<![CDATA[Virus Editorial - Edicions del 1979]]> es-es 60 http://www.viruseditorial.net/images/logo_v_rojo_75.jpg Virus Editorial - Edicions del 1979 http://www.viruseditorial.net/ <![CDATA[Segur que Colom era català?, Les raons per dubtar-ne - Xavier Deulonder]]>

Durant els darrers anys, han aconseguit força acceptació, sobretot entre persones vinculades al catalanisme i a l'independentisme, les teories proposades per Jordi Bilbeny i els seus seguidors i col·laboradors, agrupats en l'entitat Institut Nova Història (INH), que no només Colom era català, sinó que, a més, la descoberta d'Amèrica va ser una empresa catalana.

Fora dels Països Catalans, no hi ha ningú que consideri seriosament la teoria de l'origen català de Colom; la teoria més acceptada arreu del món és que Colom era genovès. Per això podem dubtar, i molt, de les teories de Jordi Bilbeny i l'Institut Nova Història, fins al punt que cal descartar-les. 

318 p. | ISBN: 978-84-94720-13-0 | 16,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Arrels a octubre - Roger Castellanos i Corbera i David Rodríguez i Albert (coordinadors)]]>

Arrels a Octubre neix amb la intenció de celebrar el centè aniversari de la Revolució d’Octubre. Però fixeu-vos-hi bé: no s’hi queda, ni s’hi resigna. Les arrels són vives, dinàmiques i canviants, de la mateixa manera que alguns arbres són perennes, però no immortals. Ens arrelem a uns fets, a unes necessitats i a uns anhels que no comencen ni acaben a Octubre, en què per primera vegada a la història triomfa la Revolució Socialista.

Els aprenentatges que n’extreuen els i les diferents autores no busquen idealitzar un passat, ni pretenen cercar respostes eternes, sinó encarar el present, des de l’experiència històrica i des de la nostra realitat concreta. Aquest llibre, per tant, no és una obra “retrospectiva”, no pot ser considerada un eco del passat, sinó la plasmació de la força viva del present.

278 p. | ISBN: 978-84-947201-0-9 | 15,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Els orígens de l'independentisme català a Cuba, El Catalunya. Grop Nacionalista Radical de Santiago (1907-1932) - Fermí Rubiralta i Casas]]>

Quan ens acostem als antecedents de l’esclat sobiranista que avui dia ocupa un lloc central dins l’agenda política del nostre país, resulta fins a cert punt sorprenent constatar com una de les primeres i, sens dubte, més clares reivindicacions històriques favorables a la independència de Catalunya sorgí a l’ílla de Cuba.

Ens referim concretament a les expressions explícites recollides entre l’octubre del 1906 i l’abril del 1907 a las pàgines de la publicació de Santiago Fora grillons! i, només uns mesos més tard, el setembre del mateix any 1907, a l’article primer dels estatuts fundacionals del Catalunya. Grop Nacionalista Radical d’aquesta mateixa ciutat oriental de l’illa, on s’afirmava taxativament que “el preferente objeto y finalidad de esta entidad es, y ha de ser, trabajar con ahínco para obtener la absoluta Independencia de Catalunya”.

L’historiador Fermí Rubiralta analitza els antecedents, circumstàncies de la fundació i la trajectòria del Catalunya. Grop Nacionalista Radical fins a l’any 1932, quan el pas del temps doni una mínima maduresa al sempre poc consistent separatisme y amb la constitució de la Generalitat republicana es produeixi una breu però important modificació del panorama polític català.

226 p. | ISBN: 978-84-943589-9-9 | 14,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Episodis del moviment obrer català, vol. 1 - AA. VV.]]>

A hores d'ara, el lector interessat en la història del moviment obrer català té al seu abast una àmplia bibliogràfia en què, tot i que predominen els estudis centrats en una localitat, comarca o període, les biografies dels seus protagonistes i les anàlisis de l'evolució de les seves organitzacions i publicacions, pot trobar obres plantejades des de les més diverses perspectives.

Aquest llibre és un projecte col·lectiu que analitzarà una selecció de fites de l'obrerisme català d'arreu del territori i que per l'amplitud del subjecte d'estudi es publicarà en diversos volums. En el primer, s'hi recullen vuit episodis il·lustratius del període comprès entre la formació del moviment obrer català i la dictadura de Primo de Rivera.

196 p. | ISBN: 978-84-943589-8-2 | 14,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[El País Valencià que volem - Plataforma pel Dret a Decidir]]>

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PdaD) és un espai cívic de debat i acció. Un espai en què la ciutadania valenciana reflexiona sobre la realitat política del moment i fa projectes de país. El procés de país participatiu no pot ser sinó transversal: apel·la a tothom que vulga defensar la dignitat individual i col·lectiva i aposta per un País Valencià solidari i divers.

Amb el llibre El País Valencià que volem, la PDaD vol precisament aportar opinions, anàlisis i idees sobre la situació actual del País Valencià, valorar les oportunitats de futur i descriure l’avenir desitjat i imaginat.

Sense pretendre que siga una representació de tots els aspectes de la societat valenciana, les idees que hi apareixen són peces del trencaclosques que és el futur d’un poble; i les paraules amb què està expressat són el nou relat cap a la sobirania del País Valencià.

224 p. | ISBN: 978-84-943589-7-5 | 13,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[La història m'absoldrà - Fidel Castro]]>

La Història m’absoldrà és el text del discurs que Fidel Castro va pronunciar en la seva pròpia defensa l’any 1953, havent estat detingut i acusat de l’assalt a la caserna Moncada de Santiago, el 20 de juliol d’aquell mateix any.

Avui podem llegir aquestes pàgines com a una veritable lliçó del que pot ser una pràctica revolucionària conseqüent en un context de forta opressió: el seu fonament és una ferma confiança en el poble, un sentit especialment aguditzat de la justícia i la convicció absoluta de la legitimitat de la lluita contra el poder imposat.

Sobre aquestes bases desenvolupa una proposta d’acumulació de forces de caràcter nacional-popular (tot el poble unit contra la dictadura), una estratègia que l’haurà de portar, al cap de pocs anys, a la victòria.

86 p. | ISBN: 978-84-43589-5-1 | 8,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Dones i treball al Poble Sec, durant el franquisme - Elisabet Velo Fabregat]]>

Aquest llibre analitza la quotidianitat femenina en un període en el qual l'activitat laboral extradomèstica de les dones està invisibilitzada, sotsregistrada. I aquí rau un dels aspectes més valuosos de l'obra: la capacitat de l'autora de dotar de presència i entitat pròpia experiències individuals, que acabaran sent col·lectives, i que impregnen el dia a dia d'un barri obrer com és el Poble Sec barceloní.

292 p. | ISBN: 978-84-943589-6-8 | 15,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Panrico, la vaga més llarga - Isabel Benítez y Homera Rosetti]]>

La lluita de les treballadores i treballadors de Panrico suposa un clar exemple de dignitat i valentia contra una lògica econòmica i social inhumanes. Es tracta d’un conflicte que irromp en una etapa d’atac als sectors de la classe treballadora que havien conquerit les millors condicions laborals durant les darreres dècades. En aquest context, la vaga indefinida que es convoca l'octubre de 2013 a la fàbrica de Panrico a Santa Perpètua de la Mogoda (Barcelona) agafa tothom per sorpresa. Sota el lema ‘Zero acomiadaments, zero retallades’, mantenen un pols de fins a vuit mesos amb la direcció de l’empresa però també amb el govern d’Artur Mas i la direcció del sindicat majoritari a la planta, CCOO, i protagonitzen la vaga més llarga coneguda des de la transició. A partir de la lluita de Transports Metropolitans de Barcelona pels dos dies de descans (2008), el conflicte de Coca-cola a Fuenlabrada i la vaga de les plantilles externalitzades de Telefònica-Movistar (2015), Panrico: la vaga més llarga intenta recuperar alguns dels elements clau a l’hora d’obtenir derrotes i victòries en les lluites laborals.

344 p. | ISBN: 978-84-943589-4-4 | 15,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982) - Xavier Ferré Trill]]>

Manuel de Pedrolo i la nació (1957-1982) analitza la relació entre literatura i compromís intel·lectual en la trajectòria Manuel de Pedrolo entre els anys cinquanta i vuitanta, un període ben significatiu de presa de posicions. El període que va entre el caient cap al darrer franquisme i la desclosa de la reforma postfranquista és quan es construeix un nou relat oficialista –que encara campa amb prou desvergonyiment (els média del règim “obliden” el que suposa deslegitimació) –sobre una dita 'transició modèlica' (sic) i les seves conseqüències. Conseqüències minoritzadores per repressives que Pedrolo definia amb un altre relat.

«No podem sinó destacar –i recomanar, per tant–, aquesta arrodonida biografia politicoliterària de l’autor de l’Aranyó que encerta a trobar una combinació adequada dels eixos literatura/vida nacional i context/ideologia. Havent contribuït a rescatar, una vegada més, l’obra d’una altra destacada figura de la nostra postergada perifèria nacional, Xavier Ferré demostra que, respecte de Manuel de Pedrolo, també des d’un exili interior, en aquest cas literari, fou possible repensar les bases nacionals del nostre país, amb què coadjuvà decisivament en temps tan difícils a la nostra pervivència com a poble.»

Extret del Pròleg de Fermí Rubiralta

286 p. | ISBN: 978-84-943589-3-7 | 17,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[En aquesta gran època... les paraules son punys - Jordi Martí Font]]>

«...una reflexió imprescindible al voltant de com la privatització del llenguatge ha implicat, en termes de  Susan George, un pensament segrestat: una impotència social a l’hora de resistir-se a l’opressió del capitalisme despietat que hegemonitza el nostre entorn. Es tractaria d’una reflexió oberta sobre com el poder s’ha apropiat de la matèria primera del pensament, és a dir els mots, als quals se’ls subverteix del seu significat primigeni i es reomple d’una nova semiòtica al servei del poder, de manera que així, com ja vaticinava George Orwell, tota dissidència resulta impossible, i la impotència esdevé el sentiment generalitzat enfront la injustícia política. En aquest sentit, la dimensió intel·lectual i acadèmica de l’autor, prou familiaritzat amb els grans debats d’idees del moment, consisteix a abordar dues parts clarament diferenciades. Una primera, el segon capítol del llibre, on s’exhibeix una panoràmica filosòfica al voltant de la dialèctica entre paraula i pensament, on el Jordi Martí Font filòleg i professor de català exhibeix els seus coneixements més científics. I una segona part, el tercer capítol del llibre, amb un caràcter més heterogeni, en combinació d’estils i registres, on no li reca barrejar poesia, prosa, teatre i cançó; on combina formalitat i informalitat; on construeix, sota l’aparença de caos, una enciclopèdia de mots apropiats i privatitzats pels diversos poders que frisen per bastir mordasses invisibles, alhora que efectives...» (Xavier Diez)

204 p. | ISBN: 978-84-943589-1-3 | 14,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[El fenomen nacional - Carles Castellanos i Roger Castellanos]]>

El moviment nacional català es troba en un moment d’efervescència i s’enfronta a un futur difícil però alhora esperançador. I ho fa amb uns instruments d’anàlisi escassos i ben sovint poc elaborats i amb unes orientacions estratègiques vacil·lants o contradictòries, expressió d’una certa feblesa argumentativa.

El fenomen nacional vol aportar elements per a l’anàlisi de la qüestió nacional i per al tractament polític del procés de construcció dels Països Catalans. El present llibre té, doncs, un objectiu ben delimitat: incidir en la conjuntura actual amb noves eines. Som conscients que actualment ens juguem bona part de les possibilitats de futur en el repte independentista, unes possibilitats que van lligades, des de la nostra perspectiva d’anàlisi, a la conquesta de l'hegemonia de l'independentisme d'esquerres com a pràctica operativa al si del moviment popular català.

144 p. | ISBN: 978-84-943589-2-0 | 9,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Amb Q de formatge - Puri Pinto Fernàndez]]>

Des de la perspectiva del discurs dels catalanoparlants d'adopció, Amb Q de formatge planteja arguments de mediació en una societat que encara arrosega prejudicis lingüístics dels quals mereix alliberar-se. És un llibre sincer, assertiu i original que, tot explicat les experiències i les reflexions de l'adopció lingüística de la seva autora, commou, fa pensar i aporta arguments en defensa de la diversitat lingüística. Amb un llenguatge i un to divulgatius és, a més a més, un gran actiu i un bon argumentari en defensa de la inmersió lingüística a totes les aules del nostre país.

172 p. | ISBN: 978-84-943589-0-6 | 12,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[De la fàbrica a la revolta - Marc Santasusana i Corzan]]>

«El treball de Marc Santasusana presenta, indubtablement, un interès transversal en diversos aspectes que afecten la història de Catalunya del segle XX: més enllà de la biografia política de Pere Curtiada -l'eix vertebrador del treball i síntesi de les diverses emancipacions-, ens ofereix la història d'un moviment obrer especialment bel·ligerant i l'evolució del separatisme català més colpidor i combatiu durant els anys de la República.
Alhora s'endinsa dins la història local d'una localitat amb moltes peculiaritats, com fou Sitges, i en uns anys especialment convulsos, fins a penetrar obertament en la història de Catalunya. Pocs treballs com el de Marc Santasusana presenten una varietat d'objectes d'interès tan divers.»

Pelai Pagès i Blanch (Professor d’història contemporània de la Universitat de Barcelona)

312 p. | ISBN: 978-84-940126-9-3 | 17,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[La resistència indígena davant de la conquesta - Josefina Oliva de Coll]]>

Aquest és un llibre de combat. De combat contra l'oblit. Oblit a què els criminals i els seus descendents han condemnat els vençuts. Criminals que no només els van robar terra i els seus recursos, sinó la cultura i la memòria col·lectiva. Còmplices que encara avui s'entesten a presentar el genocidi com a gesta i, impunement, es permeten d'organitzar aniversaris i celebracions.

Encara avui el genocidi americà és presentat als llibres de text com un reguitzell de gestes. La realitat, però, fou una altra. La destrucció, lengany, la ignomínia, l'incendi, la insídia, la mentida, la massacre, el robatori, el sadisme, la tortura, la traïció, la vilesa, la violació... foren sistemàtics; aquest és el veritable rostre de la invasió espanyola d'América.

306 p. | ISBN: 978-84-940126-8-6 | 19,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Introducció a la història dels Països Catalans - Albert Botran i Pahissa, Carles Castellanos i Llorenç i Lluís Sales i Pavà]]>

L’objectiu d’aquesta introducció a la història dels Països Catalans és oferir uns elements per a endinsar-se en el coneixement de la formació i el desenvolupament de la nació catalana, descrivint-ne les estructures socials i intentant sempre d’analitzar els fets des d’un enfocament global.

L’obra és una interpretació concreta de la història esdevinguda als Països Catalans, des dels temps dels primers pobladors fins a l’època contemporània, i en cada capítol no s’ha volgut pas amagar l’orientació que inspira els autors. Com és prou sabut, tota història respon a una orientació ideològica ben determinada, per molt que es vulgui disfressar aquest inevitable alineament. Així doncs, tota interpretació històrica, tota selecció i ordenació de fets, té relació amb una visió social determinada.

Els autors de l’obra han procurat sempre de mantenir-se en un nivell de rigor màxim en la descripció dels fets passats, i alhora no han volgut mai reduir la seva tasca a una simple enumeració. Conscientment, han volgut avançar en el camí de fer una introducció a una història nacional i popular i, en aquest sentit, hi destaquen aquells factors que donen testimoniatge d’una continuïtat del nostre país, i d’aspectes d’una unitat nacional, així com de la resistència popular a la submissió.

420 p. | ISBN: 978-84-940126-7-9 | 18,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Al cap dels anys, Militància, presó, exili. 1970-1998 - Àlvar Valls]]>

Aquest llibre recull les momòries de militància, presó i exili d'Àlvar Valls, que a la dècada de 1970 va ser un independentista enquadrat primer al Front Nacional de Catalunya i després a l'organitació militar EPOCA.

Seguint el fil autobiogràfic de l'autor, se'ns fan presents, narratas per un tetimoni de primera mà, els convulsos anys del final del franquisme i el començament de la transició, l'acció unitària dels partits democràtics clandestins i la lluita particular de l'independentisme, el pas de l'acció política a la lluita armada, la quotidianitat dels militants armats alliberats, la detenció i l'empresonament de l'autor i, més tard, el seu llarg exili de vint anys, primer a París i després a Andorra.

470 p. | ISBN: 978-84-940126-6-2 | 20,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[L'alternativa socialista, el veritable desenvolupament humà - Michael A. Lebowitz]]>

Un fantasma recorre el món, el fantasma de la barbàrie. Per descomptat, aquesta possibilitat ha estat sempre latent en el capitalisme perquè al capital només l’importen els beneficis. Avui dia, però, el motor de l’expansió quantitativa inherent al capitalisme ha generat una crisi ecològica. Així, a mesura que s’evidencien els límits del nostre planeta, emergeix inevitablement la pregunta de qui té dret a controlar uns recursos cada cop més limitats. Qui es quedarà amb el petroli, els metalls, el menjar o l’aigua? ¿Els actuals països capitalistes rics, aquells que s’han pogut desenvolupar perquè d’altres no han pogut fer? ¿O els productors empobrits del món? Si se segueix la via del capitalisme, podem estar segurs que la força decidirà: l’imperialisme i la barbàrie.

El propòsit d’aquest llibre és apuntar cap a una via alternativa. Un camí centrat no pas en el creixement quantitatiu sinó en el ple desenvolupament del potencial humà, no pas un camí que va cap a la barbàrie sinó un de socialista. I la premissa és que ens cal d’una vegada per totes visualitzar aquesta alternativa, perquè si no sabem on volem anar, cap camí ens hi durà.

Per tal de clarificar i desenvolupar aquesta idea, al llarg del llibre s’explorara tot un seguit de conceptes: el socialisme com a procés, més que no pas com a estadi; el desenvolupament humà com el nucli del socialisme; el vincle clau entre el desenvolupant humà i la pràctica (que implica la necessitat d’una gestió obrera i comunitària); el fet d’entendre els mitjans de producció com una herència social que no pertany a cap subconjunt de la humanitat; l’expansió dels béns comuns en la construcció d’una societat solidària; la condicionalitat socialista; la comptabilitat socialista; i el mode de regulació socialista.

192 p. | ISBN: 978-84-940126-5-5 | 15,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Inscrit en la memòria històrica - Agustí Barrera]]>

Inscrit en la memòria amb les lletres del vent… Són uns versos del poeta Àlvar Valls escri ts el 1977 en règim d’incomunicació a la cinquena galeria de la presó Model i, per tant, apresos de memòria, donada la impossibilitat de comptar amb paper i llapis.

Aquest recull d’articles remet a una memòria més viscuda que escrita, una memòria de vençuts i d’obstinats. Memòria històrica, memòria sentimental i memòria de combat. I difícilment podrem discernir en aquestes pàgines la funció de l’historiador del viatge vital com a home, ni escindir el seu paper militant del seu pas pel temps com a persona, com a company, camarada, familiar o saludat.

L’autor evoca o recupera la vida de lluitadors i lluitadores de l’independentisme català, explica moments transcendentals d’aquest moviment polític, o n’analitza els encerts i les marrades. A ell li devem el rescat de l’oblit de molts dels protagonistes de la nostra història petita: Josep Tramunt, Magí Colet, Joan Layret, Jaume Fortuny, Esteve Albert i Corp, Ocatavi Viladrosa, Mait Carrasco, Ramon Subirats, Josep de Calassanç Serra
“Cala”, etcètera.

Tanmateix, no es tracta d’una compilació de semblances i notes obituàries. Inscrit en la memòria històrica, obra d’un inusual intel·lectual-militant, aporta grans dosis d’anàlisi, experiència i interpretació d’una important part de la història nacional, vàlides com les claus que ens obren tots els panys.

270 p. | ISBN: 978-84-940126-4-8 | 14,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Canviar la realitat, Els Grups de Defensa de la Llengua i l'aplicació de la teoria sociolingüística a l'activisme lingüístic - Anna Porquet Boley]]>

Aquest llibre explica com els Grups de Defensa de la Llengua (GDL) van aplicar a l’activisme lingüístic les teories i conceptes desenvolupats o creats pel conegut sociolingüista valencià Lluís Vicent Aracil. S’hi analitzen i comparen diversos textos produïts per aquest autor amb els que van produir els GDL, així com amb les declaracions, fetes en exclusiva, per testimonis i protagonistes d’aquella època (Núria Camps, Carles Castellanos, Josepa Huguet, Bernat Joan, Teresa Marbà i Blanca Serra), les quals es reprodueixen íntegrament a l’apartat d’annexos.

La relació dels GDL i la sociolingüística crítica amb les teories aracilianes constitueix un exemple molt clar d’aprofitament i aplicació d’un corpus teòric a l’objectiu de capgirar la subordinació lingüística d’una nació sense Estat, unint pensament i acció, sociolingüística araciliana i voluntat de mobilització.

L’acció dels GDL es proposava conscienciar el poble català de la necessitat de reivindicar la llengua en tots els àmbits d’ús, a diferència de la Crida (organització que els era coetània i que va tenir molt més ressò mediàtic), que feia una reivindicació més propera als postulats dels estaments oficials. Tal com remarca Blanca Serra a l’entrevista, els GDL van pretendre canviar la realitat, trencar el pacte de silenci establert durant la Transició, mitjançant el qual la llengua catalana havia de continuar subordinada socialment en els aspectes fonamentals.

El llibre permet entendre per què el llegat dels GDL va fructificar als anys 90 amb la superació, dins la societat catalana, del discurs bilingüista oficial de l’autonomisme.

En uns moments convulsos com els actuals, en què la llengua catalana rep atacs frontals en les diverses zones del territori nacional —incloent-hi la Catalunya estricta— i en què, per altra banda, es produeix una revifalla de l’independentisme, escau revisitar les activitats dels GDL i la sociolingüística crítica, i fer palès el servei que van fer a la llengua i la nació catalanes en els moments incerts de després del franquisme.

190 p. | ISBN: 978-84-940126-3-1 | 12,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Rotxec, Història etimològica i complementària de l’independentisme combatiu i revolucionari - Quim Pelegrí]]>

En aquest llibre no hi trobareu una història general i raonada de l’independentisme d’esquerres.  Només tracta dels primers anys d’aquesta història; i a més a més, es limita als aspectes i qüestions amb els quals l’autor discrepa d’altres opinions que s’han expressat —o deixat d’expressar— i que avui conformen el relat [canònic] que ja coneixem.  Tanmateix, el llibre no pretén omplir cap buit, però sí completar aquest trencaclosques que és la història de l’independentisme combatiu i revolucionari, de la qual encara no s’ha escrit la darrera paraula.

És un relat trepidant, que enganxa, i pertany a la categoria de llibres de “jo hi vaig ser”.  Escrit pel primer detingut de Terra Lliure, és eminentment un relat en clau política, i alguns temes que hi són tractats, ho són per primera vegada.

Així, per primera vegada es fan públics els documents contraposats que es van discutir a la I Assemblea de Terra Lliure

Per tot això, la seva lectura és aconsellable pels bons coneixedors d’aquesta història que vulguin aprofundir en el seu coneixement.I pel que fa als recentment incorporats a l’independentisme d’esquerres, la lectura del llibre els permetrà conèixer de primera mà els seus orígens.

628 p. | ISBN: 978-84-940126-2-4 | 24,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Classe obrera, salariat, lluites de classe - Antoine Artous, Henri Wilno, Sabine Fortino i Patrice Cuperty]]>

Com definir una classe social i, especialment, el que Marx designava amb la categoria classe obrera o proletariat que, a la seva època, recobria la mateixa realitat sociològica? La noció d'assalariat és equivalent al que aleshores el moviment obrer anomenava classe obrera? Com articular l'anàlisi de les relacions de classe i de les relacions de gènere? Com analitzar l'ofensiva neoliberal i la seva política de deconstrucció de la relació salarial sorgida del període de l'"Estat del Benestar"? Ha esdevingut obsoleta la rreferència a la centralitat del conflicte entre el proletariat i el capital, i ha estat reemplaçada per moviments socials de diverses menes o per les lluites de la "multitut"?

Aquest llibre s'ocupa d'aquests interrogants d'una manera oberta i no dogmàtica, tot intentant només d'aportar elements per als debats necessaris.

102 p. | ISBN: 978-84-940126-1-7 | 10,00 € | Edicions del 1979

]]>
<![CDATA[Terra Lliure, punt de partida, 1979-1995. Una biografia autoritzada - Carles Sastre, Carles Benítez, Pep Musté i Joan Rocamora]]>

Terra Lliure: punt de partida (1979-1995). Una biografia autoritzada és obra de quatre protagonistes de l’experiència clandestina que va col·locar l’independentisme polític català a la palestra. Els quatres autors van formar part d’aquesta organització armada en diferents etapes, com desenes d’altres persones, amb l’objectiu de dinamitzar i clarificar un moviment polític perseguit i marginat durant els anys de l’anomenada Transició.

No es tracta d’un llibre de batalletes. Ni es tracta tampoc d’un assaig polític ni d’un conjunt de memòries. Terra Lliure: punt de partida (1979-1995) aporta noves informacions, moltes de desconegudes, sobre l’existència d’aquesta organització armada i una anàlisi dels seus errors i dels seus encerts. Però l’interessant d’aquesta biografia política és, amb tota certesa, el fet que per primer cop s’explica des de dins la història Terra Lliure i la relació amb el moviment independentista durant totes les seves etapes.

280 p. | ISBN: 978-84-940126-0-0 | 18,00 € | Edicions del 1979

]]>