica del canvi de segle, on a principis del segle XX el ragtime de Scott Joplin marca el ritme i una vitalitat apassionada toca la melodia. Harry Houdini deixa el públic atònit amb les seves escapades màgiques, mentre J. P. Morgan governa el món de les finances igual que un emperador romà. Emma Goldman predica la revolució, l'amor lliure i el feminisme; Henry Ford fabrica cotxes convertint els homes en màquines. I una bonica excorista, coneguda com a Evelyn Nesbit, és l'espurna de l'assassinat d'un gran arquitecte a mans d'un milionari embogit. En el clàssic de Doctorow, aquests personatges reals es barregen amb un artista ambulant, jueu, del Lower East Side, amb un músic negre de Harlem i amb un jove rebel, blanc anglosaxó i protestant, de classe mitja. La novel·la debana una història captivadora per teixir el mosaic vibrant d'un temps, d'un espai i d'una gent que van perdent la innocència i obrint pas a una època on tot i res es mou.

269 p. | ISBN: 978-84-92440-08-5 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Txevengur - Andrei Platónov]]>

A Txevengur hi han fet la revolució. Pagesos pobres, delegats del Partit, milicians i rodamons, fascinats per les notícies que els arriben, s'hi acosten per comprovar de primera mà com és el comunisme.
Els personatges que hi apareixen —homes sencers, tendres i valents— són arquetips d’una realitat nova, contradictòria i difícil. Concentren els sentiments d’un poble esgotat pel sofriment de segles i que de sobte es veu empès com una locomotora imparable cap al socialisme.
Amb una passió que s’encomana, els protagonistes es precipiten cap a tot allò que encarna el progrés —la ciència, la tècnica, les màquines— i recorren les estepes per estendre la revolució. És la seva única raó de viure.

Els pagesos, aïllats, analfabets i endurits, entenen el que poden i els més pobres ho posen en pràctica: el socialisme «al peu de la lletra» pren unes formes delirants. Els paisatges de la immensa Rússia, barrejats amb els desolats interiors dels homes que hi viuen, donen a aquesta obra un poder magnètic.

Txevengur és una obra imponent. La seva prosa també vol transformar la manera d’escriure. La matèria agafa vida i les associacions de mots i d’estructures són grans experiments per fer una nova literatura.

486 p. | ISBN: 978-84-92440-22-1 | 20,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Moderato Cantabile - Marguerite Duras]]>

Una classe de piano, un nen obstinat, una mare que el cova: podria ser l’escenari de la vida més mansa en una petita ciutat. Per la finestra oberta se senten les gavines, el mar –i de sobte un crit: al bar de sota acaben d’assassinar una dona. El crim desperta en la mare una curiositat malaltissa, que la porta cada dia a l’escenari no pas de la vida quieta sinó d’una passió.

«La nova novel·la de Marguerite Duras, Moderato cantabile, podria definir-se així: Madame Bovary reescrita per Béla Bartók –si no fos, abans que res, una novel·la de Marguerite Duras (que no s’assembla a ningú) i el seu millor llibre (que és dir molt).»

Rivarol, 1958

122 p. | ISBN: 978-84-15091-02-8 | 9,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El Palau de la Música Catalana. Els anys de la repressió franquista (1936-1975) - Antoni Sàbat]]>

Durant els anys de la dictadura franquista, Catalunya va patir una implacable repressió que va trasbalsar el país i les seves institucions culturals. El Palau de la Música Catalana en va ser una de les més afectades. Mai com en aquella conjuntura no havia sofert un ultratge tan vexatori, vergonyós i immerescut. Aquestes pàgines reviuen un dels períodes més negres, penosos i humiliants al llarg d’una densa història centenària.

Les prohibicions, les imposicions dictatorials, les multes i la rigorosa censura es van convertir en les armes del règim feixista per abolir tot signe de catalanitat i qualsevol gest de llibertat i supervivència. Amb tot, el Palau va esdevenir un veritable focus de resistència contra l’intent de genocidi cultural viscut al llarg de quaranta anys de continuada repressió.

Antoni Sàbat, estretament vinculat des de sempre al Palau —del qual n’és un profund coneixedor i tractadista—, durant vint anys va exercir-ne com a administrador (1960-1980). El llibre que ara us presentem aporta un valuós document, rigorós i testimonial, d’aquells anys de permanent ignomínia i és, indubtablement, una valuosa contribució, pràcticament inèdita, a la necessària recuperació de la memòria històrica del país i, en concret, del Palau de la Música Catalana, convertit durant el franquisme en símbol cultural de Catalunya.

478 p. | ISBN: 978-84-92440-46-7 | 25,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Una noia qualsevol - Arthur Miller]]>

Durant la seva llarga i prolífica carrera, Arthur Miller ha descrit alguns dels aspectes més obscurs del caràcter nord-americà i ens ha fet reconèixer a nosaltres mateixos. Amb Una noia qualsevol pinta un llenç més petit, més íntim, però amb una delicadesa enganyosa que engloba tot un ventall de pors, ambicions i desitjos humans. La Janice ha odiat la seva cara des que era petita i la seva mare li planta davant dels nassos un anunci de la revista Cosmopolitan tot dient-li: «Això sí que és bellesa!».

90 p. | ISBN: 978-84-15091-01-1 | 9,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[L'eudemonisme social, Contrahistòria de la filosofia / Vol. 5 - Michel Onfray]]>

Continuant amb el seu projecte de desmitificar vint-i-cinc segles d’escriptura institucional de la història de la filosofia, Michel Onfray dedica aquest cinquè volum de la seva Contrahistòria de la filosofia a exposar la dimensió utòpica dels hedonismes liberals del segle anomenat de la revolució industrial i a destacar la potencialitat dels hedonismes socialistes, comunistes, llibertaris i anarquistes.
La lectura de Mandeville, per a qui els vicis privats fan les virtuts públiques, la de Bentham, que anuncia la felicitat per a tothom gràcies al mercat lliure mentre exigeix que es tanqui en un panòptic qualsevol manifestació de delinqüència provocada per l’empobriment liberal, la de Godwin, que concep la societat harmoniosa des del punt de vista profètic i luterà, demostren que la utopia liberal ha causat estralls i encara en continua causant segons els mateixos principis.
Contra la mitologia marxista que despatxa qualsevol altre pensament socialista al món de la utopia, Michel Onfray recupera un socialisme eudemonista que inaugura unes quantes fórmules modernes: feminista amb Flora Tristan, individualista amb Stuart Mill, experimental amb Owen, gnòstic, dionisíac i ecològic amb Fourier, llibertari amb Bakunin. Aquests pensadors ofereixen ocasions polítiques per girar l’esquena al liberalisme i al marxisme: encarnen una esquerra inexplotada i plena a vessar de promeses.

Michel Onfray, nascut el 1959, és autor d’una quarantena d’obres. D’entre elles, el Tractat d’ateologia, La força d’existir i els quatre primers volums de la Contrahistòria de la filosofia han estat publicades en aquesta mateixa col·lecció.

290 p. | ISBN: 978-84-92440-54-2 | 19,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Sol a Berlín - Hans Fallada]]>

Si algú s’ha preguntat què feien els alemanys del carrer mentre Hitler era al poder, aquest és el seu llibre.
Un gruixut expedient obert per la Gestapo de Berlín i tancat pel Tribunal Popular de la mateixa ciutat conté el destí dels Quangel, un matrimoni de mitjana edat que vivia al nord de la capital. Entre els anys 1940 i 1942, aquestes dues persones insignificants, sense recursos ni capacitats específiques, emprenen una lluita contra la monstruosa maquinària de l’estat nazi sense l’ajuda de ningú. I d’aquest desafiament n’esdevé una cosa grotesca: l’elefant se sent amenaçat pel ratolí, i un aparell sense parió es posa a treballar per atrapar-los.
En el decurs d’aquesta lluita desigual i aferrissada, Fallada ens descriu la ciutat, amb els seus carrers i les seves places, els seus patis interiors i les seves tavernes, i ens mostra com els diferents personatges, des de l’obrer fins als ganduls de barriada, des del magistrat fins a la veïna jueva, viuen exposats a un entorn ple de terror, traïció i delació. Aquesta combinació, característica de l’autor, d’elements individuals i elements urbans és el que constitueix la base del retrat realista i enèrgic de la vida de la gent humil del Berlín de l’època nazi.

Sol a Berlín, qualificada per Primo Levi com «el millor llibre que s’hagi escrit mai sobre la resistència antinazi a Alemanya», és una potentíssima novel·la, una lliçó d’amor i de decència. Un llibre que val per sempre.

Hans Fallada (Greifswald, 1893 – Berlín, 1947), de nom real Rudolf Ditzen, va aconseguir el reconeixement mundial per les seves novel·les que descrivien l’Alemanya dels anys trenta. Els seus contemporanis el veien com un dels líders del nou moviment literari alemany que cercava el realisme i l’objectivitat. L’èxit més gran de Fallada va venir amb I ara què, homenet?, que va començar a escriure el 1931, quan l’atur va augmentar fins al quaranta per cent i els nacionalsocialistes havien esdevingut una amenaça seriosa. Sol a Berlín, escrita en només vint-i-quatre dies i publicada a Berlín el 1947, va patir una important retallada ran de la desnazificació. És la primera vegada que el lector català pot llegir aquesta obra i, en primícia mundial, pot fer-ho en la seva versió íntegra.

696 p. | ISBN: 978-84-92440-61-0 | 22,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Olor de Colònia - Sílvia Alcàntara]]>

Un gran incendi trenca la monotonia de la Colònia. Els magatzems cremen pels quatre costats. El fum ho empudega tot. La sirena sona sense parar, tothom és al carrer. La lluita per salvar la fàbrica és desesperada. Per fi una veu crida: ja no hi queda ningú! Es dóna per apagat el foc, i amos i treballadors van a l'església en acció de gràcies. Realment no hi quedava ningú?

Atrapat, atrapat queda el lector fins a l'última pàgina d'aquesta novel•la, punyent com la vida dels seus protagonistes, amb un final sorprenent i sense concessions.

Olor de Colònia evoca la vida d'una colònia tèxtil i les enverinades relacions socials, la combinació de despotisme i condescendència que, cap als anys 50, regeix la seva vida. Néixer, viure, reproduir-se i morir entre les parets d'una fàbrica. Una gran fàbrica que va més enllà dels llocs de treball, que és també l'escola per als fills, l'església, les botigues i les cases per viure-hi.

Sílvia Alcàntara i Ribolleda, nascuda a Puig-reig (El Berguedà) el 1944, a mitjans dels anys seixanta es trasllada a Terrassa, on viu actualment. Com molta gent de la seva generació, fins que no s'acaba la dictadura no pot estudiar la seva llengua i, quan ho aconsegueix, se li obre un món que no havia pogut ni imaginar. Es posa a escriure i encara no ha parat. A principis dels anys noranta, obren una escola a Barcelona, l'Aula de lletres, on ensenyen tècniques d'escriptura literària; és de les primeres a apuntar-s'hi. Després, a l'Ateneu Barcelonès completarà l'aprenentatge. Ha guanyat alguns premis de contes breus. Aquesta és la primera novel·la.

330 p. | ISBN: 978-84-92440-21-4 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Mèxic insurgent - John Reed]]>

El 1910 esclatava a Mèxic la revolució. El desencadenant era la situació d’extrema misèria deguda al latifundisme, a l’explotació estrangera dels recursos naturals i a la repressió política del govern de Porfirio Díaz.

Pascual Orozco, Emiliano Zapata i Pancho Villa eren els dirigents més populars de la revolució. Encara avui el crit de «Zapata vive, la lucha sigue» presideix revoltes com la del poble indígena de Chiapas.

John Reed, periodista nord-americà, va anar a Mèxic a valorar la destrucció causada per la intervenció dels EUA i conèixer l’entramat de la revolució. Les seves cròniques, escrites amb un estil literari que contrastaven amb el periodisme fet fins llavors, ofereixen una profunda visió de les causes de la transformació social que s’hi produïa, i descriuen els dirigents de la revolució amb una humanitat, uns detalls psicològics i una precisió que només era possible de fer amb una estreta convivència amb els revoltats. Mèxic insurgent és el primer reportatge de la història sobre la política intervencionista dels EUA i la defensa del legítim dret dels mexicans a fer la seva revolució sense ingerències.

340 p. | ISBN: 84-86540-81-x | 12,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya - Ferran Aisa]]>

Aquest assaig fa un recorregut per la història de l'educació a Catalunya. Es tracta d'un viatge pedagògic que s'inicia en els moments més "heroics" del segle XIX i estudia el procés de lluita, modernització i progrés dels mestres que van desenvolupar una gran tasca educativa tant a les escoles de les ciutats, com a les escoles rurals. L'autor fa un repàs sobre quines eren les característiques de les escoles independents com ho foren les escoles laiques, l'Escola Moderna, l'escola dels ateneus, l'escola neutra i l'escola racionalista. Analitza les escoles que basaven el seu component pedagògic en el catalanisme (com l'Escola Sant Jordi o l'Escola del Districte II de Barcelona). L'assaig també fa referència a les iniciatives dels grans pedagogs catalans tant a les escoles pilot, les racionalistes o les del Patronat Escolar, com Francesc Ferrer i Guàrdia, Jeroni Estrany, Joan Bardina, Pere Vila, Alexandre Galí, Artur Martorell, Josep Palau i Vera, Manuel Ainaud, Eladi Homs, Josep Parunella, Frederic Godàs, Pere Vergés, Rosa Sensat... entre molts altres.

Aisa s'endinsa en el pensament avantguardista dels principals teòrics de la pedagogia i esbrina quina fou la seva influència en la renovació educativa a casa nostra, sobretot amb la implantació de l'Escola Activa. S'immergeix en l'estudi dels plantejaments educatius de Rousseau, Pestalozzi, Fröbel, Decroly, Dewey, Claparède, Ferrière, Giner de los Ríos, Maria Montesori, Dalton, Freinet... Tots ells creadors de corrents educatius que influiran decididament en la renovació pedagògica durant el primer terç del segle XX, tant a l'etapa de la Mancomunitat, com la Segona República i la Guerra Civil. L'assaig recull l'experiència d'avantguarda educativa protagonitzada per pedagogs, mestres i alumnes que van realitzar una gran aventura revolucionària en el camp educatiu amb la constitució del CENU, "una escola nova, per a un poble lliure" que, malauradament, va haver de patir les conseqüències de la guerra civil, i fou eliminada pel franquisme. Finalment recorre l'exili i la repressió que van patir els mestres i repassa l'escola franquista i la lluita dels mestres per dignificar novament l'ensenyament. Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya és una síntesi clarificadora de la història de la pedagogia a Catalunya, que pot servir d'eina a tots els que senten un interès per l'educació, tant per esbrinar el ric passat educatiu però també per ajudar a entendre el present i a debatre el futur de l'ensenyament.

238 p. | ISBN: 978-84-92440-13-9 | 17,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Les fronteres de la normalitat, Una aproximació en clau social a les persones amb intel·ligència límit o borderline - Carlota Gallén]]>

La classificació persona amb intel·ligència límit o borderline s'aplica a persones que apareixen instal·lades en una mena de zona intermèdia entre el que es «normal» i el que està «per sota del normal». No tenen trets físics que els defineixen i, sovint, sols poden ser reconeguts per semblar intel·lectualment «lents», «curts», «poc àgils», etc. Però, especialment, tots mostren un mateix «símptoma» que revela i resumeix la seva anomalia: fracassen. És la seva incompetència a l'hora de resultar satisfactoris per al sistema escolar, per al mercat de treball i per a les relacions socials en general el que acaba justificant un etiquetatge "científic" que els marca com a víctimes d'una patologia psiquiàtrica relativament recent, una desviació que reclama un tractament sanitari, pedagògic, laboral i polític excepcional. Els borderline passen així a esdevenir no pas éssers humans que són a la frontera, sinó la mateixa frontera vivent que separa l'acceptable de l'inacceptable, l'integrable de l'exclusiu. La seva tasca consisteix a esdevenir terra de ningú, una franja indefinida la funció de la qual és assegurar que el pas entre el normal i l'anormal no sigui massa abrupte; garantir que aquests dos universos incompatibles mai no arribaran a fregar-se; vigilar que aquells que han estat expulsats o no admesos en el sistema social es mantindran en tot moment a una distància prudencial; evitar a tota costa que els «normals» i els «altres» puguin arribar algun dia a confondre’s i a confondre’ns.

Carlota Gallén (Barcelona, 1959) és antropòloga. Treballa com a investigadora al Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials (GRECS) del Departament d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i coordina l'activitat recercadora en patrimoni etnològic de l'Institut Català d'Antropologia. Ha presentat la seva investigació sobre persones amb intel·ligència límit en diversos congressos i seminaris, i és responsable, junt amb Manuel Delgado, de la compilació Normalitat i límit. A l'entorn de la noció de borderline (Barcelona, 2005).

125 p. | ISBN: 84-96061-65-5 | 12,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La meva guerra d'Espanya - Mika Etchebéhère]]>

«Ho haurem vist tot: una dona comanda la companyia i els seus milicians renten els mitjons. Una revolució és una revolució!»

Mika Etchebéhère va arribar a Madrid amb el seu marit Hipólito Etchebéhère quatre dies abans del 19 de juliol del 1936. Aquesta revolucionària francesa esdevingué poc temps després el cap de la columna militar del POUM madrileny. Talment com un soldat de ploma, Mika Etchebéhère relata la seva pròpia experiència com a combatent als fronts de Guadalajara, Sigüenza i Madrid, en un d’aquests moments de la Història en què la dona pot assolir el paper de protagonista.

292 p. | ISBN: 84-86540-09-7 | 6,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La força d'existir, Manifest hedonista - Michel Onfray]]>

«Amb trenta llibres al meu darrere, sento la necessitat de tractar del tema de l'hedonisme. Si l'hagués de reduir a una pregunta, evidentment que seria la de Spinoza: "de què és capaç el cos?". A la qual cosa he d'afegir: què ho fa que s'hagi convertit en l'objecte filosòfic predilecte? Després, un devessall de preguntes: com pensar com a artista? De quina manera s'ha de situar l'ètica en l'àmbit estètic? Quin lloc cal deixar a Dionís en una cultura totalment dominada per Apol•lo? Quina mena de relació hi ha entre hedonisme i anarquisme? Quines formes ha de tenir una filosofia per ser practicable? Què pot esperar el cos de les biotecnologies postmodernes? En filosofia, quines relacions existeixen entre biografia i escriptura? Amb quins principis es fabriquen les mitologies filosòfiques? Com s'ha de descristianitzar l'episteme occidental? Són possibles noves comunitats?

Respondre a aquestes qüestions exigeix una sèrie de raonaments que constitueixen un pensament existencial radical. D'aquí la subjectivitat artística, l'ètica immanent, l'estètica cínica, la política llibertària, el nietzchianisme d'esquerres, el materialisme sensualista, l'utilitarisme que fa gaudir, l'eròtica solar, la bioètica prometeica, el cos fàustic, l'hàpax existencial, la vida filosòfica, la historiografia alternativa, l'ateologia postcristiana, els contractes hedonistes, tot són ocasions per retornar l'encís als nostres temps melancòlics amb la proposta d'un pensament per ser viscut.»

Michel Onfray

Michel Onfray, nascut el 1959, és autor del Tractat d'Ateologia, publicat en aquesta mateixa editorial.

189 p. | ISBN: 978-84-96061-84-2 | 16,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Per un bistec, i altres relats - Jack London]]>

Per un bistec; Al sud de l’escletxa i El mexicà és un llibre de relats urbans de Jack London.

«Interessant i amè recull de narracions d’estil precís, quasi analític, amb imatges acerades i penetrants que retrata una societat i una època de crisi. Llibre que conserva un estrany poder de seducció. El poder de la bona literatura»

Anna M. Gil, Avui

112 p. | ISBN: 84-86540-52-6 | 4,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Un pavelló de cancerosos - Alexandr Solgnitsin]]>

El guanyador del Premi Nobel de Literatura del 1970 ens mostra, partint de la manera com cada malalt enfronta la malaltia, la personalitat del buròcrata soviètic i la del treballador que pensa lliurement.

622 p. | ISBN: 84-86540-23-2 | 15,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Barcelona 1938, La veu de les sirenes - Cèsar-August Jordana]]>

El 1938 Barcelona pateix l’etapa més crítica de la guerra. Mentre els franquistes avancen i la política internacional abandona la República a la seva sort, a la capital catalana la manca de menjar i l’amenaça de bombardeig són el pa de cada dia. Al llarg de l’any, l’escriptor Cèsar-August Jordana va compondre per al setmanari Meridià una crònica punyent, aguda i mordaç, no exempta d’humor, d’aquells mesos decisius. Aquests articles, que inclouen algunes de les peces més brillants i combatives de tota la prosa escrita en temps de guerra, són un model de periodisme culte d’actualitat dins la millor tradició del gènere.

112 p. | ISBN: 978-84-92440-18-4 | 14,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Bèsties sense pàtria - Uzodinma Iweala]]>

En un país africà sense nom, el món d’un nen es transforma de cop. Quan la guerra civil arriba al poble de l’Agu, el seu pare li diu: «CORRE! CORRE! AGU, CORRE!». I l’Agu corre, però va a parar als braços dels rebels i el seu líder, el Comandant. A mesura que els seus superiors i camarades el converteixen en un soldat, l’Agu s’enfonsa cada vegada més en un món caòtic i violent, un món que li acaba convertint el cap «en una fruita podrida». Bèsties sense pàtria narra la història devastadora de la supervivència i de les coses monstruoses que ens fem els uns als altres en nom de la guerra. Una obra impactant que explica, en primera persona, la pèrdua de la innocència. És el debut d’un escriptor extraordinari.


Uzodinma Iweala va néixer als Estats Units l’any 1982 en una família nigeriana. L’any 2004, es va llicenciar en filologia anglesa a la Universitat de Harvard i actualment estudia medicina a la Universitat de Columbia. La revista Granta el va considerar un dels millors novel•listes joves de l’any 2007. La seva primera novel·la, Bèsties sense pàtria —títol que s’inspira en una de les cançons del músic nigerià Fela Kuti—, ha estat guardonada amb alguns dels premis més destacats dels Estats Units, com ara el premi Sue Kaufman de l’Acadèmia de les Arts i les Lletres, i ha estat traduïda a diverses llengües.

140 p. | ISBN: 978-84-92440-47-4 | 16,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Contra els punts del camino de l'Opus Dei - Mossèn Josep Dalmau]]>

Aquest llibre publicat per primera vegada el dia de Sant Jordi de 1969 amb el nom de Contrapunts al Camí de l'Opus dei, va ser segrestat el mateix dia per la policia franquista sota les ordres del govern de Madrid, que era a mans de l'Opus. Tractar "des de fora" del context religiós la posició de l'Opus Dei té el perill de no donar els arguments precisos i concrets que ajudin la persona creient a trobart la part més progressiva de les seves creencies. Mossèn Josep Dalmau reflexiona des de la fe.

220 p. | ISBN: 84-96061-21-3 | 9,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Deu dies que trasbalsaren el món - John Reed]]>

L’esclat de la revolució russa pel març del 1917 va portar John Reed fins a la seva darrera fita. Va viatjar a Rússia pels seus propis mitjans només dos mesos abans de la revolució bolxevic. Deu dies que trasbalsaren el món és la narració apassionada, partidària —però, fonamentalment, viva— d’aquest episodi històric. Reed va morir a Moscou el 17 d’octubre del 1920.

"Pel que fa a mi, no sé quin ajut puc oferir, encara no ho sé. Només sé que la meva felicitat s’edifica sobre la misèria d’altri, que menjo perquè d’altres passen gana, que vaig vestit quan altres persones caminen quasi nues, les fredes nits d’hivern; i aquest fet m’emmaleeix, torba la meva seguretat, em fa escriure propaganda quan el que jo voldria és jugar"

John Reed

Nascut el 1887 en el si d’una família de l’alta burgesia nord-americana, John Reed va trencar aviat amb el seu entorn i va acabar participant activament en la lluita social del seu temps. I ho va fer amb la seva millor arma: una ploma àgil, veraç, brillant.
Reed va assolir un lloc destacat en el periodisme (nord-americà) arran de les seves cròniques de la revolució mexicana, recollides en el seu llibre Mèxic Insurgent.

Des de 1914 va seguir el desenvolupament de la guerra a Europa com a corresponsal de la revista Metropolitan i del diari World. Els seus articles, que eren una denúncia del veritable contingut del patriotisme, li van tancar les portes de la “gran premsa” tan bon punt el govern dels Estats Units es va decantar per l’intervencionisme.

368 p. | ISBN: 84-86540-00-3 | 7,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El dia que Himmler va anar als toros - Miquel Ferrà i Martorell]]>

Basada en fets reals succeïts durant la visita de Himmler a Espanya com l'entrevista que va mantenir amb Franco i l'espectacle de tauromàquia que el dictador li va oferir, la novel·la de Miquel Ferrà gira al voltant de l'activitat del III reich encaminada a garantir la puresa de la sang, la perversa recerca sobre l'ascendència racial dels avantpassats i els seus plans respecte a la peninsula.

108 p. | ISBN: 84-96061-26-4 | 11,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El tresor de Sierra Madre - Bern Traven]]>

És la història de tres pàries nord-americans arrossegats per la febre dels buscadors d’or. Al llarg de l’obra, l’antic precepte que l’or corromp l’ànima dels homes va prenent cos amb diferent intensitat en cadascun dels personatges. Escrita amb estil irònic i una visió profunda, cada protagonista representa un tipus universal que ens permet indentificar-nos-hi.

196 p. | ISBN: 84-86540-16-x | 8,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El viatge al passat - Stefan Zweig]]>

El viatge al passat és la història dels retrobaments amb regust amarg entre un home i una dona que es van estimar i que creuen que encara s’estimen.
Un home jove, pobre i mogut per una «voluntat fanàtica» s’enamora de la dona del seu ric benefactor, però l’envien uns quants mesos a Mèxic per a una missió de confiança. La Gran Guerra esclata. Ells no es tornen a veure fins nou anys més tard. L’amor, ¿ho pot resistir tot? ¿El desgast del temps, la traïció, una tragèdia?
En aquest text colpidor, mai traduït al català fins ara, retrobem la manera de fer única de Zweig, el seu domini genial de la psicologia, la seva capacitat de suggerir amb un gest, amb una mirada, els turments interiors, les motivacions i els abismes de l’inconscient.

106 p. | ISBN: 978-84-92440-39-9 | 9,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El viatger nocturn - Maurizio Maggiani]]>

Un especialista en migracions animals seu sobre el túmul del pare Foucauld en ple desert del Sàhara: espera l'arribada de les orenetes. Del cor del desert al cor dels boscos de Bòsnia, El viatger nocturn és una novel·la sobre la justícia que l'home ha de fer a l'home, és una història dins de la història -una història oral que literalment migra de boca en boca, com un conte explicat a la vora del foc. És un vol d’orenetes sobre la barbàrie d’un segle que encara no s’ha acabat.

Maurizio Maggiani, nascut a Castelnuovo Magra l'any 1951, fill d'una família modesta, viu actualment a Gènova. El seu currículum sembla el d'un escriptor americà dels temps heroics: ha estat mestre a presons, mestre de nens cecs, operador cinematogràfic, ajudant de gravació, muntador, fotògraf publicitari, constructor de bombes hidràuliques, i funcionari públic. Sempre ha viscut a la seva regió natal, tot i que se sent un ciutadà del món. Ha escrit contes en revistes italianes, , franceses, angleses i alemanyes. És editorialista de "Il secolo XIX" i escriu pel diari "la Stampa".

Ha publicat a Feltrinelli Vi ho già tutti sognato una volta (1990), Felice alla guerra (1992), Màuri, màuri (1996), Il coraggio del pettirosso (1995, Premi Viareggio Rèpaci i Premi Campiello 1995), La regina disadorna (1998, Premi Alassio i Premi Stresa per la Narrativa 1999) i E stata una vertigine (2002, Premi literari Scrivere per amore, 2003, i finalista del Premi Chiara). El viatger nocturn ha rebut el premi Strega 2005, el màxim guardó de la literatura italiana.

172 p. | ISBN: 84-96061-68-X | 16,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Felicitat Conjugal | El diable - Lev Tolstoi]]>

La permanència de Lev Tolstoi (1828-1910) en la literatura universal té a veure amb la seva capacitat per exposar, dels comportaments de les persones, allò que no ens agrada admetre. Encara que fos amb vista al millorament de la condició del gènere humà. Les seves obres posen de manifest actituds quasi ofensives. En les dues narracions que formen aquest volum accedim a les tensions, habituds, equívocs, mentides que es produeixen en les relacions de matrimoni, com en Felicitat conjugal, i encara més si s'hi barreja una altra dona, com en el cas de El diable, temptadora, que desestabilitza el matrimoni per culpa de la feblesa masculina, amb les corresponents conseqüències. Dues visions separades per la persona narrativa que ens ho explica i pels trenta anys que van de l'una a l'altra, en dos moments ben diferents de la pròpia història conjugal i amatòria de Tolstoi.

172 p. | ISBN: 84-96061-53-1 | 16,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El viatjar infinit - Claudio Magris]]>

El viatjar infinit és un esplèndid quadern de viatges, ple de tinta i vida viscuda: el diari d'un cos en moviment que juga a descobrir, conèixer i escoltar, i sobretot a compartir. I d'aquí neix l'encant. Un relat de vint anys de viatges, del 1981 al 2004. Ens trobem caminant de la mà de l'autor pels camins de l'Iran o de Tasmània sense haver-hi estat mai. Des de la Manxa del Quixot fins al Petersburg de Raskolnikov, des del castell de Ludwig de Baviera fins a l'escrivania d'Arnold Shönberg. De Londres a Sicília. A Berlín, on Magris discuteix amb Günter Grass. A la Xina, al Vietnam... Viure, viatjar, escriure. Ens reconeixem com a viatgers que de sobte se senten fascinats i ferits pels llocs i les persones i que, finalment, intenten resistir-se contra la desintegració buscant la vida plena.

Claudio Magris va néixer a Trieste el 1939. És col·laborador habitual del diari Corriere della Sera. Altres obres publicades a Edicions de 1984 són El Danubi (1986), A cegues (2005) i Vostè ja ho entendrà (2006).

286 p. | ISBN: 978-84-92440-03-0 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El viatge de les ampolles buides - Abdolah Kader]]>

Bolfazl, un refugiat, intenta començar de zero als Països Baixos. El seu únic contacte amb el món exterior és René, el seu veí, que també sembla un marginat. Tot enllaçant la realitat amb els records de l'Iran, Bolfazl es manté aferrat a la vida. Amb el seu estil característic, Abdollah descriu com divergeixen les dues cultures. «El més enginyós d'aquest llibre malencònic i vulnerable és que no hi ha lloc en absolut ni per a la rancúnia ni per al cinisme». Standaard der Letteren

Kader Abdolah (Iran, 1954) representa una llarga tradició de la literatura persa. La dictadura a l'Iran el força a exiliar-se i, el 1988, s'estableix als Països Baixos. El viatge de les ampolles buides és la seva primera novel·la, ha assolit un gran èxit als Països Baixos i s'ha traduït a diversos idiomes.

160 p. | ISBN: 978-84-96061-16-3 | 12,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Els vençuts - Xavier Benguerel]]>

Xavier Benguerel va néixer el 1905 a la barriada barcelonina del Poblenou i va viure la guerra civil del primer a l'últim dia. Li va tocar sortir cap a la frontera amb l'allau de fugitius, camí de França. De Barcelona a Girona, de Girona a Agullana, d'Agullana a les Illes, pel coll de Manrella. De les Illes al Voló, a Perpinyà, a Tolosa... i així fins a Marsella. Després cap a Amèrica, Argentina, Xile... Va viure a l'exili durant setze anys. En aquest llibre ens explica la tràgica aventura dels pocs que van poder esquivar els camps de concentració un cop arribats a França i dels molts que desgraciadament hi van anar a parar. Uns episodis dels quals mai en sabrem prou. En la nostra literatura falten encara documents sobre un dels capítols més impressionants de la nostra història. I aquest n'és el més emblemàtic. La guerra civil espanyola, coneguda i seguida dia a dia arreu del món, deixa de ser notícia un cop triomfa la rebel·lio militar feixista. Les expectatives que havia generat la defensa de la República queden estroncades, i fatalment les desenes de milers de fugitius es converteixen en una càrrega que no vol ningú. Ai dels vençuts!, diu la dita clàssica. Aquest llibre parla d'ells.

Xavier Benguerel va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1988. Va morir a Barcelona el 1990.

264 p. | ISBN: 978-84-96061-52-1 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[El taló de ferro - Jack London]]>

Al segle XXVIII ens retrobem en la foscor de l'Edat Mitjana i es descobreix un manuscrit que relata el turbulent període de 1912-1932, durant el qual va esclatar la Segona Revolta. Un fabulós exercici d'utopia i antiutopia.

272 p. | ISBN: 978-84-7591-054-3 | 6,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Les savieses de l'antiguitat, Contrahistòria de la filosofia / Volum 1 - Michel Onfray]]>

Ja fa massa temps que la tradició universitària defuig d'estudiar un continent submergit i oblidat de la filosofia. I ja fa massa temps que només sacralitza els protagonistes més austers de la gran guerra de les idees. ¿Per què? Perquè els que escriuen la historiografia oficial són els vencedors d'un combat que oposa tenaçment idealistes i materialistes. Amb el cristianisme, els primers van accedir al poder intel·lectual per vint segles. Des d'aleshores han afavorit els pensadors que treballen en la seva línia i han fet desaparèixer qualsevol empremta de filosofia alternativa. D'aquí ve que s'hagin amagat els cínics, els cirenaics, els epicuris, els cristians hedonistes, els agnòstics llicenciosos, els germans i germanes del Lliure Esperit, els llibertins barrocs, els Ultres de les Llums; els utilitaristes francesos i anglosaxons, els socialistes dionisíacs, els nietzcheans d'esquerra i altres o rebotits. Aquesta Contrahistòria -que constarà de sis volums- explica l'aventura dels vençuts, de la seva saviesa feliç, del seu pensament brillant, del seu art de viure -de viure bé. De viure millor. En aquests dos primers volums ens mostra, entre altres, que els presocràtics no van existir; que Plató aspirava a un immens acte de fe de les obres del materialista Demòcrit; que Epicur no és pas un poltre; que més d'un mil·lenni d'agnosticisme llicenciós travessa l'Edat Mitjana passat pel turmix de la historiografia oficial; que l'epicureisme dura més de cinc segles; que existeixen un bon grapat de cristians hedonistes i que Montaigne no ha escrit sinó que ha dictat els Assaigs, cosa que canvia tot el sistema de l'obra.

Michel Onfray, nascut el 1959, és autor de les obres Tractat d'ateologia i La força d'existir, publicades en aquesta mateixa col·lecció. Escriptor d'excel·lent estil, prolífic i bon divulgador, els seus llibres acostumen a ser èxits populars que venen centenars de milers d'exemplars a tot el món. Tanmateix, aquest doctor en filosofia de 49 anys, que viu amb la mateixa dona des dels 19, en una casa senzilla del seu poble natal, envoltat de llibres i amb el seu gat, s'assembla més a un anacoreta que al llibertí que reivindica. Segons Jean-Paul Enthoven, el seu editor a Grasset des que va publicar el seu primer llibre l'any 1989, tot els diners que ha guanyat fins ara estan bloquejats en un compte: "Amb prou feines vol rebre una quantitat mensual que mai ha de superar la pensió que rebia el seu pare com a obrer agrícola", explica. "Intento que la meva vida sigui coherent amb el que penso", resumeix Michel Onfray.

284 p. | ISBN: 978-84-92440-00-9 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La revolució alemanya 1918-1919 - Sebastian Haffner]]>

La revolució alemanya del 1918 fou una revolució socialdemòcrata, ofegada pels dirigents socialdemòcrates: un esdeveniment únic en la història mundial. En aquest llibre es descriu com es va produir, escena per escena. Sebastian Haffner, conegut pels seus comentaris i anàlisis precisos i lúcids dels fets contemporanis, reconstrueix aquí els esdeveniments des del novembre de 1918 fins el març de 1920 i desmenteix antigues llegendes: la negació de la revolució i la creença que la revolució era bolxevic. Alemanya va pagar car aquell fracàs: amb el tercer Reich, amb la repetició de la guerra mundial, amb una segona derrota encara pitjor i amb la pérdua de la unitat nacional i de la sobirania. Alemanya i Europa haurien quedat protegides de tot això si la revolució hagués triomfat.

190 p. | ISBN: 978-84-96061-44-6 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Retorn de l'URSS - André Gide]]>

Gide es va mantenir distant de la política, però no indiferent als problemes de la seva època. En la seva obra Voyage au Congo (1927) ja havia denunciat el colonialisme francès, però l'ascens del nazisme el va fer decidir-se a participar activament en el moviment antifeixista i a aproximar-se al comunisme. El 1936 va descriure les experiències de la seva vida a la Unió Soviètica a Retorn de l'URSS, que li va comportar un atac general dels partidaris del front popular. Les obres de la darrera etapa de la seva vida constitueixen una mena de testament moral. Gide va rebre el premi Nobel de literatura el 1947. Va morir el 1951. "Amb la restauració de la família (com a cèl·lula social), de l'herència i del llegat, el gust pel lucre i per la possessió privada prevalen sobre la necessitat de companyonia, de solidaritat i de vida comuna; això no passa amb tothom, és clar, però sí que passa amb molta gent. I es pot observar com es tornen a formar capes de societat, per no dir classes, una mena d'aristocràcia. És evident que no parlo aquí de l'aristocràcia del mèrit ni de la del valor personal, sinó més aviat de la del ben pensar i la del conformisme que, la propera generació, es convertirà en la dels diners." «La mentida, encara que sigui la del silenci, pot semblar oportuna, i també ho pot semblar la perseverança en la mentida, però fa massa bon servei a l'enemic, i la veritat encara que sigui dolorosa, no pot fer sinó guarir»

André Gide nasqué a París el 1869. La seva literatura, influïda inicialment pel simbolisme, va experimentar un canvi notable arran d'un viatge a l'Àfrica en el decurs de l'any 1893: l'eix de la seva obra es va centrar llavors en el conflicte entre l'individu i la moral tradicional. Les nourritures terrestres (1897), Promethée mal enchâiné (1899), Corydon (1911) i Les caves du Vatican (1814) són en conjunt una fina reflexió sobre la llibertat individual.

144 p. | ISBN: 978-84-86540-05-0 | 5,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Les presons de la misèria - Loïc Wacquant]]>

Denúncia de la “violència urbana”, encerclament intensificat dels barris anomenats “sensibles”, repressió accentuada de la delinqüència juvenil i perseguiment dels sense sostre, toc de queda i “tolerància zero”, augment continuat de la població carcerària, control punitiu dels beneficiaris d'ajuts: per tot arreu a Europa es manifesta la temptació de recolzar-se en les institucions policíaques i penitenciàries per combatre els desordres derivats de la desocupació, la imposició del treball precari i les retallades de la protecció social. Aquesta obra assenyala el camí pel qual aquest nou “sentit comú” punitiu, elaborat als Estat Units per una xarxa de think tanks neoconservadors, s'ha internacionalitzat, a instàncies d'una ideologia econòmica neoliberal de la qual és l'expressió en matèria de justícia. El pas de l'Estat providència a l'Estat penitència anuncia la presència d'una nova forma de governar la misèria, que uneix la mà invisible del mercat del treball desqualificat i sense normes amb el braç fort d'un aparell penal agressiu i omnipresent. Els Estats Units han optat clarament per la criminalització de la misèria com a resposta davant la inseguretat salarial i social. Europa s'enfronta a un dilema històric entre la penalització de la pobresa i la creació d'un Estat social digne d'aquest nom.

Loïc Wacquant és professor de Sociologia de la Universitat de Califòrnia, investigador del Centre de Sociologie Européenne del Collège de France i membre fundador del grup d'acadèmics crítics francesos Raisons d'agir.

142 p. | ISBN: 978-84-96061-13-2 | 12,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La pesta escarlata - Jack London]]>

L'any 2012 la pesta arrasa ciutats senceres; el caos ho desvasta tot. En poc temps, deu mil anys de civilització s'esvaeixen.

108 p. | ISBN: 978-84-86540-30-2 | 4,50 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Les fronteres de la Jihad - Jean-Pierre Filiu]]>

L'assassinat del comandant Massud un 11 de setembre va segellar la transformació de l'Afganistan en el primer emirat terrorista de la història. Al-Qaida va buscar durant deu anys la manera d'ocupar un territori de manera permanent des d'on projectar la seva subversió terrorista. I, per això, nomaditza la Jihad d'una terra a una altra per tal de vampiritzar els combats nacionals que es produeixen a diferents territoris i recuperar-los per a la seva Jihad global. En la mesura en què se li disputa aquest monopoli, la guerra contra el terrorisme d'Al-Qaida té totes les possibilitats de ser guanyada. Per entendre aquest conflicte fonamental al cor de la Jihad, Jean-Pierre Filiu ens submergeix en les arrels històriques de l'islam i ens esbossa un fresc de les Jihads de resistència anticolonial. Ens descriu la matriu de les Jihads contemporànies a l'Afganistan, la importació de Jihads devastadores a Bòsnia, a Txetxènia o al Caixmir, que han imposat el seu jou a les poblacions locals. Comprendre els envits reals i les fronteres d'aquesta guerra de Jihads és l'ambició d'aquest llibre que es nodreix a les millors fonts.

Jean-Pierre Filiu, historiador i arabista, ha format part de missions humanitàries al Líban i l'Afganistan. Actualment és professor associat a l'Institut d'Estudis Polítics de París.

316 p. | ISBN: 978-84-92440-05-4 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Les fonts de &quot;La confessió&quot; - Artur London]]>

La confessió (L'aveu) es va publicar per primera vegada a França el 1968. Més endavant Costa Gavras la va portar al cinema amb guió de Jorge Semprún i protagonitzada per Yves Montand. A Catalunya, la pel·lícula va tenir un fort impacte entre els sectors més militants de l'antifranquisme, paral·lel al que en el seu moment la novel·la havia causat a França. En aquest llibre podem llegir el manuscrit original que Artur London va escriure a la presó i va aconseguir passar clandestina-ment a la seva esposa Lise i que posteriorment va servir per redactar la novel·la La confessió. Un home parla de combats anteriors: el brigadista de la guerra civil espanyola, l'activista de la resistència francesa, el supervivent dels camps de deportats de Mauthausen i, més tard, el dignatari comunista txec. Parla com a víctima d'un procés trucat. Document excepcional, poques narracions ulteriors podrien constituir un testimoni tan esfereïdor com aquestes pàgines seques i punyents, descripció i alhora descoberta de la lògica implacable d'un sistema que necessita emmenar les seves víctimes a acusar-se de crims que mai no han comès.

110 p. | ISBN: 978-84-86540-47-0 | 8,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[L'Edifici Iaqubian - Alaa Al Aswani]]>

Com un autèntic terrabastall, L'edifici Iaqubian ha remogut la societat egípcia. Amb més de deu edicions en àrab i més de cent mil llibres venuts, l'obra incorporada al cinema i exhibida al festival de Berlín, ha estat traduïda a l'anglès, al francès, l'alemany, l'italià i ara al català. Amb un esguard tendre i afectuós, l'autor descriu amb naturalitat els afanys, les riqueses i les misèries, la bellesa i la maldat, tots els mals i els temes considerats tabú que conformen el mosaic de la societat egípcia. Així, l'homosexualitat, la hipocresia religiosa, la corrupció, el fonamentalisme, l'abús de poder i l'esclavitud sexual de la dona davant el patró són narrats sense prejutjar però sense pietat. El fanatisme de Taha, l'homosexualitat de Hatim, l'abús dels amos amb Butheina, el poder del Gran Home, la riquesa d'Azzam i la decadència del passat aristocràtic de Zaki conformen dins de L'edifici Iaqubian l'enrunament d'un país.

Alaa Al Aswani va néixer el 1957. Dentista de professió, parla anglès, francès i castellà que va aprendre per poder llegir García Marquez, El 1990 i el 1998 va publicar dos reculls de relats.

236 p. | ISBN: 978-84-96061-80-4 | 17,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Cultura i antifranquisme - Miquel López Crespí]]>

Poesia i lluita antifexista. Intel·lectuals mallorquins al servei del franquisme. L'escriptor Llorenç Villalonga: un enemic de Catalunya i d l'esquerra. La Nova Canço. La Influència de Gramsci en l'esquerra.

275 p. | ISBN: 978-84-86540-65-4 | 12,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La cultura anarquista a Catalunya - Ferran Aisa]]>

Ferran Aisa, amb La cultura anarquista a Catalunya, s'endinsa en el moment més important de l'anarquisme. I ho fa analitzant la construcció de la cultura llibertària en el si del proletariat català i seguint la vida social i quotidiana dels obrers i el seu entusiasme revolucionari. A l'estudi queda palesa la lluita per la cultura d'una generació d'homes i de dones que volien viure la utopia, dia a dia, sense esperar el "manà" de la revolució. El llibre recull l'esperit de la Barcelona, rosa de foc, que tant va influir en el proletariat ibèric del primer terç del segle XX. La ideologia anarquista basada en l'acció directa, el federalisme, la solidaritat i el recolzament mutu quallarà en una gran part de la societat catalana. Els anarquistes no deixaven res al marge, i així podem esbrinar com s'organitzen en grups d'afinitat de tipus naturista, esperantista, espiritista, pacifista, ateu, individualista, neomalthusià i sindicalista. El pensament filosòfics és present en l'obra i en l'acció dels llibertaris que pregonen el retorn a la natura, al frugal i paradisíac jardí de l'acràcia, anticipant-se en molts anys als actuals ecologistes: són partidaris de l'agricultura biològica, del vegetarianisme, de la medicina naturista, de l'amor lliure, del nudisme... Els llibertaris seran uns gran difusors de la seva filosofia i encetaran campanyes contra l'analfabetisme i a favor de l'educació i la cultura per a tothom. I això ho duran a terme a través del comportament ètic, del teatre, de la literatura, de l'art i dels ateneus llibertaris, les cooperatives i les escoles racionalistes. Davant la propaganda del poder contra l'anarquisme, fomentaran la cultura en tots els àmbits, creant biblioteques, publicacions, editorials, centres socials... L'última part del llibre aborda l'esclat revolucionari de 1936 i les seves conseqüències polítiques, socials i culturals: el paper de la CNT-FAI, les col·lectivitzacions, les Dones Lliures, la Universitat Popular, el CENU i altres realitzacions llibertàries. Amb aquest treball Ferran Aisa ha aconseguit posar a l'abast de tothom, en un sol volum, tots els corrents del pensament i la cultura llibertaris, amb les seves realitzacions, d'un moviment que va portar fins a les darreres conseqüències la lluita per l'emacipació de la humanitat.

348 p. | ISBN: 978-84-96061-61-3 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Cròniques d'un altre món - Paul Steinberg]]>

«Deportat a Auschwit el 1943 a l'edat de 17 anys, Steinberg relata la seva experiència. Cròniques d'un altre món és el relat fred, precís, sense patetisme, sovint insostenible per la seva mateixa sequedat, de la formació d'aquest 'romanent incomprensible' de supervivents»

Jorge Semprún

 

«De tots els testimonis produits dins l'anomenada literatura de l'Holocaust, aquest serà recordat per la seua sinceritat precisa i brutal»

Joan Garí, Caràcters

160 p. | ISBN: 978-84-86540-76-0 | 11,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Les croades vistes pels àrabs - Amin Maalouf]]>

Massa sovint, els llibres d'història han tingut el paper interessat de reescriure la realitat per fer-la arribar a les generacions posteriors d'una manera determinada. Què en coneixem de les croades sinó les grans gestes d'Occident, del cristianisme contra la mitja lluna? I, en canvi, aquests fets ocorreguts ara ja fa set segles, continuen marcant les relacions del món àrab amb Occident. Les croades vistes pels àrabs és una obra estrictament fonamentada en el testimoni dels cronistes àrabs de l'època. Per a nosaltres és un llibre "de l'altra banda", un esplèndid relat, viu, ple de detalls, records, tradicions i, també, de les limitacions i les contradiccions de l'antiga civilització àrab, desconegudes i menyspreades pels seus atacants. Amin Maalouf, ha volgut escriure, a partir d'un punt de mira fins ara oblidat: "La veritable novel·la" de les croades. Un llibre necessari en un moment històric, l'actual, en el qual ja no ens és possible viure d'esquena a d'altres móns.

Amin Maalouf. Escriptor libanès, d'expressió francesa, Amin Maalouf és l'autor de la trilogia històrica Lleó l'Àfrica, Samarcanda, Els jardins de llum i de les novel·les La roca de Tànios, Les escales de Llevant i El primer segle després de Béatrice.

344 p. | ISBN: 978-84-86540-69-2 | 8,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Camins utòpics, Barcelona 1868-1888 - Mei M.Vidal y Ferran Aisa]]>

Els Camins utòpics representen i il·luminen una època apassionant de la nostra història col·lectiva en un recorregut per vint anys intensos que van de la revolució de Setembre de 1868 fins a l'Exposició Universal de 1888. L'obra tracta de refer la història, els conflictes, la cultura, la vida quotidiana, així com la transformació de la ciutat i, fins i tot, els viaranys perduts per transferir-los al present. El llibre es capbussa en els camins utòpics que es van viure intensament a casa nostra. El pensament de Fourier, Cabet, Ruskin i Williams Morris van ser determinants en la vida de molts artistes catalans. Gaudí, gran admirador de Morris, va ser un d'ells. També foren influenciats per aquestes idees, entre altres, Narcís Monturiol, Josep Anselm Clavé i Ildefons Cerdà. Els autors s'han edinsat a l'època vuitcentista... i caminen pels carrers de la ciutat bulliciosa. Molt diferent de l'actual; però es precisament en aquelles dues dècades que Barcelona guarda les seves arrels més properes.

238 p. | ISBN: 978-84-96061-39-2 | 15,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Una màquina d'espavilar ocells de nit - Jordi Lara]]>

Un adolescent tan dòcil com curiós entra a formar part d'un conjunt de músics vells i estrafolaris. Amb ells descobrirà què és, exactament, una màquina d'espavilar ocells de nit, i per què serveix i li servirà a la llarga: per indagar en el talent que potser no té, en l'amor que gairebé no sabrà viure, en la llibertat que tem o en el misteri de la música mateixa. A mig camí entre les memòries i l'assaig artístic, Una màquina d'espavilar ocells de nit aplega set relats autobiogràfics a l'entorn de la música -autònoms però vinculats- i un epíleg sorprenent que ens conviden a endinsar-nos en un món insòlit, "un petit món per ubicar-se en l'enormitat del món", transitat per personatges singulars com "nàufrags feliços" i per rares celebritats de la música catalana com Juli Garreta, Ricard Viladesau o M.S. Puigferrer entre d'altres. Una prosa vigorosa i precisa. Un recital d'agudesa crítica, sensibilitat i ironia en contrapunt.

Jordi Lara, nascut a Vic el 1968, ha estat una de les veus més revulsives i imaginatives de la música i la dansa catalanes d'arrel. Com a periodista, ideòleg, creador d'espectacles i sobretot amb els seus programes de televisió ha treballat a fons per a la difusió de la música, la dansa o la videodansa. És autor, entre d'altres, del magnífic relat Papallones i roelles, sobre el coreògraf Salvador Mel·lo, publicat en aquesta mateixa editorial.

276 p. | ISBN: 978-84-92440-02-3 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Tractat d'ateologia - Michel Onfray]]>

"Els tres monoteismes, animats per una mateixa pulsió de mort genealògica, comparteixen un conjunt de menyspreus idèntics: odi a la raó i a la intel·ligència, odi a la llibertat, odi a tots els llibres en nom d'un de sol, odi a la vida; odi a la sexualitat, a les dones i al plaer; odi al femení, odi al cos, als desitjos, als impulsos. A la vegada, el judaisme, el cristianisme i l'islam defensen la fe i la creença, l'obediència i la submissió, el gust per la mort i la passió pel més enllà, l'àngel asexuat i la castedat, la virginitat i la fidelitat monogàmica, l'esposa i la mare, l'ànima i l'esperit. Que és tant com dir crucificar la vida i celebrar el no-res..." Michel Onfray En filosofia, fa un temps hi va haver una època de "mort de Déu". La nostra, afirma Michel Onfray, seria més aviat la del seu retorn. D'aquí ve la urgència, segons ell, d'un ateisme argumentat, elaborat, sòlid i militant.

222 p. | ISBN: 978-84-96061-56-9 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Pàries urbans - Loïc Wacquant]]>

Existeix el temor que l'explosió de violència que ha sacsejat els barris perifèrics de les grans ciutats franceses, com també periòdicament succeeix en els guetos nord-americans, s'estengui a casa nostra amb el fenomen de la immigració i de l'augment de la separació ètnica a la ciutat europea. Aquest llibre porta el lector fins al gueto de Chicago i a un polígon de la perifèria industrial de París, on descobrim que la marginalitat urbana no està teixida arreu del món amb els mateixos fils, però que la proliferació dels "barris problemàtics" demostra que les estructures i les polítiques estatals tenen un paper determinant en l'articulació de les desigualtats de classe, de lloc i d'origen en qualsevol cas. Aquest llibre refuta metòdicament la tesi de l'”americanització” de la metròpolis a partir del model del gueto negre. Revela, en canvi, com la cristal·lització d'un nou règim de marginalitat nodrit per la inestabilitat laboral, el retrocés de l'Estat social i la concentració, en barris de mala fama, de categories mancades d'un llenguatge col·lectiu, impedeix que es puguin forjar una identitat comuna i afirmar reivindicacions col·lectives. Mostra des d'una nova perspectiva la barreja detonant entre misèria i opulència i la violència que en sorgeix a les metròpolis del Primer Món. Pàries urbans ofereix unes eines importantíssimes per donar vigor al debat públic sobre les desigualtats socials i la ciutadania a l'inici del nou segle.

Loïc Wacquant és professor de la Universitat de Califòrnia-Berkeley i investigador del Centre de Sociologia Europea-París. Els seus llibres han estat traduïts a més d'una dotzena de llengües. És autor, entre altres, de Les presons de la misèria (1999), Cos i ànima (2001) i Castigar els pobres (2006), també publicades per Edicions de 1984.

368 p. | ISBN: 978-84-96061-81-1 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Papallones i roelles, El coreògraf I ballarí Salvador Mel·lo - Jordi Lara]]>

A la primera postguerra, una colla d'intel·lectuals i prohoms catalans s'apleguen per formar una companyia d'elit de dansa tradicional: l'Esbart Verdaguer. Es tracta, en realitat, d'una eina peremptòria de resistència cultural en el clos ofegador del franquisme. La consigna: "Si no podem cantar en català, ballarem en català". El primer director serà el mestre Manuel Cubeles i Solé, al qual succeïrà Salvador Mel·lo i Nicola (1930-2001), coreògraf brillant i personatge polèmic. Seguit amb fervor per desenes de joves dansaires, envoltat dels artistes més destacats del moment, Salvador Mel·lo portarà fins a les darreres conseqüències el seu amor per la dansa rera una bella quimera: la creació del ballet català. Papallones i roelles, reivindicació del controvertit Salvador Mel·lo, és la història verídica d'un lliurament forassenyat a l'art, però també és una reflexió sobre la vigència de la nostra cultura tradicional i els difícils viaranys de la posteritat.

110 p. | ISBN: 978-84-96061-40-8 | 11,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Observacions sobre Hitler - Sebastian Haffner]]>

«Jo destacaria d’aquesta obra, com ens va dir el professor de la UB Josep Florit, que està tot l’essencial sobre Hitler, en un llibre que no és una biografia sinó unes conclusions del que va significar el dictador alemany. A més l’autor, Sebastian Haffner, és un testimoni dels fets; va néixer a Berlín l’any 1907, i és una persona que no va ser seduïda pel nazisme, tot al contrari va deixar la seva carrera de funcionari per no servir al règim i finalment es va exiliar. Un home que també va ser crític a l'estalinisme i alguns governs de la RFA, per la seva tendència autoritària, posant-se del costat del estudiants l’any 68. Una persona que fa una història crítica i que com diu la Júlia al seu blog respecte el llibre: 'M'agradaria que algú fos capaç d’escriure de forma tan desacomplexada i objectiva sobre Franco i el franquisme, i sobre els fets que van possibilitar el seu llarg govern. És un llibre per debatre i pensar, cosa molt necessària en aquests temps, i en tots'. Jo afegiria que aquesta gran objectivitat, li ve precisament de ser una persona profundament subjectiva i implicada»

Tertúlies d'història Grup 99

188 p. | ISBN: 978-84-96061-17-0 | 15,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[L'espai Clos - Gerard Horta]]>

Heus aquí el relat d'un antropòleg que s'endinsa al Fòrum. El seu viatge –interior i alhora exterior– per l'espai es constitueix en una visió distant, ara irònica, ara lacònica, la qual serveix la causa d'enregistrar amb subtilesa les escenes emergents que s'hi donen. Les notes preses sobre el terreny esdevenen una narració directa dels fets ordinaris dels passavolants que roden amunt i avall pel recinte, i també del que els envolta. Així, l'etnògraf copsa vertiginosament, a l'instant en què es produeixen, fragments de la quotidianitat d'aquests habitants: els desplaçaments per l'espai i les situacions atzaroses de les petites accions que les persones emprenen esclaten associades a minúscules seqüències verbals. L'espai clos revela els continguts paradoxals del Fòrum a través del dia a dia dels passejants, dels treballadors i de les interaccions que hi estableix l'etnògraf, enxampat en el recorregut fascinant per una colossal plaça buida a mig camí d'un nou complex urbanístic i del brogit i la fortor de la Depuradora al sud, la Tèrmica de Besòs i la Incineradora al nord, el barri de la Mina a l'oest, la remor de la Mediterrània a l'est, i la memòria recent dels nostres temps. Al centre, els vianants travessen l'espai mentre el simulacre global anuncia alguna cosa més que un espectacle.

Gerard Horta és antropòleg per la Universitat de Barcelona, autor de Cos i revolució. L'espiritisme català o les paradoxes de la modernitat, publicat també en aquesta mateixa col·lecció d'assaig i guanyador del Carles Rahola d'assaig per De la mística a les barricades. També ha publicat tres poemaris.

174 p. | ISBN: 978-84-96061-35-4 | 12,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La vida nua, Relats dels aiguamolls ruandesos - Jean Hatzfeld]]>

Aquest és el relat esfereïdor, el primer que s'ha recollit, dels supervivents del genocidi ruandés. "La història del genocidi ruandès costarà d'escriure. Això no obstant, l'objectiu d'aquest llibre no és el d'afegir-se a la pila d'enquestes, documents i novel·les, a vegades excel·lents, que ja s'han publicat. Solament pretén fer conèixer els relats sorprenents dels supervivents. Durant uns quants anys, els supervivents dels turons de Nyamata, com els d'altres llocs, han guardat silenci, un silenci tan enigmàtic com el dels supervivents l'endemà d'aver obert els camps de concentració nazis. D'aquí ve la iniciativa de tornar-hi per convencer-los de parlar [...]"

Jean Hatzfeld es periodista del diari Libération

218 p. | ISBN: 978-84-86540-86-9 | 12,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La gran marxa - E. L. Doctorow]]>

Durant la Guerra de Secessió nord-americana, l'any 1864 el general William Sherman va cremar Atlanta i va fer marxar les seves tropes -seixanta mil homes- cap a l'est, travessant Geòrgia fins al mar, i aleshores amunt cap a les Carolines. L'exèrcit lluitava contra les forces confederades i vivia de la terra, saquejava les plantacions del Sud, agafava el bestiar i els conreus per a consum propi, destruïa ciutats i acumulava una població de negres alliberats i refugiats blancs pel camí, fins que tot el que quedava era la vida transitòria i perillosa dels desarrelats, els desposseïts i els triomfadors. Només un novel·lista excel·lent podria explicar amb tanta força i compassió les vides d'aquells que van fer la marxa.

E. L. Doctorow (Nova York, 1931), un dels més grans escriptors de la literatura nord-americana contemporània, ens ha proporcionat una obra mestra amb un gran elenc de personatges inoblidables: blancs i negres; homes, dones i nens; soldats de la Unió i rebels; generals i soldats; esclaus alliberats i amos d'esclaus. Al centre hi ha el general Sherman en persona. Amb un fil narratiu gairebé hipnòtic, La gran marxa narra amb força les vides incomptables engolides per la violència d'un país en guerra amb ell mateix. E. L. Doctorow és autor de novel·les com The book of Daniel (1971), Ragtime (1975) i Billy Bathgate (1989), entre altres, a més de relats, assaigs i teatre. Ha estat guardonat amb els premis literaris més importants dels Estats Units.

339 p. | ISBN: 978-84-96061-93-4 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La força dels forts - Jack London]]>

La força dels forts està considerada per la crítica entre les millors paràboles de la literatura nord-americana i l'antecessora de la Revolta dels animals, d'Orwell.

110 p. | ISBN: 978-84-86540-33-3 | 3,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[La Broma - Milan Kundera]]>

Un simple comentari imprudent sacseja radicalment la vida del protagonista. De sobte, el curs previsible del seu destí s'ha esvaït per sempre. Una narració, crònica del desencís d'una experiència i reflex de la frustració de la intel·lectualitat de la Txecoslovàquia estalinista.

288 p. | ISBN: 978-84-86540-01-2 | 9,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Històries de la dolça terra - E. L. Doctorow]]>

Històries de la dolça terra aplega cinc relats enlluernadors, construïts amb tot el pes i la ressonància de les novel·les per les quals E. L. Doctorow és famós. El lector es trobarà immers en una misteriosa casa de totxos vermells en el rural Illinois (Una casa a les grans planes), intentant solucionar els problemes d'una parella que ha raptat un nadó a Califòrnia (Baby Wilson), vivint en una comuna religiosa a Kansas (Walter John Harmon), compartint el viatge punyent al llarg del país duna dona jove que llaura el seu camí a través de tres matrimonis dolents (Jolene: una vida) i observant un agent especial de l'FBI en un enforcall personal mentre investiga un seriós buit en la seguretat de la Casa Blanca (Nen, mort, al Roserar). Composats a través d'una varietat d'estats d'ànim i de veus, aquests retrats destacables del paisatge espiritual americà, de l'Amèrica profunda, ens mostren un mestre modern en la seva plenitud.

E. L. Doctorow (Nova York, 1931) és un dels més grans escriptors de la literatura nord-americana contemporània. Autor, entre altres, de novel·les com The book of Daniel (1971), Ragtime (1975), Billy Bathgate (1989) i La gran marxa (2005), publicada a Edicions de 1984, ha obtingut els premis literaris més importants dels Estats Units.

176 p. | ISBN: 978-84-96061-95-8 | 17,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Globalització, La dictadura mundial de 200 empreses - A. Van den Eynde]]>

Ens apropàvem als temps actuals, a l'època de la mundialització més bestial i absoluta del capital i de l'imperialisme (alguns li diuen, en expressió errada, la «globalització»). Davant aquesta situació Arturo Van den Eynde escriu Globalització: la dictadura mundial de 200 empreses. Les preocupacions socials i col-lectives de les organitzacions marxistes, independentistes i antisistema eren sovint ridiculitzades. Els grups i partits que encara resistien la gegantina onada d'oportunisme que tot ho envaïa (barroeres lluites pel poder, per la poltrona, per la nòmina institucional deixant de banda dècades d'història de lluita esquerrana) eren presentats sovint com a utòpics o, més d'una vegada, com a actius "agents de la dreta", il·luminats que no tocaven amb els peus a terra.

Artur van den Eynde (Santander, 1945 – Barcelona, 4 de març de 2003), conegut com a Aníbal Ramos , fou un polític espanyol. Va abandonar Santander per estudiar arquitectura a Madrid, primer, i a Barcelona, després. A la Universitat de Barcelona participà en la fundació del Sindicat Democràtic d'Estudiants (SDEUB), que desafiava el sindicalisme únic i vertical falangista. Arran d'aquesta experiència s'integrà en el Front Obrer de Catalunya (FOC). Quan el Front es dissolgué, passà al grup "Comunisme", que aplegava bona part del trotskisme català. Havia entrat en contacte amb el trotskisme francès a principis dels anys 1970 i l'impactà les experiències dels trotskistes polonesos, hongaresos i txecs.
El 1974 participà en la fundació del Partido Obrero Revolucionario de España (PORE). El 1980 escrigué Anticarrillo, on denunciava l'actitud de l'eurocomunisme espanyol durant la reforma post-franquista. Col·laborà activament amb els nuclis trotskistes clandestins vinculats a la lluita obrera del sindicat polonès Solidarnosc. El 1984 reprengué l'anàlisi marxista de la transició espanyola amb Ensayo General. Dirigí la revista electrònica "Sin Muro". Provà de vincular el moviment trotskista amb el moviment anti-mundialització i el Fòrum Social Mundial (FSM).

0 p. | ISBN: 978-84-86540-56-2 | 8,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[En el repòs de la trinxera, Edició de Joaquim Martí - Frederic Pujulà i Vallès]]>

En el repòs de la trinxera, recull de cartes mai no enviades, Pujulà espigola impressions que devia escriure en moments de lleure en el seu periple de quatre anys per diversos fronts de guerra. Entremig de les escenes de la vida quotidiana dels soldats darrera el front o de la presentació de tipus singulars, d'homes de tota condició "portats a l'escorxador", Pujulà no s'està de donar el seu punt de vista de la guerra per si mateixa, del militarisme "anorreador de la individualitat, exaltador dels reflexos -que formen l'ànima de les bèsties-, botxí implacable de la reflexió", però, sobretot, del conflicte que va haver de viure França entre 1914 i el 1918; conflicte que va dividir la intel·lectualitat catalana en el seu suport als diferents bàndols, fins impulsar-ne el reclutament de voluntaris per lluitar contra l'imperialisme alemany.

Frederic Pujulà i Vallès (Palamós 1877-Bargemon 1963) fou un testimoni d'excepció de la Primera Guerra Mundial. D'un cataclisme que va causar un total de vuit milions de morts i sis milions d'invàlids. Escriptor i articulista, va desenvolupar una intensa activitat per difondre els seus ideals republicans, catalanistes i federalistes. Exiliat a França per evitar la repressió política, desencadenada per l'acció dels militars espanyols el 1905 arran dels fets del "Cu-cut!", fou mobilitzat, com a ciutadà francès, amb l'esclat de la Gran Guerra.

186 p. | ISBN: 978-84-96061-78-1 | 15,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Elogi del vianant, Del 'model Barcelona' a la Barcelona real - Manuel Delgado]]>

Aquesta obra contrasta dues Barcelones. L'una és la Barcelona-model. Model en el sentit de referent a seguir, pauta que els planificadors urbans i els arquitectes de tot el món imiten o citen. Model entès, així mateix, com a maqueta o reproducció ideal d'una ciutat que ha vist realitzat el somni daurat d'una identificació absoluta entre la perfecció del pla dissenyat i unes relacions socials no menys projectades, sense desassossecs, sense conflictes, submisa. Igualment, Barcelona és una model o, més ben dit, una top-model, una dona que ha estat ensinistrada per romandre permanentment atractiva i seductora, que es passa el temps posant-se guapa davant del mirall, per després ser exhibida en una passarel·la destinada a les ciutats-fashion, el més in en matèria urbana. És la Barcelona-èxit, la Barcelona que està de moda, com ho demostren els turistes que la visiten.

A l'ombra d'aquesta Barcelona modelada i modèlica, la Barcelona concebuda com a marca comercial, la Barcelona-negoci, el que hi trobaríem és una altra Barcelona: la real, la que desnona llogaters insolvents, la que amaga els seus miserables de la mirada pròpia i aliena, la del barraquisme invisible, la de la destrucció dels barris que cobdicia l'especulació i l'abandonament dels qui descarta, la de les batudes policíaques contra immigrants sense papers, la de la repressió contra els ingovernables. D'una banda, la Barcelona dels polítics, els promotors turístics i els inversors immobiliaris; de l'altra, la d'una humanitat considerada inservible o desobedient. L'una rep premis internacionals al seu disseny i veu afalagat el seu esperit cívic; l'altra rebenta per dintre i per fora a Ciutat Vella, al Poblenou o al Carmel. L'una va néixer i ha viscut com una colossal mentida. L'altra literalment s'ensorra.

166 p. | ISBN: 978-84-96061-45-3 | 15,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Dies a Birmània - George Orwell]]>

Dies a Birmània és una novel·la d'una gran força narrativa que descriu a estones una compenetració harmònica entre el protagonista i la natura que va prenent una posició central. Així es descabdella una narració sobre la relació de dos mons paral·lels, el dels colonitzadors i el dels colonitzats, dos mons de corrupció i de corromputs on tothom està atrapat en el sistema de l'imperialisme. Dies a Birmània és encara avui una de les denúncies més dures contra les vexacions psicològiques que el colonialisme imposava. La novel·la va trobar ben aviat un editor americà i va aparèixer a l'octubre de 1934 a Nova York; l'any següent es va publicar al Regne Unit, un cop l'editor d'Orwell va poder veure que no havia provocat reaccions jurídiques.

George Orwell, pseudònim d'Eric Blair (Índia 1903-Londres 1950), fill d'un funcionari colonial i educat a Eton, va formar part de la policia imperial britànica a Birmània del 1922 fins al 1927, quan va decidir abandonar-la perquè “no volia de cap manera servir un imperialisme que, amb el temps, havia acabat veient com una gran traïció al poble”. Després d'uns anys de distanciament a París i a Londres, Orwell recorda aquests anys de Birmània, que descriu com a “cinc anys avorrits farcits de tocs de corneta”. En canvi, els paisatges, a voltes majestuosos, del nord del país el van perseguir tota la vida.

382 p. | ISBN: 978-84-96061-12-5 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Desembre - Joan Baptista Xuriguera]]>

Desembre és un fidel reflex de lideari polític que Joan Baptista Xuriguera (Menàrguens, 1908 - Barcelona, 1987) va mantenir de 1930 fins a lexili, vinculat sempre al comunisme més heterodox. El rerefons de la novel·la, com puntualitza el subtítol, és laixecament fracassat contra la monarquia que va produir-se a Jaca el 12 de desembre de 1930 a càrrec del capità Fermín Galán que, des de la localitat aragonesa, va proclamar la República. Dos dies després de la insurrecció, va celebrar-se un consell de guerra que culminà amb l'afusellament dels capitans Galán i García Hernández. L'obra respon, tot i la imprecisió que pot aplicar-se al terme, al qualificatiu de social, una literatura de caire testimonial, amb l'objectiu de presentar una societat el més versemblant possible entre dos pols oposats: els treballadors i els estudiants d'una banda i el poder establert (militar, religiós i governamental) de l'altra. Bon narrador d'històries, l'autor -convençut de la capacitat regeneracionista de la literatura- situa els seus personatges en els mateixos problemes que el lector pot trobar-se si se submergeix en les pàgines de Desembre.

264 p. | ISBN: 978-84-96061-99-6 | 17,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Cos i revolució, L'espiritisme català o les paradoxes de la modernitat - Gerard Horta]]>

L'espiritisme català esdevé, del 1860 al 1939, un dels moviments socioreligiosos rupturistes més destacats d'Europa.

En aquest llibre s'hi mostra la manera com, a partir de tècniques associades a usos extàtics del cos -el trànsit mediúmnic-, amplis sectors subalterns de la societat catalana ordenen un sistema conceptual integral que abraça projectes socials i culturals emancipadors.

El seu tarannà racionalitzador -el més avantguardista a escala europea, i alhora el més reprimit- condueix a l'avenç d'un model de modernitat amb referents igualitaristes en què afloren els nuclis del feminisme, l'antimilitarisme i l'associacionisme cultural i cooperativista contemporanis: una veritable potència popular revolucionària.

Així, una pràctica corporal d'aspecte irracional com la possessió apareix vinculada a una interpretació del món fonamentada en principis col·lectivistes que, a més d'oposar-se a l'ordre catolicoburgès -això explicaria el lligam entre l'espiritisme i l'anarquisme als segles XIX i XX-, pretén demostrar empíricament la viabilitat de la comunicació amb els esperits dels morts.

Com en altres èpoques i societats, també a Catalunya són els desposseïts els qui de la possessió en fan la seva religió, entesa com un mitjà per "arrasar la societat i organitzar-la de nou", utilitzant-hi l'única eina de què disposen: els seus propis cossos.

Cos i revolució aporta múltiples fonts documentals inèdites -espiritistes, catòliques, anarquistes, teòsofes, etc.-, constituint-se com una obra indispensable respecte a la comprensió del fenomen espiritista.

 

Gerard Horta és doctor en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona. El 2001 obtingué el premi Carles Riba d'assaig per De la mística a les barricades, i ha publicat tres poemaris.

330 p. | ISBN: 978-84-96061-22-4 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Contrarevolució, Els fets de Maig de 1937 - Ferran Aisa]]>

Fa setanta anys que es van produir a Barcelona uns fets contrarevolucionaris que van acabar amb les aspiracions populars de crear una nova societat més justa, més digna i més lliure. Ferran Aisa s'immergeix en els fets històrics de la Segona República, la revolució de juliol de 1936 i la contrarevolució que va néixer a contracor dels esdeveniments revolucionaris. I fa testimoni de la calúmnia sistemàtica, des de la premsa i la tribuna pública, que pateixen organitzacions com el POUM i la CNT-FAI, així com investiga l'atac a les realitzacions autogestionàries i a les milícies obreres per part dels estalinistes atrinxerats en el PCE i el PSUC. L'arribada dels agents soviètics defensors de la política internacional de Stalin i de la policia secreta GPU serà fonamental per crear una xarxa contrarevolucionària que es manifestarà sense escrúpols contra els militants del POUM i de l'anarquisme. Els agents estalinistes russos conjuntament amb els dirigents comunistes catalans i espanyols prepararen el terreny per fer el "cop d'estat" a la Revolució i capgirar cap els seus interessos la situació política, social i militar de l'Espanya republicana. Els Fets de Maig de 1937 serà el moment culminant de la conspiració contra la Catalunya revolucionària. L'ocupació de la Telefònica per la força pública de la Generalitat serà l'espurna que tornarà a omplir Barcelona de barricades. L'enfrontament sagnant entre les forces de la CNT-FAI, el POUM i les Patrulles de Control, d'una banda, i el PSUC, l'ERC i la policia de la Generalitat, per l'altra, se saldarà en centenars de morts. Les conseqüències d'aquests fets foren la pèrdua de la revolució, la pèrdua de la Generalitat i la pèrdua de la guerra.

334 p. | ISBN: 978-84-96061-85-9 | 18,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Castigar els pobres, El nou govern de la inseguretat social - Loïc Wacquant]]>

Als Estats Units, la dècada dels 90 va estar marcada pel procés de desregulació i de reconversió del mercat de treball, que va acabar imposant una profunda precarietat laboral. Loïc Wacquant analitza com, a partir d'aquí, el que fins llavors havia actuat com un Estat caritatiu s'erigeix en Estat punitiu i orienta el gruix de la seva política social no pas a resoldre les causes de la pobresa, ni tampoc a disminuir-la, tan sols, sinó tot al contrari, a penalitzar-la. Així, el nou exèrcit d'aturats, marginats, sense sostre i desvalguts, d'homes i dones atrapats en les turbulències de la precarietat, preferentment dels guetos hispans i negres, forneix les institucions penitenciàries. Aquesta política, lluny de circumscriure's només als Estats Units, s'estén cap a Europa -Només cal veure la reacció del jovent francès contra les lleis que volen amparar la temporalitat laboral o la precarietat cronificada que vivim a casa nostra-. D'aquesta manera, veiem que avui la lluita contra la delinqüència al carrer o contra l'incivisme va emparellada, alhora que l'encobreix, amb la generalització del treball precari, i el seu impacte sobre els espais i les estratègies de vida del proletariat urbà. Tot plegat, segons Wacquant, anuncia la instauració d'un nou govern de la inseguretat social, inventat als Estats Units seguint el solc de la reacció contra els moviments progressistes socials i racials dels anys 60, que va ser el gresol de la revolució neoliberal i que l'alimenta.

Loïc Wacquant, investigador del Centre de Sociologia Europea, és també professor de sociologia i antropologia a la New School for Social Research i a la Universitat de Califòrnia-Berkeley. És autor, entre d'altres obres, de Les presons de la misèria i de Cos i ànima, quaderns etnogràfics d'un aprenent de boxejador (ambdues publicades en aquesta mateixa col·lecció d'assaig).

345 p. | ISBN: 978-84-96061-66-8 | 20,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[Bòsnia, Kosovo, Txetxènia, Qüestió Nacional, Conflictes i Intervencions - Carlos Taibo]]>

L'estudi de tres conflictes --Bòsnia i Hercegovina, Kosovo i Txetxènia-- serveix de base per establir una consideració crítica de tants altres elements significatius en l'articulació del món contemporani. El primer element l'aporta la gastada, en relació amb la qual no cal recordar que moltes de les discussions que suscita han tingut com a font el que va succeir a l'Europa central i oriental contemporània.

176 p. | ISBN: 978-84-86540-66-1 | 9,00 € | Edicions 1984

]]>
<![CDATA[A cegues - Claudio Magris]]>

A cegues és un memorial devastador i punyent. És la història de Jorgen Jorgensen, mariner danès que va fundar una ciutat a Tasmània, que va ser rei d'Islàndia durant tres setmanes i que els anglesos van acabar deportant com a presidiari a la mateixa ciutat que ell havia fundat. El protagonista, home ple de força moral, capacitat de sacrifici i de dedicació, és al mateix temps la representació de l'etern rebel, l'amotinat, l'heretge a mercè de les onades i de la foscor de la història: és Cippico, que ha passat pels camps nazis i per Goli Otok, la terrible Illa Calba on Tito confinava els dissidents. És també Tore i Jan Jansen, Nevéra i Strijela i els mil noms dels partisans i els clandestins. En un món on tot sembla tan repugnant i innocent, i en què trair és comprensible i humà, qui parla és una memòria viva que batega, que de tant en tant s'esquerda, com la terra durant un terratrèmol, i deixa escapar les coses pels seus remolins. Confessió i historial clínic, epopeia i deliri, rastre esborrat i reescrit contínuament, A cegues entrellaça història i fantasmes, mite i record. És un viatge pel temps que commou i aclapara, furga en els racons més susceptibles i dolorosos de l'ànima per trobar un sentit, o si més no una escapatòria. La història, explicada com un únic monòleg, uneix l'aventura d'un combatent pels ideals de llibertat i igualtat (Tore) que passa per tots els inferns del segle XX (fins i tot lluita en la guerra d'Espanya i es troba a Barcelona durant els Fets de Maig), amb la vida èpica de Jorgensen, un segle i mig abans. Ambdós repudiats, inadaptats, perdedors... restes del naufragi.

316 p. | ISBN: 978-84-96061-55-2 | 20,00 € | Edicions 1984

]]>