<![CDATA[Virus Editorial - Editorial Base]]> es-es 60 http://www.viruseditorial.net/images/logo_v_rojo_75.jpg Virus Editorial - Editorial Base http://www.viruseditorial.net/ <![CDATA[Els fets de juliol de 1936 a Barcelona, Els protagonistes i les víctimes - Just Casas Soriano]]>

Quantes víctimes mortals hi hagué el 19 de juliol? Què se sap del gran nombre de ferits? A quines organitzacions pertanyien uns i altres? Quina edat tenien les víctimes dels dos bàndols enfrontats? Qui eren? Militars? Forces de Seguretat i Assalt? Guàrdia Civil? Mossos d’Esquadra? Policia de la Generalitat? A on havien nascut? On residien? Què se sap dels civils que donaren suport a la insurrecció? I dels que agafaren les armes per lluitar per la República? El llibre desvetlla al lector totes aquestes preguntes que, per primera vegada, troben resposta des del rigor històric.

500 p. | ISBN: 978-84-16587-47-6 | 24,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Amb ulls estrangers, Quan Catalunya preocupava a Europa. Diplomàcia i premsa internacional durant la Guerra Civil - Arnau Gonàlez i Vilalta]]>

Si hi ha un període històric en el qual la història de Catalunya podria haver patit canvis radicals, aquest és la Guerra Civil. En un país en plena Revolució social, diversos diplomàtics europeus i americans destacats a Barcelona especularen insistentment amb la creació d’una República Catalana independent. Una possibilitat que expressarien desenes de vegades en els documents enviats a Mussolini, al govern francès, al Foreign Office o al Palácio das Necessidades de Lisboa. De fet, tant els diplomàtics com la premsa internacional es preguntaven per què no s’acomplia una possibilitat que els semblava evident.

La resposta cal buscar-la en la realitat complexa d’una Catalunya en guerra dominada pels anarquistes, gairebé independent de facto, en pugna amb el govern republicà i amb uns sectors nacionalistes que no van voler o no es van atrevir a anar més enllà. Una suma sorprenent d’elements que descobrirem a partir de l’estudi de la visió dels diplomàtics i periodistes de França, Itàlia, Portugal, Bèlgica i la Creu Roja Internacional.

560 p. | ISBN: 978-84-16166-36-7 | 22,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[L'exili republicà als Països Catalans - Pelai Pagès i Blanch]]>

La derrota republicana a la guerra civil de 1936-1939 va provocar una diàspora humana sense precedents a la nostra història. A partir del mes de gener de 1939 els Països Catalans es van haver d’enfrontar amb un dels exilis més nombrosos, llargs i desestructuradors de tots els temps. El present llibre recull en el seu conjunt aspectes diferents de la realitat històrica d'aquell exili: des del drama humà que es va poder contemplar ja en territori català, amb les llargues corrues de dones, nens i vells camí de l'exili, fins als camps de concentració on foren reclosos els republicans per l'estat francès o els camps d'extermini nazis on van morir molts d'ells. L'exili polític, cultural i literari, així com l'exili de republicans valencianistes, de maçons, militars o eclesiàstics són estudiats amb rigor i exahustivitat. El llibre es clou amb el testimoni personal de tres dones que van patir amb tot la cruesa d’un exili, del qual enguany es commemora el 75 aniversari.

456 p. | ISBN: 978-84-16166-21-3 | 22,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La fi de la guerra civil, La República apunyalada - Paul Preston]]>

Aquesta és la història d’una tragèdia humana que s’hauria pogut evitar i que va costar la vida de milers de persones. Els seus protagonistes van ser tres: el president del govern de la República, Juan Negrín, víctima d’una autèntica conxorxa de necis; l’ancià professor Julián Besteiro, que va sucumbir al ressentiment i a una ingenuïtat culpable; i el coronel Segismundo Casado, que va actuar amb una insòlita combinació de cinisme, arrogància i egolatria. L’últim acte de la Segona República va adoptar la forma d’una guerra civil dins de la Guerra Civil.

Paul Preston, amb la seva habitual mà mestra, il·lumina un món tèrbol d’intrigues diplomàtiques i d’espionatge, de lluites de poder soterrades, sòrdides traïcions i esgarrifosos drames humans. Aquest volum, fruit d’una intensa recerca documental, ens porta de la retirada republicana de Catalunya i els camps de refugiats del Rosselló a la revolta de la quinta columna de Cartagena, la caça de comunistes a Madrid i el camp de concentració franquista d’Alacant, la presó amb vistes al mar on es van esvair els somnis finals de la República.

378 p. | ISBN: 978-84-16166-39-8 | 22,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Federica Montseny, Primera ministra electa de Europa - Antonina Rodrigo]]>

Entrevistada por la autora en los años setenta, y objeto de estudio durante largos años, el libro ofrece la visión más completa de la vida de una de las figuras más emblemáticas del movimiento libertario del siglo XX. Conocida como «la leona» por la fuerza de su oratoria, sus mítines reunían a millares de personas. Líder del sindicato, durante la Guerra Civil fue ministra de Sanidad y Asistencia Social (1936-1937), convirtiéndose en la primera mujer que ejercía como ministra en España y también en Europa. Como tantos otros miles de españoles, Montseny se exilió en Francia en 1939. Un año después, durante la Segunda Guerra Mundial, su nombre aparecía en las temidas listas negras que Franco envió al gobierno alemán y al de Vichy para su extradición. Fue detenida y encarcelada, pero no llegó a atravesar los Pirineos. Rodrigo nos describe su actividad política en la oposición antifranquista durante el exilio, su fugaz vuelta a España en 1977, y su final en Francia, donde murió en 1994.

206 p. | ISBN: 978-84-15706-22-9 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[¿Quién controla a los controladores? - Carlos González Zorrilla]]>

¿Quién controla a los jueces? ¿Quién controla a la policía judicial? En definitiva, ¿quién fiscaliza la máquina de control social del Estado? El magistrado Carlos González, con una larga y meritoria trayectoria profesional, nos ofrece una didáctica y contundente síntesis sobre la situación actual de estas dos fuerzas institucionales, dos fuerzas que poseen una capacidad de actuación inmediata sobre la sociedad, pero que escapan a su control.

El autor nos explica cómo actúan estos poderes, sus contradicciones y deficiencias, y cómo afectan a la ciudadanía. Asimismo, nos explica el papel a cumplir por los ciudadanos en su control democrático, entre otros muchos temas que, por fin, aparecen expuestos de manera clara y comprensible al lector, entre ellos, el de la independencia judicial y la legitimidad democrática.

0 p. | ISBN: 978-84-15706-09-0 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[American Nazi, Història política criminal del moviment nazi als Estats Units d'Amèrica - Josep Maria Galiano Fernández]]>

American Nazi és la història dels crims protagonitzats pels nazis americans contra negres, jueus i socialistes, i de com els van combatre les autoritats aplicant les teories criminològiques de més èxit en cada moment. Presentada amb un llenguatge planer lliure de tecnicismes innecessaris, el llibre ens submergeix en aspectes força desconeguts de la història americana més recent.

Josep Maria Galiano ens mostra la difícil relació entre el nouvingut nazisme alemany i la forma de feixisme pròpiament nord-americana, el Ku Klux Klan. Com les autoritats dels Estats Units lluitaren primer contra aquest enemic estranger que volia establir-se a casa seva durant la Segona Guerra Mundial, però com acabada la guerra l’amnistiaren de forma encoberta per tal que fos un aliat contra Moscou. Aleshores el nazisme americà va promoure la seva internacionalització per lluitar contra el temut «efecte dòmino» de l’expansió soviètica i aquest corrent arribà també a Catalunya, on s’ha vinculat al grup barceloní CEDADE.

American Nazi és una excel·lent síntesi del paper del nazisme i l’extrema dreta en la convulsa història americana postbèl·lica, des dels paranoics anys cinquanta, on es temia un imminent atac soviètic fins a l’actualitat, passant per les reivindicatives i difícils dècades dels anys seixanta i setanta; l’aparició en els vuitanta del moviment skinhead i la reinvenció protagonitzada pel nazisme, tornant als seus orígens més antijueus, des de la caiguda del mur de Berlín.

376 p. | ISBN: 978-84-15711-44-5 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La guerra civil espanyola, edició de butxaca - Paul Preston]]>

La Guerra Civil espanyola reconstrueix el conflicte bèl·lic de 1936-1939, que ha marcat de manera tràgica la història del país durant una bona part del segle XX. L’autor analitza els origens de la guerra, el seu desenvolupament, les seves atrocitats, els abusos, la destrucció i la posició de les potencies internacionals. L’inici de les transformacions progressistes impulsades per la Segona República va sembrar l’alarma entre els règims més reaccionaris de l’Europa d’aquells anys i va contribuir a internacionalitzar el conflicte civil espanyol. El llibre relata com la Guerra Civil va ser, a més d’una lluita entre l’esquerra i la dreta, el trist assaig de la imminent conflagració mundial, i va donar pas a una forma nova i terrorífica d’enfrontament bèl·lic com ho va ser la massiva i indriscriminada destrucció de la població civil a través dels bombardejos aeris per part de l’aviació italiana i alemanya. Pocs conflictes civils han acabat en una repressió dels vençuts tan cruent i tan llarga com la que es va produir a l’Espanya governada pel general Franco.

412 p. | ISBN: 978-84-15711-55-1 | 12,95 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Cap a la llibertat, La llarga marxa de Catalunya cap a la independència - Jaume Sobrequés i Callicó]]>

Aquest llibre explica la llarga lluita dels catalans, des del 1714, per assolir el reconeixement nacional i la independència. És la història de la nostra esperança, traduïda en accions que han obert les portes del país a un futur en plenitud. Explica també d’una manera alhora rigorosa i planera allò que ha passat en els darrers trenta anys, durant els quals s’ha consolidat el convenciment que ja no era possible una entesa de Catalunya amb Espanya. Explica així mateix les més recents agressions polítiques de què el poble català ha estat víctima per part dels governs espanyols i la resposta que hem donat a aquestes accions de violència institucional i política contra els trets identitaris, el benestar dels ciutadans i el dret d’autodeterminació de Catalunya

160 p. | ISBN: 978-84-15711-21-6 | 14,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[L'Estat ecològic, Una proposta per a l'Estat català del segle XXI - Santiago Vilanova]]>

L’Estat ecològic és una aportació innovadora al pensament catalanista contemporani. Si la reivindicació d’un Estat propi és ja avui una posició majoritària de la nostra societat civil, el debat democràtic se situa ara en les característiques que ha de tenir aquest Estat per superar un model econòmic i de desenvolupament que ens ha portat a l’atzucac i del qual se’ns expliquen els antecedents.

L’assaig de Santi Vilanova arrela en la tradició ecopacifista europea i en l’anomenada economia ecològica per sortir de la crisi. Més de trenta anys després d’haver escrit L’econacionalisme, Vilanova ens ofereix una nova visió al caliu de l’Assemblea Nacional Catalana, de la qual és un dels impulsors de la sectorial E3 per la Independència (ecologia, energia i entorn).

Aquest llibre és una resposta alternativa i mediterrània als estats militars i nuclearitzats, com l’espanyol, que han dominat la societat industrial durant el segle XXI.

272 p. | ISBN: 978-84-15711-15-5 | 18,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Els herois del 1714, Els defensors de Catalunya - Francesc Serra i Sellarès]]>

En aquesta magna obra, Francesc Serra rescata de l’anonimat els veritables herois del 1714, els quals, amb noms i cognoms, ens parlen de com varen lluitar en una guerra decisiva per al futur de la nació. Un conflicte en què els catalans, abandonats per les potències internacionals, varen continuar sols la lluita, conscients del que comportaria la rendició.

L’historiador Francesc Serra, especialista en aquest període, ens presenta el resultat de les seves darreres investigacions, amb moltes informacions encara inèdites. Més d’un centenar de biografies dels lluitadors per les llibertats nacionals en contra de la política centralitzadora de Felip V, el primer Borbó de la Monarquia Hispànica. Per les pàgines del llibre desfilen vides extraordinàries, algunes de patriotes que el temps havia relegat a l’oblit.

L’obra dignifica la memòria de tots aquells catalans que fa 300 anys varen lluitar per defensar les llibertats del país. Tres segles després, encara en plena ofensiva contra la nació catalana pels hereus dels que varen voler esborrar Catalunya del mapa, cal tenir ben present la perseverança i l’esforç de tots aquests herois del 1714 que varen defensar Catalunya fins a les últimes conseqüències.

256 p. | ISBN: 978-84-15711-22-3 | 18,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La CNT, La força obrera de Catalunya - Ferran Aisa]]>

La tardor del 1910 es va fundar a Barcelona la Confederació Nacional del Treball. La CNT es va convertir ben aviat en la gran organització sindical del proletariat ibèric i, sobretot, dels obrers de la indústria catalana. La força obrera de la CNT a Catalunya i en altres indrets de la península Ibèrica es basava en la defensa dels militants dels sindicats a través de la solidaritat de classe per aconseguir l’emancipació humana. «Portem un món nou al cor», deia Durruti, i sintetitzava així unes idees, les àcrates, que mai no han deixat d’estar presents en la nostra societat.

Ferran Aisa s’immergeix en la història de la Confederació a través de la lluita sindical, les vagues obreres, el pistolerisme, la repressió governamental, la insurrecció i la revolució. La CNT, exemple genuí sense comparació amb cap altra organització obrera del món, va ser la gran força obrera de Catalunya durant tot el primer terç del segle XX i ha esdevingut un mite per al moviment revolucionari antiautoritari mundial. Amb la derrota i la diàspora republicana el 1939, la seva influència va anar minvant, però l’ideal llibertari perviurà per sempre com a anhel d’una societat més justa.

374 p. | ISBN: 978-84-15711-16-2 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Els fets d'octubre de 1934 - Manel López Esteve]]>

Els fets del 6 d’octubre de 1934 han estat una de les qüestions més polèmiques i difícils d’interpretar de la història contemporània de Catalunya. La proclamació de l’Estat Català pel president de la Generalitat Lluís Companys fou, per a uns, una gesta heroica; per a uns altres, un error gravíssim. En qualsevol cas, va marcar un punt d’inflexió en la història del país.

Per primera vegada, l’obra de Manel López ens ofereix una anàlisi i una visió globals del que succeí arreu de Catalunya entre el 4 i el 6 d’octubre de 1934. Fonamentada en una amplíssima i sòlida base documental, recollida en multitud d’arxius locals i comarcals del país, l’obra va més enllà del relat centrat en l’actuació del govern català i ens explica amb detall un 6 d’octubre fins ara gairebé desconegut. 

És el 6 d’octubre dels rabassaires, del moviment obrer dels grans centres industrials, dels joves separatistes; dels centres republicans i catalanistes de les comarques, i també de la repressió implacable desfermada després de la derrota arreu del país. En síntesi, un 6 d’octubre on totes les dimensions d’aquells fets apareixen perfectament integrades i on s’articula una clara explicació del seu significat històric.

470 p. | ISBN: 978-84-15711-17-9 | 22,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Barcelona balla, Dels salons aristocràtics a les sales de concert - Ferran Aisa]]>

Barcelona ha estat al llarg del temps una ciutat festiva on la música i el ball han format part important del seu oci. El llibre de Ferran Aisa és una crònica intensa d’aquesta Barcelona bulliciosa i festiva que, a través de societats de tota mena, ha fet de la vida un lloc també per divertir-se i per gaudir de la sensibilitat humana.

Barcelona balla presenta dos segles de societats, balls i músiques a la capital catalana, i ho fa desenvolupant l’esperit lúdic dels barcelonins. Al llarg del llibre som testimonis de com la societat civil organitza els seus saraus per damunt de les classes socials, des de l’aristocràcia fins als hortolans i de la burgesia a la classe treballadora. Barcelona balla fa un recorregut pels salons aristocràtics, els primers envelats, els cafès-concert, els cabarets, les sales de ball, les discoteques i, entre altres espais, les sales de concert. El llibre també és testimoni de les modes musicals i dels balls que apareixen al llarg dels segles XIX i XX: vals, rigodon, cancan, xarleston, jazz, swing, bolero, mambo, rock and roll, twist... I dels artistes que ofereixen el seu do musical en directe als espais lúdics de la ciutat, com ara Carlos Gardel o els Beatles i tants i tants músics i cantants que han ajudat a posar la banda sonora a la vida de diverses generacions de barcelonins.

384 p. | ISBN: 978-84-15267-35-5 | 28,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[40 Mods, de les nostres terres - Robert Abella]]>

Si voleu saber què és el moviment Mod i com es pot seguir a qualsevol racó de les nostres comarques, aquest és el llibre que us ho exposarà de la manera més entenedora i propera possible, amb quaranta exemples de nois i noies que ho viuen o ho han viscut en idèntiques circumstàncies a les vostres.

262 p. | ISBN: 978-84-15267-69-0 | 18,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La cultura catalana - Jaume Sobrequés i Callicó]]>

La cultura catalana es una excelente obra de síntesis sobre las diversas manifestaciones artísticas y culturales que desde sus inicios hasta la actualidad se han producido en el ámbito cultural catalán. Se trata de una obra rigurosa, pero de fácil lectura, sobre el arte, la literatura, la arquitectura, la música, el cine y las instituciones culturales de todo tipo creadas en Cataluña a lo largo de los siglos.

El libro es una obra básica ideada para ser leída por un público amplio que desee aproximarse a la cultura catalana y conocer a los creadores y sus obras más importantes y emblemáticas.

192 p. | ISBN: 978-84-939161-3-8 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Repredre el camí, Per una nova generació de bona política - Nichi Vendola]]>

Nichi Vendola és un dels polítics més interesants del panorama polític europeu contemporani. President del partit Sinistra Ecologia Libertà, Vendola defensa la configuració -amb urgència- d'una nova generació política que doni resposta a les necessitats reals d'una societat immersa en una greu crisi econòmica i que no s'identifica amb el model polític vigent.

El polític italià defensa la superació de la política populista, la tecnocràcia i l'analfabetisme polític, per configurar un nou discurs teòric i programàtic que ens condueixi a una societat més lliure i socialment més justa. Des de l'anàlisi de la política italiana i del que ha estat el berlusconisme, el llibre de Vendola suggereix nous camins per a la recuperació dels valors democràtics i socials.

128 p. | ISBN: 978-84-15267-54-6 | 12,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La conquesta de Catalunya, Diari d'operacions de l'exèrcit de Franco - Carles López Rovira]]>

Per primera vegada es recull de manera fidedigna l'operació militar franquista que va comportar la fi de la Catalunya republicana. Ha estat possible gràcies a la intensiva i excel·lent investigació que el seu autor ha realitzat als arxius militars, amb documentació original, i que li ha permès reconstruir dia a dia i poble a poble la coneguda com a Batalla de Catalunya.

El 26 de novembre de 1938, el general Franco va ordenar al seu Exèrcit del Nord conquerir Catalunya. El 23 de desembre, «el Dia D», va començar la gran ofensiva que culminaria el febrer del 1939 amb l'ocupació total del territori català per les tropes franquistes i que va forçar que prop de mig milió de persones, entre militars i civils, travessessin la frontera pels Pirineus fugint de la repressió i la venjança dels vencedor de la guerra.

La conquesta de Catalunya és un llibre imprescindible per conèixer de primera mà i de manera definitiva la caiguda del front català i els seus responsables.

152 p. | ISBN: 978-84-15267-52-2 | 12,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[L'herència del PSAN, Les aportacions humanes i ideològiques del Partit socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans (1968-1980) al sistema polític actual - Roger Buch]]>

A les acaballes del franquisme, un grup de joves catalanistes i revolucionaris van fundar el Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN). Un partit que es va estendre arreu dels Països Catalans i que va ser el referent de l’independentisme català durant tota una dècada. Un partit en el qual es van emmirallar moltes altres organitzacions que han vingut més tard.

A través del llibre de Roger Buch es pot resseguir el periple viscut pel PSAN, nascut en temps de gran agitació política i que ha esdevingut un dels partits més emblemàtics de la tortuosa història de d’independentisme català. Un partit que, si bé no va aconseguir els seus objectius, va marcar tota una generació de militants.

Però, per què no es va poder consolidar el PSAN? Què resta avui d’aquella «Independència, Socialisme i Països Catalans» que proclamava? Roger Buch ens explica les claus dels èxits i els fracassos del PSAN i l’evolució política posterior dels militants i dirigents.

136 p. | ISBN: 978-84-15267-46-1 | 14,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Història dels moviments nacionalistes - Antoni Rovira i Virgili]]>

La Història dels moviments nacionalistes sintetitza la lluita de nombrosos pobles europeus i dels seus moviments d’emancipació nacional. Al llarg de les pàgines que componen el llibre, Rovira analitza diversos països com Finlàndia, Polònia, Lituània, Flandes, Creta, Hongria, el País Basc i Catalunya, entre altres nacionalitats sense Estat propi que pugnen per aconseguir o consolidar la seva independència.

En aquesta obra, que manté plenament la vigència al cap de gairebé un segle d’haver estat publicada per primera vegada, Rovira i Virgili aborda la història des d’un punt de vista científic, a partir d’una concepció nacionalista moderna i progressista.

Rovira, en un text cabdal que ha esdevingut un clàssic i una obra fonamental per a tots aquells que vulguin conèixer les bases històriques dels nacionalismes contemporanis, proposa un nou mapa d’Europa, que no té res a veure amb la realitat caduca dels imperis ni dels estats que oprimeixen les nacions petites. Rovira situa Catalunya en el context polític internacional de l’època i reivindica el paper de les organitzacions obreres en la defensa de la causa de les nacions sense Estat.

 

EN RESUM

— La més completa història de tots els moviments nacionalistes europeus contemporanis.

— Ajuda a entendre la història dels nacionalismes català i basc dins del conjunt de la lluita per la llibertat nacional dels petits pobles d’Europa.

— Una obra clàssica escrita per un dels millors historiadors catalans del segle xx.

— L’alliberament de tants pobles europeus esdevé un exemple per a aquells que, com Catalunya, encara no han aconseguit la seva plena llibertat.

568 p. | ISBN: 978-84-85031-91-7 | 22,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[L'Holocaust espanyol, Odi i extermini durant la Guerra Civil i després - Paul Preston]]>

Així comença aquesta obra apassionant i alhora tràgica sobre la duríssima repressió que va tenir lloc des del mateix esclat de la Guerra Civil espanyola i al llarg de tots els anys que va durar, tant a la zona rebel com a la republicana. Citant noms i cognoms i amb fonts documentades, Preston relata les atrocitats de la violència institucionalitzada a la zona rebel. La repressió dels militars insurrectes (les purgues de Queipo de Llano al sud d’Espanya o el terror estès pel general Mola per les terres de Navarra, Galícia i Castella i Lleó) era una operació teòricament ben fonamentada i meticulosament planejada per aconseguir «eliminar sin escrúpulos ni vacilación a todos los que no piensen como nosotros». Davant d’aquesta violència, el bàndol republicà, coneixedor de les notícies que portaven els refugiats sobre les atrocitats dels militars i els bombardejos rebels, va intensificar la repressió, sobretot a Madrid i Barcelona, contra els rics, els banquers, els industrials, els terratinents, els militars i, sovint amb especial crueltat, contra el clergat.

Les dues repressions, la de la zona republicana i la de la zona rebel, van ser molt diferents, tant quantitativament com qualitativament, però totes dues van provocar la mort de desenes de milers de persones, la majoria innocents de tot delicte i fins i tot sense cap militància política.

Preston relata amb exactitud i justesa els sagnants episodis del setge de Madrid pels rebels i la defensa de la capital, el rastre de sang que van anar deixant les forces africanistes de Franco, l’anomenada Columna de la Mort o la tristament famosa matança de dretans a Paracuellos, als afores de Madrid. Es tracta d’una obra excepcional que explica amb tot detall un dels períodes més lamentables del nostre passat, el dels catalans i de tots els espanyols.

906 p. | ISBN: 978-84-15267-23-2 | 28,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Joan Salvat-Papasseit - Ferran Aisa i Mei Vidal]]>

Joan Salvat-Papasseit (1894-1924) pretén ser la biografia definitiva del poeta que és el referent imprescindible de la poesia catalana del segle XX. L’aparició de documents fins ara inèdits —correspondència, poemes, textos i entrevistes— i l’aportació de nous testimonis la converteixen en una eina imprescindible per endinsar-se en la seva vida i obra.

La grandesa de la figura de Salvat-Papasseit s’inicia amb la dimensió humana del jove inquiet, rebel, entusiasta i avantguardista. A través del biografiat apareixen la vida política, cultural i social de Catalunya i d’Espanya, i l’ambient de la Barcelona canalla del Barri Xino, el Paral·lel i la Rambla de les primeres dècades del segle XX.

El pas pel socialisme, per la divina acràcia i pel catalanisme presenten un Salvat-Papasseit que evoluciona constantment fins a esdevenir el Poeta en Majúscula, un personatge carismàtic de la Catalunya del seu temps, alhora que un home tremendament vital, però també angoixat davant l’amenaça constant de la tuberculosi que acabaria amb la seva vida als 30 anys, i que l’impel·lia a escriure amb el neguit de poder anar sempre un pas enllà en la seva originalíssima obra. Els autors han recuperat poemes i textos publicats a revistes que no han vist mai la llum en cap llibre publicat fins ara. El resultat de tot plegat és aquesta biografia, Joan Salvat-Papasseit (1894-1924), l’obra més completa mai realitzada sobre un dels poetes més excepcionals del segle XX.

Ferran Aisa i Pàmpols (Barcelona, 1948) és un destacat estudiós de la vida i l’obra de Salvat-Papasseit, del qual ha publicat articles, ha realitzat conferències, ha fet de documentalista per a l’exposició sobre el poeta per l’Institut de les Lletres Catalanes i amb Mei Vidal és autor de Joan Salvat-Papasseit, l’home entusiasta. És Premi Ciutat de Barcelona d’Història per Una història de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999. Ha publicat diversos llibres, entre els quals destaquen La cultura anarquista a Catalunya, Les avantguardes, surrealisme i revolució, Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya i República, guerra i revolució. L’Ajuntament de Barcelona, 1931-1939. És coautor amb Mei Vidal de Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888 i El Raval, un espai al marge. La seva obra poètica consta dels llibres Rambla del Raval, Calidoscopi i Terra de pas.

Mei Vidal (Preixens, la Noguera, 1957) és llicenciada en història, productora i guionista de TVE; entre els seus treballs com a guionista destaquen «Gaudí i la natura» i «Gaudí i el seu temps». És coautora amb Ferran Aisa dels llibres Joan Salvat-Papasseit, l’home entusiasta, Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888 i El Raval, un espai al marge.

504 p. | ISBN: 978-84-92437-76-4 | 22,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Huracán sobre el Sahara - Pablo-Ignacio de Dalmases]]>

El 14 de noviembre de 1975 se consumó una de las mayores vergüenzas históricas de la España contemporánea. El último Gobierno de Franco, traicionando la promesa que había hecho a los habitantes del territorio y el reiterado compromiso adquirido ante las Naciones Unidas, cedió la administración colonial del Sáhara occidental a Marruecos y Mauritania a partir del 27 de febrero de 1976, haciendo imposible con ello el ejercicio del derecho a la autodeterminación del pueblo saharaui.

Desde entonces el Sáhara sigue siendo el último territorio africano pendiente de descolonizar y el problema se ha enquistado convirtiéndose, primero, en una guerra entre Marruecos y los saharauis —Mauritania fue pronto derrotada por éstos— y luego en un problema endémico con negativas consecuencias para todas las partes implicadas: para Marruecos, a quien la comunidad internacional niega la legitimidad de su ocupación militar; para las Naciones Unidas, incapaces de resolver el entuerto; para España porque, lejos de haberse librado del mismo, el contencioso sigue envenenando las relaciones con su vecino meridional; y, por supuesto, para el pueblo saharaui, separado de su patria por un muro tan inhumano como lo fue el de Berlín y lo es el de Cisjordania, y obligado a un interminable y desesperanzado exilio.

El autor vivió como periodista y desde el propio Sáhara los momentos clave de aquellos hechos y relata lo ocurrido con la viveza del que ha sido testigo presencial, e incluso involuntario protagonista, de acontecimientos históricos.

Un testimonio de primera mano a cargo de alguien que estuvo allí y que, al cabo de 35 años, nos desvela, por vez primera, la auténtica realidad de lo que sucedió aquel otoño de 1975.

240 p. | ISBN: 978-84-92437-79-5 | 18,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Doctor Trueta, Héroe anónimo de dos guerras - Antonina Rodrigo]]>

Esta obra es la biografía de un científico universal, la historia de un hombre en el exilio que hizo su guerra de la mejor forma que puede hacerlo un médico: salvando vidas humanas. Trueta desarrolló un procedimiento para tratar las fracturas abiertas, conocido por todo el mundo como el método Trueta, que aplicó durante la Guerra Civil española y que los ejércitos aliados acabaron por adoptar. La figura del doctor Trueta se agiganta a medida que puede contemplarse con mayor perspectiva histórica. Esta nueva edición incorpora una presentación de Amèlia Trueta y del doctor Moisès Broggi, así como un epílogo de su último discípulo, el doctor Joan L. Roig Boronat. Pero este libro no es sólo una biografía de un médico ejemplar, sino también la historia de un hombre en el exilio, un documento de la Guerra Civil española y un episodio de la Segunda Guerra Mundial.

Antonina Rodrigo nació en el Albaicín (Granada). Desde 1970 reside en Barcelona. Ha cultivado todos los géneros literarios, aunque ha destacado por sus biografías, excelentes y bien documentadas, de Federico García Lorca, Margarita Xirgu y María de Lejárraga, así como por contribuir a dar a conocer el papel de la mujer en la historia contemporánea española en su trilogía «Mujeres para la historia». Las obras de Antonina Rodrigo han sido traducidas a diferentes idiomas y han recibido distinciones como el Premio Internacional de Periodismo Manuel de Falla (1975); el Premio Internacional Académie Européenne des Arts (1988) y el Premio Aldaba (1989). Sus últimos títulos publicados son Mujer y exilio, 1939 (1999); Una mujer libre. Amparo Poch y Gascón, médica y anarquista (2002); Mariana de Pineda. Heroína de la libertad (2004); García Lorca en el país de Dalí (2005) y Ana María Dalí y Salvador (2008).

416 p. | ISBN: 978-84-92437-10-8 | 18,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[L'art i la dona - Xavier Barral i Altet]]>

Aquest llibre vol proposar una visió personal de l’autor sobre l’art fet per les dones, recorrent els segles i reflexionant sobre les artistes dones que han treballat les diferents tècniques des de l’arquitectura fins a la miniatura, passant per la pintura o l’escultura. No s’hi parla només d’art fet per dones, sinó d’aquelles talentoses i coratjoses que han fet servir l’art com a mitjà per reivindicar un lloc en un món tradicionalment reservat als homes.

Recorrent les pàgines del llibre es percep de quina manera les dones s’han anat afermant en el món de l’art, simplement com a artistes, ni més ni menys que els homes i en tot cas no menys pel fet de ser dones. Camille Claudel, Frida Kahlo, Dora Maar, Remedios Varo o Niki de Saint Phalle son alguns dels noms prestigiosos i reconeguts que el lector trobarà en aquest llibre de reflexió i de síntesi.

La intenció de l’autor és treure de l’oblit el talent d’aquestes dones que han seguit una trajectòria personal silenciosa i discreta, imposada pels esdeveniments del moment.

Avui l’art en femení és força present però l’art contemporani, el dels segles xx i xxi, ha tingut models femenins en el passat i aquest llibre els vol fer conèixer. Dones escultores, dones pintores, dones fotògrafes, dones artistes en general han estat capaces d’escriure capítols sencers de la nostra cultura i de fer-ho en femení. Convé mirar-ho, lloar-ho, analitzar-ho i veure fins a quin punt aquesta escriptura de l’art té una originalitat pel fet d’estar escrita amb lletres de dona.

200 p. | ISBN: 978-84-92437-77-1 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Historia de España en el siglo XX, A través de las grandes biografías, novelas y películas - Onésimo Díaz Hernández]]>

Este libro pretende mostrar una realidad: la historia de España en el siglo xx y sus causas mediante un recorrido que se inicia con unas páginas dedicadas al período de la Restauración (1874-1902), para entrar a continuación en el siglo XX con la coronación de Alfonso XIII y la irrupción en la vida política del Partido Liberal de Canalejas y el Partido Conservador de Maura.

El autor sitúa el fin del siglo XX en 1996, con la victoria electoral de José María Aznar, puesto que ese año se cierra una etapa de la democracia española en la que sus políticos, como Adolfo Suárez o Felipe González, habían vivido con o contra Franco. Los nuevos líderes, como José María Aznar y José Luis Rodríguez Zapatero, pertenecen ya a una nueva generación que sólo ha participado en la vida política democrática.

Como telón de fondo, se incluye una lista con algunas de las mejores películas y novelas del siglo XX, ordenadas de forma cronológica y relacionadas con el contenido de cada uno de los capítulos. Las películas ejercen el papel de narradoras de historias, y las citas de novelas ilustran un acontecimiento y ofrecen una visión concreta de una época determinada.

Todo ello nos da una visión completa, muy dinámica y desde distintos prismas, de lo que ha sido la realidad histórica del siglo XX en España.

200 p. | ISBN: 978-84-92437-49-8 | 16,50 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Diario de un miliciano republicano - Joaquín Aisa Raluy]]>

Esta obra reproduce el diario manuscrito de Joaquín Aisa, un obrero barcelonés que se alistó en las Milicias Antifascistas y fue destinado al Batallón Espartaco de la Columna Carlos Marx. El joven de 19 años inició la redacción de un diario, que narra con todo detalle su lucha en el frente de Aragón, su posterior traslado a una compañía de las Brigadas Internacionales y la pérdida de la guerra en la durísima batalla del Ebro. Herido, vivirá los últimos días de la República en Barcelona, donde será detenido y trasladado al campo de concentración de Horta.

Debidamente anotado, el diario traslada con toda la espontaneidad y viveza de lo inmediato el ambiente de guerra, las luchas políticas, los cambios en los comandos y órdenes militares, la desesperación y también la esperanza de muchos jóvenes que vieron transformadas sus vidas por la experiencia bélica. Constituye una joya, ignota hasta la fecha, que merece ser editada y conocida por el público.

248 p. | ISBN: 978-84-92437-47-4 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La llista maçònica, Indultats pels anarquistes durant la guerra civil - Cèsar Alcalà]]>

Els llibres dedicats a la Guerra Civil solen centrar-se en aquells temes que són comuns a qualsevol guerra: estratègies militars, contingent, batalles, evolució del conflicte, bombardejos i exili. Al llarg dels anys s’ha passat de puntetes sobre temes que estan entrelligats amb la guerra. Per exemple, les txeques i els camps de treball. De tot això ja en va parlar l’autor en un altre llibre d’aquesta col·lecció, Les presons de la República.

Ara fa un pas més enllà per aprofundir en un tema encara inèdit. Gràcies a un antic membre de les Patrulles de Control, l’autor va aconseguir la llista de les persones que pertanyien a la maçoneria catalana el 18 de juliol de 1936. Fins ara no s’havia estudiat la implicació d’aquesta organització secreta en la Guerra Civil. Els que apareixen en la llista maçònica es consideraven intocables. Dit d’una altra manera, els que hi eren inscrits es van salvar de la repressió i no van ser condemnats ni perseguits.

En el llibre, l’autor explica l’evolució de la maçoneria a Espanya i Catalunya. Se centra en les lògies que hi havia a tot el Principat i desgrana els personatges rellevants que apareixen en la llista. El llibre inclou, per primera vegada, el noms de les 1.824 persones que formaven part de la maçoneria catalana en esclatar la insurrecció franquista. Ens trobem, doncs, davant d’un llibre indispensable per conèixer un episodi fins ara fosc i secret de la Guerra Civil espanyola.

184 p. | ISBN: 978-84-92437-45-0 | 15,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[El procés de Montjuïc, Barcelona al final del segle XIX - Antoni Dalmau]]>

Durant la darrera dècada del segle XIX van tenir lloc a Barcelona diversos atemptats greus que, la majoria de les vegades, van ser fruit de l’acció directa d’alguns sectors anarquistes. Els més importants van ser el de la Gran Via contra el general Martínez Campos (24 de setembre de 1893), el del Gran Teatre del Liceu (7 de novembre de 1893) i el del carrer dels Canvis Nous (7 de juny de 1896). Tots plegats van causar un total de trenta-tres morts i un gran nombre de ferits. En resposta a aquestes accions, les autoritats de l’època van desencadenar una repressió massiva i generalitzada contra el moviment anarquista de Catalunya que va conduir a l’empresonament injustificat de centenars de persones, a la pràctica sovintejada de la tortura i finalment a l’execució, no sols dels autors materials dels atemptats, sinó també d’un total d’onze homes innocents. Els procediments judicials emprats van caracteritzar-se sovint per l’arbitrarietat més absoluta i per la falta sistemàtica de les garanties jurídiques més elementals.

Per primera vegada, aquest llibre estudia de forma exhaustiva, i amb l’aportació de nombrosos materials inèdits, els tres atemptats i les causes judicials que se’n van derivar, la més famosa de les quals va ser l’anomenat procés de Montjuïc, que va motivar una campanya internacional d’un ressò extraordinari. A més a més, treu a la llum el rastre de centenars d’empresonats fins ara desconeguts, molts més del que s’ha dit habitualment. Constitueix, en definitiva, la monografia històrica profunda i rigorosa que encara mancava al voltant d’uns fets tràgics i d’una època convulsa que han de ser rescatats del desconeixement i de l’oblit.

616 p. | ISBN: 978-84-92437-46-7 | 24,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Les presons de la República, Les txeques a Catalunya - Cèsar Alcalà]]>

Aquest llibre ens apropa a la crua realitat del que van ser les txeques, un tema tabú per a aquells que no han volgut recordar què va succeir a la Catalunya republicana durant la Guerra Civil. Prenent com a model les que ja existien a l’URSS, les txeques es van traslladar a Catalunya per revenjar-se de les persones que no es consideraven addictes a la República. Entre el 1936 i el 1939, alguns sectors de dretes i catòlics, sobretot, però també dissidents polítics, van patir a la ciutat de Barcelona i en nombroses localitats de Catalunya una ferotge persecució que, de manera silenciosa, metòdica i selectiva, tenia en les txeques un eficaç sistema de detenció, tortura i assassinats massius.

L’autor ens explica què van ser, com van funcionar i on estaven situades aquestes txeques. A més, descriu el funcionament de les patrulles de control i del sinistre SIM. Ho fa endinsant-se en la biografia dels personatges que van dur a terme aquesta repressió.

L’obra també ens descriu un tema poc tractat, els temibles camps de treball del SIM, que funcionaven com a camps de concentració on es duien a terme les mateixes pràctiques, o pitjors, que a les txeques. No s’oblida l’autor dels vaixells-presó, també coneguts com a txeques paral·leles.

El llibre finalitza amb esgarrifosos testimonis de persones que van passar per les txeques, i amb una llista exhaustiva publicada per primera vegada de les que van morir de manera violenta a la rereguarda catalana entre el 1936 i el 1939.

En definitiva, una obra que ens permet conèixer una altra realitat de la Guerra Civil.

416 p. | ISBN: 978-84-92437-13-9 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La Catalunya més fosca, Retrats d'impotència i d'impunitat - Paul Victor Saura Estapà]]>

El sistema és una trituradora insaciable capaç d’arruïnar l’existència de qui el desafia o de qui simplement té la desgràcia de ser allà on no tocava. I Catalunya no se’n salva. Aquest és un llibre sobre quixots i caps de turc de casa nostra, maltractats i deshonrats, persones que un dia van ser involuntaris i efímers personatges de l’actualitat, que van ser utilitzades, fustigades i arraconades.

Un rigorós assaig que, com a paradigma d’una Catalunya amarga i sense ànima, relata les vides dissortades de Carlos Obregón, Rafael del Barco, Pedro Álvarez, Ahmed Tommouhi i Abderrazak Mounib, Joan Cogul, Manuel Valencia, Antoni Puigvert Serés i Josep Manuel Novoa. A través d’elles el lector viatja als jutjats, a les presons, a les comissaries, a la baixa política, als negocis bruts, a la corrupció, a la manipulació informativa, al cinisme, a la cobdícia, al patiment, a la impotència i a la impunitat, tot acompanyant el periodista en la seva investigació.

La Catalunya més fosca posa el país davant del mirall en el qual no voldria mirar-se. Perquè el que hi veu és dolorosament lleig i llastimós.

194 p. | ISBN: 978-84-92437-11-5 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La nacionalització de Catalunya - Antoni Rovira i Virgili]]>

Antoni Rovira i Virgili és un dels historiadors, pensadors i polítics més rellevants del panorama in-tel·lectual català del segle xx. Aquest lúcid assaig, escrit en un moment de consolidació del moviment catalanista, és una nítida radiografia de les mancances nacionals de Catalunya. S’hi marquen els objectius que el país havia d’assolir per sobreviure com a col·lectivitat i per aconseguir un major grau d’identitat i de consciència nacionals. Pel seu autor, Catalunya era un poble que calia nacionalitzar. Aquesta petita gran obra de Rovira conté el germen del que serà el seu pensament polític i el seu projecte de futur de Catalunya com a nació. L’estudi del professor Xavier Ferré, especialista en l’obra de Rovira i Virgili, ajuda a situar La nacionalització de Catalunya en el marc històric en què va ser concebuda.

120 p. | ISBN: 978-84-92437-32-0 | 10,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[L'Ajuntament de Barcelona (1931-1939), República, guerra i revolució - Ferràn Aisa]]>

Ferran Aisa presenta en aquest llibre una crònica trepidant dels tres anys de guerra a Barcelona, a través de l’Ajuntament de la ciutat i de les organitzacions que defensen l’esperit antifeixista de la República. La victòria de les forces populars sobre l’Exèrcit rebel fa que la revolució esdevingui una realitat amb la col·lectivització de les fàbriques, dels serveis públics i dels espectacles.

A partir d’octubre del 1936 els ajuntaments es reorganitzen seguint el model del Govern de la Generalitat: hi entren a formar part els sindicats i els partits polítics d’esquerres. La unitat municipal no es trencarà en tota la guerra, exceptuant la il·legalització del POUM per llei, que va afavorir l’enfortiment del Govern de la ciutat. El llibre aborda la relació de l’Ajuntament amb la Generalitat de Catalunya i amb el Govern de la República. També recull aspectes de la vida cultural, artística i quotidiana. La Guerra Civil va portar a Barcelona personatges com Ernest Hemingway, John Dos Passos, Nicolás Guillén, Errol Flynn, Indira Gandhi i John F. Kennedy.

Aquest llibre permet conèixer aspectes inèdits de l’organització municipal: el proveïment de la ciutat, la construcció de refugis antiaeris, les juntes de defensa passiva, els comitès revolucionaris de barriada i de Sanitat, el finançament, l’aixopluc als refugiats, l’ajuda de la rereguarda als infants, la solidaritat amb Madrid i Euskadi, el salvament del patrimoni, la recuperació dels arxius, etc. L’assaig d’Aisa no s’oblida tampoc dels horribles bombardeigs ni de la tasca que van desenvolupar des dels seus càrrecs els alcaldes Pi i Sunyer i Salvadó i els seus consellers-regidors. Una obra completa.

Ferran Aisa i Pàmpols és un destacat estudiós de la història de Barcelona. Entre les seves obres més importants figuren Una història de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999 (Virus, 2000), Premi Ciutat de Barcelona d’Història 2000; El laberint roig, Víctor Colomer i Joaquim Maurín, mestres i revolucionaris (Pagès, 2005); La cultura anarquista a Catalunya (Edicions de 1984, 2006); La Internacional, el naixement de la cultura obrera (Editorial Base, 2007); La contrarevolució, els Fets de Maig de 1937 (Edicions de 1984, 2007); Les avantguardes, surrealisme i revolució (Editorial Base, 2008) i Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya (Edicions de 1984, 2007). És coautor amb Mei Vidal de Joan Salvat-Papasseit, l’home entusiasta (Virus, 2002); Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888 (Edicions de 1984, 2004) i El Raval, un espai al marge (Editorial Base, 2006). També ha publicat tres poemaris: Rambla del Raval (Emboscall, 2003), Calidoscopi (Emboscall, 2005) i Terra de pas (Fonoll, 2008).

872 p. | ISBN: 978-84-92437-25-2 | 24,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Símbols en el ferro, Corpus de municions de la guerra civil espanyola (1936-1939) - José Manuel Palomar i Nel·lo Navarro]]>

Símbols en el ferro és una obra de caràcter pioner i innovador, que estudia el tipus de munició emprat pels dos bàndols contendents al llarg de la Guerra Civil espanyola de 1936 a 1939 i que ofereix una visió general del problema de les municions d’armes lleugeres.

A través d’aquesta temàtica, el lector podrà conèixer aspectes relacionats amb el suport que ambdós bàndols van rebre per part de diverses potències europees.

El llibre neix després de moltes converses amb arqueòlegs i investigadors que sovint trobaven objectes que s’atribuïen ràpidament a la Guerra Civil, però que consideraven difícils de catalogar. L’obra té dues parts ben diferenciades: la primera és una introducció general en què s’expliquen les municions emprades durant la guerra; la segona part, anomenada Corpus de municions de la Guerra Civil espanyola, recull 724 marcatges diferents, conté les mesures generals de la cartutxeria i identifica els calibres i les marques.

Tota aquesta informació s’acompanya de fotografies, la majoria inèdites, que contribueixen a il·lustrar l’estudi i que fan de l’obra una molt bona guia i una font d’estudi de primer ordre per a investigadors, arqueòlegs, col·leccionistes, curiosos i amants de la història.

José Manuel Palomar Abascal (Sagunt, 1960), va estudiar belles arts a la Facultat de Sant Carles de València. Ha publicat diversos treballs sobre investigació històrica conjuntament amb altres autors, com ara Las vistas valencianas de Antonio van den Wingaerde, premiat pel Ministeri de Cultura a la Fira Líber 91, i El convent de Santa Anna de Morvedre. També ha fet col·laboracions i articles per a revistes i llibres d’estudis locals. Actualment és professor de Dibuix a l’IES Honori Garcia de la Vall d’Uixó.

Nel·lo Navarro (la Vall d’Uixó, 1960) és periodista i escriptor. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Ha exercit el periodisme en diversos mitjans escrits i també en la televisió autonòmica valenciana, Canal 9. Ha publicat llibres de relats, narrativa infantil i poemaris, a més a més, de treballs d’investigació relacionats amb la Guerra Civil.

296 p. | ISBN: 978-84-92437-16-0 | 16,90 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[El POUM en la revolució espanyola - Reiner Tosstorff]]>

La sublevació dels militars franquistes el juliol de 1936 va fracassar inicialment a gran part del país i va desfermar com a contrapartida una àmplia onada revolucionària. Es van formar milícies populars i es col·lectivitzaren les indústries i les grans propietats. Tot això succeïa en un marc de durs enfrontaments entre les esquerres a la rereguarda, fins al punt que la Unió Soviètica i el Partit Comunista Espanyol posaren el Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) sota el punt de mira.

El POUM havia estat fundat per comunistes dissidents que havien estat expulsats per «desviacionistes». El juny del 1937, després dels Fets de Maig, els serveis secrets soviètics van decidir enfrontar-s’hi directament i en van fer empresonar la direcció. El seu secretari, Andreu Nin, ja havia estat assassinat. La conseqüència de tot això va ser l’afebliment del front antifeixista.

Aquest llibre explica el destí tràgic del POUM amb el rerefons del procés revolucionari, des de les seves propostes per a la lluita contra els insurrectes, l’acció conjunta amb els anarquistes i els fets que conduïren a la seva prohibició.

L’autor, un dels millors especialistes en el POUM i els moviments obrers, ofereix la millor síntesi per entendre aquells anys convulsos de la guerra a la rereguarda republicana.

352 p. | ISBN: 978-84-92437-29-0 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Front d'alliberament català, Sabotatges per la independència - Blai Manté]]>

La nit del 19 de maig de 1972 un grup de joves a la punta oest de la Diagonal de Barcelona distreu una parella de vigilants. En aquells moments, explota una bomba sota les columnes del monument A los caídos. El soroll travessa tota la ciutat. L’endemà, els feixistes hi posen flors mentre exigeixen detencions i mà dura. La bomba, la pedra esmicolada, és l’expressió d’un poble envaït, executat, silenciat. Un poble que expressa de manera contundent el fàstic, la ràbia i els anhels.

Aquesta obra ens explica la trepidant història del Front d’Alliberament Català. En el seu si, un grup de joves s’aboca a la lluita clandestina sense esperar res de concret: desitjant només la llibertat. Un grup que serà perseguit, jutjat i dispersat. Que patirà la tortura, la presó, la traïció i l’exili. Un grup, una veu, que cridarà a través d’atemptats contra símbols feixistes la seva convicció en una Catalunya lliure i igualitària. Que pensarà en el Macià que intentà alliberar Catalunya i en el Companys que la voldrà sobirana; i somiarà en la independència, com tants altres abans i després. Aquesta és la seva crònica. Sí, no hi ha dubte que la història pot ser vibrant.

Aquest llibre dóna veu a una lluita tants cops silenciada. Deixeu-vos submergir en la clandestinitat de la mà dels mateixos que la van patir. La lluita armada a Catalunya existí. El FAC n’és el millor testimoni.

304 p. | ISBN: 978-84-92437-27-6 | 18,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Veinte historia de la Barcelona americana, … y una pregunta descarada - Héctor Oliva Camps]]>

Déjese coger de la mano por el autor. Sin miedo. Se adentrará usted en una Barcelona desconocida, recorrerá rincones secretos, pasajes olvidados, innumerables historias de ayer, y, mientras se desplaza por este paseo literario, irá percibiendo lentamente que, más allá de volver la vista atrás, se asomará a una ciudad mágicamente nueva, una ciudad como nunca la había visto antes. Héctor Oliva nos propone un recorrido americano por Barcelona. Recoge aquellos detalles de la ciudad que guardan relación con América, desde Alaska hasta la Tierra del Fuego. Y en ese periplo urbano, conformado por unas historias magistrales, amenas y con multitud de anécdotas, descubriremos edificios masónicos, una réplica exacta de la estatua de la libertad, el origen guatemalteco de la Pedrera, las verdades y las mentiras que se ocultan tras el monumento a Colón, y hasta el primer escándalo mediático de la historia del Barça. Todo ello contado con tal maestría que a menudo no sabrá usted si está vagando por los callejones del barrio gótico o bien buscando el rumbo certero entre las islas del Caribe. Tiene usted entre las manos un caramelo. Degústelo con los cinco sentidos, tan despacio como le sea posible, porque ya se sabe que lo malo de las cosas buenas es que terminan demasiado pronto. Y cuando acabe, al menos le quedará de propina una pregunta disparatada.

Héctor Oliva Camps (Barcelona, 1970) es periodista, viajero y doctor en Derecho Político por la UNED. Su tesis doctoral trató sobre el Perú de Fujimori. Ha estado muy vinculado con el mundo de la cooperación. Como periodista en el gabinete de prensa de Intermón Oxfam cubrió in situ la vertiente mediática de la ayuda humanitaria en las guerras de Afganistán e Iraq. Ha realizado misiones comunicativas en la India, Angola, Mozambique, el Chad, Haití, Brasil, El Salvador y Guatemala. Su verdadera pasión es América. Ha residido largas temporadas en Perú, donde ejerció durante dos años como profesor de Relaciones Internacionales en la Universidad de Piura; en Nicaragua, donde fue cooperante durante dos años en el proceso de reconstrucción tras el huracán Mitch; y en la República Dominicana, como corresponsal de Catalunya Ràdio para Centroamérica y el Caribe. Su último viaje por América ha sido un trayecto por tierra y mar desde la Baja California hasta Alaska. En Barcelona, ha sido profesor en entidades como Esade, Eserp, Fundemi o la asociación de inmigrantes magrebíes Ibn Batouta.Es autor de Pasajes a América (2007), cuyo título le valió el Premio Eurostars Hotels de literatura de viajes. Éste es su segundo libro.

192 p. | ISBN: 978-84-92437-05-4 | 16,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Historia del Mediterráneo - Jean Carpentier y François Lebrun]]>

La Historia del Mediterráneo, a cargo de los historiadores Jean Carpentier y François Lebrun, es la más ambiciosa obra sobre el Mare Nostrum, escenario de sangrientas batallas y cuna de grandes civilizaciones. Desde la prehistoria hasta nuestros días, esta obra presenta una historia integral del Mediterráneo y los pueblos que han habitado sus riberas. Estructurada cronológicamente, comprende la Edad Antigua, la Edad Media, la Edad Moderna, la época contemporánea hasta el final de la Segunda Guerra Mundial y la segunda mitad del siglo XX. Con el fin de actualizarla hasta nuestros días, se ha incorporado un nuevo capítulo, que amplía la obra hasta los primeros años del siglo XXI. Cada uno de los 24 capítulos concluye con dos documentos contemporáneos del período o el tema tratado. Al final del libro, más de cien páginas anexas proporcionan datos económicos y geográficos contemporáneos, una cronología, una serie de 25 mapas y planos históricos, un glosario, una bibliografía, un índice geográfico y otro patronímico. Esta obra definitiva, de capital importancia, presenta desde sus orígenes hasta la actualidad la mejor y más completa síntesis de la historia del mar Mediterráneo. Principales características — Una síntesis excepcional de la historia del Mediterráneo, desde la antigüedad hasta nuestros días. — Una historia definitiva, estructurada cronológicamente, del mar Mediterráneo y los pueblos que han habitado sus riberas. — Permite comprender la compleja realidad y la configuración política de los pueblos, de Oriente a Occidente. — El lector gozará con la lectura de esta obra por las continuas referencias a hechos, situaciones y realidades que forman parte de nuestra memoria histórica.

Los prestigiosos historiadores Jean Carpentier y François Lebrun, tras su fructífera colaboración en Breve historia de Europa e Histoire de l'Europe, decidieron ir un paso más allá y acometer su proyecto más ambicioso: La historia del Mediterráneo. Para su redacción han contado con un equipo de profesionales, todos ellos profesores universitarios, especialistas en sus respectivas áreas:

Jean Carpentier, inspector general honorario de Educación nacional en Francia (autor de la introducción).

François Lebrun, profesor emérito de Historia Moderna de la Universidad Haute-Bretagne Rennes-ll. Alain Tranoy, profesor de Historia Antigua de la Universidad de Poitiers (capítulos I-V).

Elisabeth Carpentier, profesora emérita de Historia Medieval de la Universidad de Poitiers (capítulos VI-IX).

Bartolomé Bennassar, profesor emérito de Historia Moderna de la Universidad de Toulouse-Le Mirail (capítulos X-XIII).

Dominique Borne, inspector general de Educación nacional (capítulos XIV-XVII).

Claude Liauzu, profesor de Historia Contemporánea de la Universidad Denis Dide-rot París Vil (capítulos XVIII-XXIII).

Víctor Gavín, doctor en Historia Contemporánea por la Universidad de Barcelona (capítulo XXIV).

Senén Florensa, director del Instituto Europeo del Mediterráneo (presentación y epílogo)

728 p. | ISBN: 978-84-85031-89-4 | 24,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Ana María Dalí y Salvador, Escenas de infancia y juventud - Antonina Rodrigo]]>

Con motivo del centenario del nacimiento de Ana M.ª Dalí, Antonina Rodrigo explica en este libro, basado en largas conversaciones con la hermana de Salvador Dalí, la infancia de éste, transcurrida en Figueres, Vilabertrán y Cadaqués. Conocer los amigos, las escuelas, los maestros, las relaciones familiares, las lecturas y los juegos de infancia del futuro gran genio de la pintura universal tiene una importancia de primer orden para entender la manera de ser y de actuar de un artista que, cuando era niño, quería ser Napoleón. El libro también evoca algunas anécdotas íntimas y entrañables de las estancias de Federico García Lorca en el Ampurdán, invitado por Salvador, en 1925 y 1927. Lorca veía en Dalí "la mayor gloria de la Cataluña eterna" y Dalí reconocía en Lorca "el único genio actual". Ana M. Dalí ha explicado, refiriéndose a la autora de este libro, cómo le abrió sus archivos, algo que también hizo la hermana de García Lorca, Isabel, para que tuviera información de primera mano sobre la vida de ambos creadores excepcionales. Escribe Ana M.ª Dalí: "Le conté muchos recuerdos, muchas anécdotas, y le proporcioné fotografías, cartas y documentos". Este libro, basado en información privilegiada, evoca acontecimientos poco divulgados de la vida de unos hombres y una época extraordinarios.

Antonina Rodrigo nació en Albaicín (Granada). Desde 1970 reside en Barcelona. Ha cultivado todos los géneros literarios, aunque ha destacado por sus biografías, excelentes y bien documentadas, de Federico García Lorca, Josep Trueta, Margarita Xirgu y María de Lejárraga, así como por contribuir a dar a conocer el papel de la mujer en la historia contemporánea española en su trilogía Mujeres para la historia. Las obras de Antonina Rodrigo han sido traducidas a diferentes idiomas y han recibido por ellas distinciones como el Premio Internacional de Periodismo Manuel de Falla (1975); el premio Internacional Académie Européenne des Arts (1988) y el Premio Aldaba (1989). Sus últimos títulos publicados son Mujer y exilio, 1939 (1999); Una mujer libre. Amparo Poch y Gascón, médica y anarquista (2002), Mariana de Pineda. Heroína de la libertad (2004) y García Lorca en el país de Dalí (Editorial Base, 2005).

392 p. | ISBN: 978-84-92437-00-9 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Historia de Cataluña - Jaume Sobrequés i Callicó]]>

El mejor libro para conocer de forma rápida toda la historia de Cataluña desde los más remotos tiempos hasta hoy. Se trata de una visión rigurosa y amena dirigida a todos los públicos, que el lector podrá leer con facilidad y en poco tiempo. La obra del profesor Sobrequés acerca el pasado catalán, desde su prehistoria hasta hoy, a los catalanes sin excepción y a aquellos forasteros que, al visitar Cataluña, quieran tener un conocimiento general de lo que ha sido este país a lo largo de sus miles de años de existencia. Esta breve historia tiene como objetivo presentar cómo se configuró una nación dotada de Estado propio, que tuvo un papel destacado en Europa durante siglos. Y también explicar de qué manera este Estado fue agredido a lo largo de dos siglos hasta ser destruido el 11 de septiembre de 1714 y la posterior lucha de los catalanes por renacer de sus cenizas y recuperar su lugar en la historia.

Jaume Sobrequés i Callicó (Girona, 1943) es catedrático de Historia de Cataluña en la Universidad Autónoma de Barcelona, director del Museo de Historia de Cataluña y presidente de la Sociedad Catalana de Estudios Históricos. Ha sido senador (1977-1982) y diputado al Parlamento de Cataluña (1988-1995). Fue miembro de la Comisión de los Veinte que redactó el Estatuto de Autonomía de Cataluña (1978-1979). Ha sido vicepresidente del FC Barcelona y miembro de su junta directiva (1993-2000). Ha publicado numerosos libros sobre historia.

168 p. | ISBN: 978-84-85031-85-6 | 14,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Coca-Cola, La investigación prohibida - William Reymond]]>

"Igual que para muchas personas de mi generación, Coca-Cola había alimentado mis sueños de América. Pese a ello, mi investigación acababa de demostrarme hasta qué punto la frontera entre el deseo y el rechazo podía ser casi imperceptible. Cuando la finalicé, tenía sólo una certeza: era imposible dar el paso definitivo para acercarse a la verdad." William Reymond nos revela en este libro los misterios de la empresa más famosa del planeta. De los verdaderos orígenes de la bebida a la presencia de cocaína en su composición inicial, de las razones reales del fiasco de la New Coke a los retos políticos de la recompra frustrada de Orangina, de las dificultades para imponerse en Francia a las numerosas genialidades que han llenado su historia, de la guerra de las colas a las estrategias de conquista mundial, Coca-Cola. La investigación prohibida, desvela los secretos de un verdadero imperio. También por primera vez, al final de una investigación tan apasionante como espantosa que explora las sombras de la Segunda Guerra Mundial, William Reymond descubre el mayor secreto de la compañía. Una revelación que, por su evidencia, pone a prueba a la leyenda.

William Reymond es un periodista de investigación independiente, director de colección de Éditions Flammarion. Actualmente vive en Dallas, desde donde colabora con varias revistas francesas y suizas. Entre las numerosas obras que ha publicado destacan el best-seller Dominici non coupable, y varios ensayos, como JFK autopsie d'un crime d'État y Toxic. Ahora, tras años de investigación, Coca-Cola, La investigación prohibida, nos revela el secreto mejor guardado de la empresa más famosa del mundo.

384 p. | ISBN: 978-84-85031-80-1 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Opus Dei, Una Iglesia en el corazón de la Iglesia - Bénédicte y Patrice des Mazery]]>

Sus detractores hablan de Santa Mafia e incluso de Masonería Blanca. Y en El código Da Vinci se presenta al Opus Dei como una organización maquiavélica que no duda en matar para proteger los secretos guardados por el Vaticano. Pero, ¿qué es exactamente? Los autores, quisieron descubrir la verdadera cara de la Obra de Dios, esa institución de la Iglesia católica cuyo fundador, el español Josemaría Escrivá de Balaguer, fue canonizado en el año 2002. Pese a la negativa de sus responsables a abrirnos las puertas, investigamos durante dos años en París, España e Inglaterra, y obtuvimos numerosos testimonios de antiguos miembros. En el curso de nuestra inmersión en la historia, la doctrina y la estructura de esta organización encerrada en sí misma, pudimos comprobar que ejerce una influencia preocupante sobre sus miembros y que persigue una búsqueda efectiva de poder que la lleva a sostener estrechas relaciones con distintas entidades que poseen poder decisorio, como universidades o empresas. Actualmente, fortalecido por la santificación de su fundador, el Opus Dei se organiza y progresa como un movimiento poderoso y secreto en el propio corazón de la Iglesia católica. Su objetivo es obvio: el triunfo del Occidente cristiano. ¿Por todos los medios?

Bénédicte des Mazery es periodista y escritora. Patrice des Mazery es periodista y reportero de Canal Plus.

320 p. | ISBN: 978-84-85031-56-6 | 19,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Un inmenso prostíbulo, Mujer y moralidad durante el franquismo - Assumta Roura]]>

"… España no era otra cosa que un inmenso prostíbulo, visto y analizado por el ojo de una moral que nos hablaba de “mujeres caídas” pero no de hambre, miseria, orfandad y desarticulación de las estructuras sociales." del prólogo de Rosa Regàs. Este libro constituye un documento estremecedor de lo que fue la dura realidad social de la postguerra civil española. En el capítulo primero, a modo de introducción, Assumpta Roura analiza con una finura de criterio encomiable la situación precaria y dramática que atravesaban las mujeres españolas en el año 1943.

El fascismo vencedor en la Guerra Civil española tuvo entre sus principales objetivos implantar un régimen de represión y control de la población desde el momento en que conquistaba un territorio. Control que alcanzaba a todos los órdenes de la vida, no sólo la institucional, oficial o pública, sino sobre todo la cotidiana. El Informe que hoy publicamos nos muestra el panorama de la "moralidad" de la España victoriosa (o vencida, según se mire) en el año 1943, y según este informe elaborado por personas profundamente adictas a la dictadura, España no era otra cosa que un inmenso prostíbulo, visto y analizado por el ojo de una moral que nos hablaba de "mujeres caídas" pero no de hambre, miseria, orfandad y desarticulación de las estructuras sociales. El modelo de sociedad democrática actual puede llevar a pensar a las generaciones más jóvenes que la libertad de la que gozamos ha sido, es y será un bien que nadie puede arrebatarnos. No obstante, hace sólo treinta años no existía en nuestro país la libertad de expresión ni los partidos políticos, muchos libros y publicaciones sufrían censura y no pocas personas, la cárcel. El dictador Franco moría en 1975 dos meses después de ejecutar las últimas penas de muerte.

Con la publicación de El Prostíbulo Español queremos alertar sobre la necesidad de ser vigilantes para que no nos la arrebaten de nuevo. Con los textos que por primera vez ven la luz, tal como los escribieron con manifiesta mezquindad civiles fascistas, sobre el comportamiento de los españoles en su vida privada en el año 1943, los lectores conocerán mejor cómo se vivió la vida cotidiana en tiempos de abusos atroces por parte de la dictadura . La lectura de estos escalofriantes Informes nos compete a todos, ya que como dice Rosa Regas en el prólogo supone desenmascarar a quienes hoy aún intentan justificar el golpe de estado y la dictadura con datos falsos e interpretaciones insólitas.

Assumpta Roura nació en Barcelona en 1952. Ensayista y escritora ha publicado quince títulos entre los que cabe destacar: Telenovelas, pasiones de mujer (Gedisa): La mujer ante el espejo ( Thassalia ); Nosotros que nos quisimos tanto (Planeta); El misterio de la mujer del Pardo ( Martínez Roca); Hasta luego tristeza ( Planeta ); Entre nosotras ( Planeta ) o El Bolero de Caperucita ( Planeta). Estudiosa de las conductas sociales, sus trabajos en este campo ha sido publicados en varias universidades españolas. Es columnista de opinión en La Voz de Galicia. Hablando del franquismo afirma siempre: "Quienes encumbran la ignorancia dándole carácter anecdótico, abonan el populismo que es el embrión de fascismo. Hay que hablar del franquismo porque apenas se han escrito las primeras líneas de la atroz dictadura, no para caer en perversas sensiblerías. El dragón no muere, se transforma. Por ello cualquier canto funerario alegra a la renaciente bestia".

344 p. | ISBN: 978-84-85031-48-1 | 18,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[García Lorca en el país de Dalí - Antonina Rodrigo]]>

La profunda y controvertida amistad entre García Lorca y Salvador Dalí; la influencia artística entre el poeta y el pintor; la entrañable relación de Federico con Cataluña y sus gentes toman vida a través del relato ameno y vibrante, siempre riguroso, de Antonina Rodrigo. Dalí y García Lorca nos guían en un viaje apasionante por la vida cultural y artística de los años veinte y treinta. Escritores, actrices, pintores, periodistas, políticos y personajes anónimos salpican las páginas de esta obra sugerente y evocadora. Un libro hilvanado a través de afectos, encuentros y desencuentros a los que la trágica muerte del poeta no pudo poner fin. Pionera, la autora fue la primera investigadora que dio a conocer al mundo esta extraordinaria amistad utilizando fuentes documentales originales y el testimonio de aquellos que conocieron de cerca a Dalí y a Federico.

Antonina Rodrigo nació en el Albayzín (Granada). Reside en Barcelona desde 1970. Reconocida escritora e investigadora, ha cultivado todos los géneros literarios, aunque ha destacado por sus excelentes y documentadas biografías. Colaboradora habitual de diversos diarios y revistas, ha dedicado toda su vida a profundizar en la historia de España. Destacan sus libros sobre Federico García Lorca y Salvador Dalí, Manuel Ángeles Ortíz, Josep Trueta, Antonina Fernández "La Caramba", Margarita Xirgu o María de Lejárraga, entre otros. Su trilogía Mujeres para la historia. La España silenciada del siglo XX, ha rescatado del olvido buena parte de las protagonistas, algunas conocidas, otras anónimas, que participaron de forma decisiva en la historia de España durante la Segunda República, la Guerra Civil y el exilio. Sus últimos títulos publicados son Mujer y exilio, 1939 (1999); Una mujer libre. Amparo Poch y Gascón, médica y anarquista (2002), en la que aborda el compromiso de la doctora Poch con la emancipación de la mujer en los años treinta, y Mariana de Pineda. Heroína de la libertad (2004). Las obras de Antonina Rodrigo han sido traducidas a numerosos idiomas y ha recibido por ellas varias distinciones, entre las cuales, el Premio Internacional de Periodismo Manuel de Falla (Madrid, 1975); el Premio Internacional Académie Européene des Arts (París, 1988) y el Premio Aldaba (Granada, 1989). En 1981, fue finalista del premio Espejo de España.

424 p. | ISBN: 978-84-85031-24-5 | 19,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Vint històries de la Barcelona americana, … i una pregunta descarada - Hèctor Oliva i Camps]]>

Deixeu-vos agafar de la mà de l'autor. Sense por. I us endinsareu en una Barcelona desconeguda, plena de racons secrets, passatges oblidats, innombrables històries d'ahir, i mentre us desplaceu per aquest passeig literari poc a poc anireu percebent que, més enllà de girar la vista enrere, apareix una ciutat màgicament nova, una ciutat com mai no l'havíeu vista abans. Héctor Oliva ens proposa un recorregut americà per Barcelona. Recull aquells detalls de la ciutat que tenen relació amb Amèrica, des d'Alaska a la Terra del Foc. I en aquest periple urbà, conformat per unes històries magistrals, amenes i farcides d'anècdotes, descobrirem edificis maçònics, una rèplica exacta de l'estàtua de la llibertat, l'origen guatemalenc de la Pedrera, les veritats i les mentides que s'amaguen al darrere del monument a Colom, i fins i tot el primer escàndol mediàtic de la història del Barça. Tot això explicat de manera tan vertiginosa que sovint no sabreu si esteu donant tombs pels carrerons del barri gòtic o bé buscant el rumb precís entre les illes del mar Carib. Teniu entre les mans un caramel. Degusteu-lo amb els cinc sentits, tan a poc a poc com us sigui possible perquè ja se sap que l'inconvenient de les coses bones és que s'acaben massa aviat. I quan l'acabi, almenys li quedarà de propina una pregunta descarada.

Héctor Oliva i Camps (Barcelona, 1970) és periodista i viatger. També és doctor en Dret Polític per la UNED. Ha estat molt vinculat al món de la cooperació: com a periodista del gabinet de premsa d'Intermón Oxfam, va cobrir in situ el vessant mediàtic de l'ajuda humanitària en les guerres de l'Afganistan i l'Iraq. També va realitzar missions comunicatives a l'Índia, Angola, Moçambic, Txad, Haití, el Brasil, El Salvador i Guatemala. La seva passió és Amèrica: ha viscut llargues temporades al Perú, on durant dos anys va fer de professor de Relacions Internacionals a la Universitat de Piura; a Nicaragua, va cooperar en el procés de reconstrucció després de l'huracà Mitch; i a la República Dominicana, va treballar-hi com a corresponsal de Catalunya Ràdio per a l'Amèrica Central i el Carib. El seu darrer viatge per Amèrica ha estat un trajecte per terra i mar des de la Baja California fins a Alaska. A Barcelona, ha estat professor en entitats com Esade, Eserp, Fundemi o l'associació d'immigrants magribins Ibn Batouta. És autor de Passatges a Amèrica (2007), llibre amb el qual va guanyar el Premi Eurostars Hotels de literatura de viatges. Aquest és el seu segon llibre.

192 p. | ISBN: 978-84-92437-04-7 | 16,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Anna Maria Dalí i Salvador, Escenes d'infància i joventut - Antonina Rodrigo]]>

En ocasió del centenari del naixement d'Anna M. Dalí, Antonina Rodrigo explica en aquest llibre, basat en llargues converses amb la germana de Salvador Dalí, la infància d'aquest, viscuda a Figueres, Vilabertran i Cadaqués. Conèixer els amics, les escoles, els mestres, les relacions familiars, les lectures, i els jocs d'infància del futur gran geni de la pintura universal té una importància de primer ordre per entendre la manera de ser i d'actuar d'un artista que, quan era un nen, volia ser Napoleó. El llibre evoca també algunes anècdotes íntimes i entranyables de les estades de Federico García Lorca a l'Empordà, convidat per Salvador, els anys 1925 i 1927. Lorca veia en Dalí "la major glòria de la Catalunya eterna" i Dalí reconeixia en Lorca "l'únic geni actual". Anna M. Dalí ha explicat, referint-se a l'autora d'aquest llibre, com va obrir-li els seus arxius, cosa que va fer també la germana de García Lorca, Isabel, per tal que tingués una informació de primera mà sobre la vida d'ambdós creadors excepcionals. Escriu Anna M. Dalí: "Vaig explicar-li molts records, moltes anècdotes, i vaig proporcionar-li fotografies, cartes i documents". Aquest llibre, basat en una informació privilegiada, evoca esdeveniments poc divulgats de la vida d'uns homes i d'una època extraordinaris.

EN RESUM — Una lectura amable i simpàtica, amb què el lector coneixerà la veritat de les relacions entre Salvador Dalí i Federico García Lorca. — Descobrirà les confidències d'Anna Maria Dalí a l'autora sobre el seu genial germà mitjançant una narració emotiva i entranyable de la infantesa dels germans Dalí. — Els records d'Anna Maria Dalí són evocats amb el talent i la fina sensibilitat d'Antonia Rodrigo. — La visió de Salvador i Lorca haurà canviat quan el lector arribi al final del llibre, on Antonina revela detalls inèdits del seu últim encontre. — Antonina Rodrigo, íntima amiga d'Anna Maria, Creu de Sant Jordi i posseïdora de nombrosos premis, és la més gran especialista en la relació Lorca-Dalí.

Antonina Rodrigo va néixer a Albaicín (Granada). Des de 1970 resideix a Barcelona. Ha conreat tots els gèneres literaris, si bé ha destacat per les biografies, excel·lents i ben documentades, de Federico García Lorca, Josep Trueta, Margarida Xirgu i María de Lejárraga, així com per contribuir a donar a conèixer el paper de la dona en la història contemporània espanyola en la seva trilogia Mujeres para la historia. Les seves obres han estat traduïdes a diversos idiomes i ha rebut per elles distincions com el Premio Internacional de Periodismo Manuel de Falla (1975); el premi Internacional Académie Européenne des Arts (1988) i el Premio Aldaba (1989). Els seus últims títols publicats són Mujer y exilio, 1939 (1999); Una mujer libre. Amparo Poch y Gascón, médica y anarquista (2002), Mariana de Pineda. Heroína de la libertad (2004) i García Lorca en el país de Dalí (Base, 2005).

192 p. | ISBN: 978-84-85031-95-5 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Franco, El gran manipulador - Paul Preston]]>

En aquest llibre, el gran historiador britànic Paul Preston, el més destacat biògraf del general Franco, destrueix un a un els mites que el dictador va intentar construir al voltant de la seva persona. Les permanents manipulacions de la realitat impulsades pel Caudillo i per la cort d'aduladors que varen viure al seu costat durant gairebé quaranta anys, són analitzades en aquesta obra per posar de manifest l'engany, la falsedat i la permanent hipocresia que van presidir el règim franquista. Preston presenta un Franco traïdor a la República, venjatiu fins a la crueltat més extrema i lliurat en cos i ànima al nazisme alemany i el feixisme italià. La relació del dictador amb la Falange, els Borbons, els militars i les grans potències mundials és analitzada per l'autor des d'una perspectiva nova i desmitificadora.

Franco. El gran manipulador, de Paul Preston, és una narració apassionant i de lectura imprescindible per entendre un dels períodes més tràgics de la història contemporània del nostre país.

EN RESUM — Paul Preston és el més destacat biògraf del general Franco. — Destrueix els mites sobre el dictador. — Fa un retrat despietat de la política de Franco. — Ens explica la traïció de Franco a la República i l'amistat amb Hitler i Mussolini. — De lectura amena i rigorosa. — Es tracta d'un assaig històric que farà vibrar el lector i no el deixarà indiferent. — L'obra incorpora dos plecs de fotografies excepcionals en els quals es pot observar les visites que Franco fa a Catalunya. — En definitiva, una gran obra.

Paul Preston (Liverpool 1946). Doctor en història per la Universitat d'Oxford. Ha estat professor de la Universitat de Reading, del Centre d'Estudis Mediterranis de Roma, i del Queen Mary College de la Universitat de Londres. És catedràtic i director del Centre Cañada Blanch per a l'estudi de l'Espanya contemporània de la London School of Economics & Political Science. Articulista de New Society, New Statesman i Times Literary Supplement, col·labora com a comentarista de l'actualitat espanyola a la BBC. Ha publicat nombrosos llibres sobre la Guerra Civil i el franquisme. Entre les seves obres destaquen la monumental biografia Franco (1994), La política de la venganza (1997), La Guerra Civil española (2000), Las tres Españas del 36 (2001) i Juan Carlos. El rey de un pueblo (2003). Dins la col·lecció Base Històrica d'Editorial Base ha publicat la traducció catalana de La Guerra Civil espanyola (2006) i Botxins i repressors. Els crims de Franco i els franquistes (2006).

408 p. | ISBN: 978-84-85031-93-1 | 19,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Barri Xino, Una crònica de postguerra - Sebastià Sorribas]]>

El Barri Xino de Barcelona, situat al cor del Raval, va ser l'escenari d'una de les realitats .socials .més dramàtiques que ha viscut la ciutat. En els anys de la postguerra immediata, el Barri Xino va esdevenir l'escenari dels efectes que la guerra havia tingut al país: pobresa, prostitució, delinqüència, marginació social... El llibre de Sebastià Sorribas, recentment traspassat, és una crònica viscuda de la vida quotidiana en aquest barri. Malgrat la cruesa de la realitat mostrada per l'autor, aquest també n'ofereix sovint l'altra cara de la moneda: la que mostra un barri popular, amb gent honrada que malda per sobreviure amb dignitat. Barri Xino és una crònica fascinant, de fàcil lectura, imprescindible per conèixer l'ambient que respirava un dels indrets més emblemàtics de la capitat catalana en aquells anys. L'autor d'El zoo d'en Pitus s'endinsa en aquesta obra en la narrativa per a adults i ho fa a través d'una crònica que, sense voler ser un llibre d'història, té tot el rigor d'una obra basada tant en exigències personals com en el relat d'aquells que varen viure al Barri Xino els anys de la postguerra.

EN RESUM — L'obra més esperada pels milers de fans de Sebastià Sorribas. — Un retrat REAL de la dura vida de la postguerra. — Obra pòstuma de l'autor d'El zoo d'en Pitus, el llibre infantil més venut de tots els temps en llengua catalana, amb més de 400.000 exemplars. — Es tracta d'una crònica apassionant i esfereïdora d'un barri marginal. — La trama, escrita amb un ritme àgil, és rica i variada, amb personatges inoblidables d'una Barcelona verídica. — Autor reconegut amb nombrosos premis: premi Crítica Serra d'Or, premi Folch i Torres, premi de la Generalitat de Catalunya, Creu de Sant Jordi... — És el llibre ideal per regalar aquest Sant Jordi.

Sebastià Sorribas va néixer el 19 de novembre de 1928, al Barri Xino de Barcelona. Els pares, Sebastià i Esperança, tenien una fleca al carrer de l'Om, on aviat va començar a treballar d'aprenent de forner. Durant la Guerra Civil va viure llargues temporades a Sallent, al Bages, on els seus oncles tenien un cafè i un cinema. Hi fou enviat per estalviar-li els bombardejos que castigaven Barcelona i, molt especialment, el Xino. El 1939 tornà al barri. De jove, s'interessa per les activitats culturals populars i s'integra a l'Orfeó Canigó, del barri de Sants, amb el qual participa activament fent excursionisme, teatre, música, dansa... El 1961 es casa i se'n va a viure al Passeig de la Zona Franca, al barri de Marina. Allà, juntament amb la seva dona i alguns amics, col·labora en activitats socials i culturals a les barriades de Can Tunis, Cases Barates i el Polvorí, alhora que reprèn els estudis universitaris i es llicencia en Història. El 1965, animat pel seu veí i amic Paco Candel, escriu el primer llibre, la novel·la infantil El zoo d'en Pitus, amb el qual guanya el premi Folch i Torres d'aquell any, i que, quaranta anys després de la seva publicació, segueix sent un best seller de la literatura catalana. A El zoo d'en Pitus el segueixen altres títols infantils i juvenils, com Viatge al País dels lacets, Els astronautes del Mussol i La cinquena gràcia de Collpelat, entre d'altres. Més endavant, coincidint amb un canvi laboral que el porta a fer de mestre, escriu una sèrie de llibres de divulgació històrica que li val el premi Crítica Serra d'Or. Darrerament ha publicat també una sèrie de contes infantils escrits originàriament per als seus néts i nétes: En Manuel i la seva nova paraula, En Luka i la Maria al País Vermell, etc.; també, adreçades als adults, En Roman i la guerra, Prop del llac, i Amb X de Xino, tres novel·les de sèrie negra ambientades al seu barri als anys quaranta. Sebastià Sorribas ha rebut també, a més dels premis esmentats, el Premi de la Generalitat de Catalunya i la Creu de Sant Jordi. Morí a Barcelona el 6 de desembre de 2007.

336 p. | ISBN: 978-84-85031-96-2 | 19,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Els moviments d'emancipació nacional, L'aspecte teòric i la solució pràctica - Andreu Nin]]>

La nova edició d'aquest llibre d'Andreu Nin, publicat per primera vegada durant la Segona República, és una de les formulacions pioneres de la relació entre el moviment nacional català i el moviment obrer de Catalunya. Lluita obrera i lluita per l'alliberament nacional es relacionen de manera molt estreta en el pensament de l'autor. Els moviments d'emancipació nacional és un llibre, únic en el seu gènere, en què s'estudien i es critiquen les distintes posicions dels clàssics del marxisme i dels corrents principals del moviment obrer davant el problema de les nacionalitats. Tots els exemplars d'aquesta obra varen ser destruïts quan els exèrcits de Franco ocuparen Catalunya. L'edició de 1970 es va haver de fer a l'exili i tingué una difusió molt reduïda.

Per tant, la present reedició és un autèntic esdeveniment editorial, i ha estat enriquida amb l'estudi preliminar del professor Pelai Pagès, que se suma al de Wilebaldo Solano de l'edició de París de 1970.

EN RESUM — Es tracta de la primera edició a Catalunya d'un llibre que fou destruït per Franco el 1939. — Ens dona una visió clara de la relació entre el moviment nacional català i el moviment obrer a Catalunya — És l'obra d'un marxista assassinat pels comunistes. — Traductor de Dostoievski, Txèkhov i Tolstoi al català. — Va fundar Esquerra Comunista, que el 1935 es va unir al BOC per constituir el POUM. — Una reedició molt esperada i imprescindible per entendre els conflictes polítics durant la República i la Guerra Civil.

Andreu Nin (el Vendrell, 1892 - Alcalà de Henares, 1937). Mestre, va militar a la Federació Socialista Catalana (PSOE) fins al 1919, quan va entrar a la CNT, on va defensar els principis de la Revolució Russa i l'adhesió de la CNT a la III Internacional. Entre 1921 i 1930 va viure a Moscou com a membre del secretariat de la Internacional Sindical Roja (IRS). Va traduir obres de Dostoievski, Txèkhov i Tolstoi al català. A mitjan 1930 va ser expulsat de l'URSS per Stalin a causa de la seva relació amb Trotski. Va tornar a Catalunya, on va fundar Esquerra Comunista, que el 1935 es va unir al BOC per constituir el POUM. Durant la Guerra Civil va ser conseller de Justícia i Dret de la Generalitat (setembre-desembre 1936), càrrec des del qual va impulsar la creació dels Tribunals Populars de Justícia de Catalunya. Arran dels Fets de Maig de 1937 va ser detingut i assassinat per la GPU (policia política soviètica). És autor de Les anarchistes et le mouvement syndical (1924); Les dictadures dels nostres dies (1930); El proletariado español ante la revolución (1931), entre altres obres.

248 p. | ISBN: 978-84-85031-99-3 | 15,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Les Avantguardes, Surrealisme i revolució - Ferran Aisa]]>

A les primeres dècades del segle xx, Europa va viure una revolució cultural i artística de primera magnitud. Un grup de creadors va impulsar una forta reacció contra els prejudicis estètics, l'academicisme, les normes establertes i la inèrcia contra els canvis. És el moviment conegut com avant-garde, que va protagonitzar gent com Mallarmé, Apollinaire, Picasso, Modigliani, Picabia, i, a Catalunya, Salvat-Papasseit, Junoy, Foix, Miró i Dalí, entre d'altres. Ferran Aisa estudia la versió catalana dels grans corrents culturals europeus d'aquells anys: el romanticisme, el dadaisme, el futurisme, el surrealisme i tots els moviments d'avantguarda. Van ser unes dècades apassionants durant les quals un grup de poetes, prosistes, músics, artistes plàstics, líders obrers i polítics progressistes van introduir a Catalunya nous models ideològics, noves estructures socials, maneres innovadores d'entendre la cultura i l'art i de posar-los al servei d'una causa revolucionària. Des d'aquest punt de vista, la ruptura franquista de 1939 assumeix proporcions dantesques. El llibre de Ferran Aisa constitueix una de les aportacions més clarificadores que s'han publicat mai sobre la interrelació cívica i cultural de les avantguardes a Catalunya.

Ferran Aisa i Pàmpols (Barcelona, 1948) és un destacat estudiós de la historia contemporània de Catalunya. Entre les seves obres més importants figuren: Una història de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999 (2000), Premi Ciutat de Barcelona d'Història; El laberint roig, Victor Colomer i Joaquim Maurín, mestres i revolucionaris (2005); La cultura anarquista a Catalunya (2006), Contrarevolució, els Fets de Maig de 1937 (2007) i La Internacional. El naixement de la cultura obrera (2007). És coautor amb Mei Vidal de Joan Salvat-Papasseit, l'home entusiasta (2002), Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888 (2004) i El Raval, un espai al marge (2006). Ha col·laborat en els llibres Antologia poètica a la memòria de Salvador Puig Antich (1996); Barcelona rebelde (2003); Salvador Dalí i Federico García Lorca, la persistència de la memòria (2004); Memòria de la Transició a Espanya i a Catalunya (2006) i Educació, Municipi i República (2006). També és autor de diversos reculls poètics, com La Rambla del Raval (2003), Calidoscopi (2005) i Univers (2007).

360 p. | ISBN: 978-84-85031-92-4 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Història de Catalunya - Jaume Sobrequés i Callicó]]>

El millor llibre per conèixer d'una manera ràpida la història de Catalunya des dels temps més remots fins avui. Es tracta d'una visió rigorosa i amena dirigida a tots els públics, que el lector podrà llegir amb facilitat i en poca estona. L'obra del professor Sobrequés acosta el passat català, des de la prehistòria fins ara, als catalans sense excepció i a aquells forasters que, quan visitin Catalunya, vulguin tenir un coneixement general del que ha estat aquest país al llarg dels seus milers d'anys d'existència. Aquesta breu història té com a objectiu presentar com es va configurar una nació dotada d'un Estat propi, que va tenir un paper destacat a Europa durant segles. I, també, explicar de quina manera aquest Estat va ser agredit al llarg de dos segles fins a ser destruït l'11 de setembre de 1714 i la posterior lluita dels catalans per renéixer de les cendres i recuperar el seu lloc en la història. EN RESUM — El millor llibre per conèixer de manera ràpida i rigorosa la història de Catalunya des dels temps més remots fins avui. — Obra pensada tant per al lector català com per a aquells que visiten Catalunya. — Disponible en 5 idiomes: català, castellà, anglès, francès i alemany. — Una obra escrita per un dels més coneguts historiadors catalans dels nostres dies. — Primera edició en català exhaurida en poc temps.

Jaume Sobrequés i Callicó (Girona, 1943) és catedràtic d'història de Catalunya a la Universitat Autònoma de Barcelona, director del Museu d'Història de Catalunya i president de la Societat Catalana d'Estudis Històrics. Ha estat senador (1977-1982) i diputat al Parlament de Catalunya (1988-1995). Va ser membre de la Comissió dels Vint que va redactar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya (1978-1979). Ha estat vicepresident del FC Barcelona i membre de la seva junta directiva (1993-2000). Ha dirigit la Història de Barcelona (1991-1997, 8 vol.) i ha publicat nombrosos llibres sobre història, entre els quals destaquen La Guerra Civil catalana del segle xv (en col·laboració amb Santiago Sobrequés i Vidal); L'Onze de Setembre i Catalunya (1976); Catalunya i l'Estatut d'Autonomia (1976); Antoni Rovira i Virgili. Història i pensament polític (2002); La fi del silenci (2002) i 1941 (2005).

168 p. | ISBN: 978-84-85031-84-9 | 14,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Coca-Cola, La investigació prohibida - William Reymond]]>

William Reymond ens revela en aquest llibre els misteris de l'empresa més famosa del planeta. Dels veritables orígens de la beguda a la presència de cocaïna en la seva composició inicial, de les raons reals del fiasco de la New Coke als reptes polítics de la recompra frustrada d'Orangina, de les dificultats per imposar-se a França als nombrosos cops de geni que han omplert la seva història, de la guerra de les coles a les estratègies de conquesta mundial. Coca-Cola. La investigació prohibida desvela els secrets d'un veritable imperi. També per primera vegada, al final d'una investigació tan apassionant com espantosa que explora les ombres de la Segona Guerra Mundial, William Reymond descobreix el secret més gran de la companyia. Una revelació que, per la seva evidència, posa a prova la llegenda.

William Reymond és un periodista d"investigació independent, director de col·lecció d'Éditions Flammarion. Actualment viu a Dallas, des d'on col·labora amb diverses revistes franceses i suïsses. Entre les nombroses obres que ha publicat destaquen el best-seller Dominici non coupable, i diversos assaigs, com ara JFK autopsie d"un crime d'Éstat i Toxic. Ara, després d"anys de recerca. Coca-Cola, La investigació prohibida, ens revela el secret més ben guardat de l"empresa més famosa del món.

384 p. | ISBN: 978-84-85031-79-5 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La Internacional, El naixement de la cultura obrera - Ferran Aisa]]>

Ferran Aisa presenta en aquest llibre, de manera planera i rigorosa, el que va representar la Internacional i quina va ser la seva influència en el naixement de la cultura obrera. En el món global en què vivim és apassionant conèixer com davant l'explotació capitalista, els proletaris es van saber organitzar al segle XIX per crear la Internacional Obrera: l'Associació Internacional dels Treballadors (AIT). Una organització que no vetllava només pels interessos immediats de la classe treballadora, sinó que mostrava els camins filosòfics vers una nova societat lliure i justa. Les idees de Marx, Engels i Bakunin van quallar en el proletariat internacional, que les va enlairar com a banderes d'emancipació humana.

L'arribada a Espanya de Fanelli i Lafargue va determinar que les diferents opcions que representaven tinguessin incidència a la península Ibèrica. Però dels dos corrents del pensament més importants de la Internacional, el marxisme i l'anarquisme, aquest darrer va aconseguir l'hegemonia entre els obrers catalans. El llibre tracta també de l'aparició dels ateneus, les cooperatives, les mútues, les escoles, les publicacions, el dret a l'associacionisme, l'arrelament de l'anarquisme, la Comuna de París, l'escissió de la Internacional entre marxistes i bakuninistes, la fundació dels partits socialistes, els certàmens culturals, les lluites obreres, la repressió, la reconstrucció de l'AIT, el terrorisme i el nihilisme, i acaba fent un passeig per la Barcelona Rosa de Foc, anomenada així no solament per les bombes, sinó per la llum que irradiava la cultura àcrata.

Ferran Aisa I Pàmpols (Barcelona) col·labora al diari Avui, Diari Més, Solidaridad Obrera i Catalunya; és documentalista d'exposicions i guionista de documentals. Ha publicat nombrosos llibres, d'entre els quals podem destacar Una història de Barcelona, Premi Ciutat de Barcelona d'Història 2000; El laberint roig (2005); La cultura anarquista a Catalunya (2006) i juntament amb Mei Vidal, El Raval, un espai al marge (2006). També és autor dels reculls poètics La Rambla del Raval i Calidoscopi.

264 p. | ISBN: 978-84-85031-73-3 | 18,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Traïdors a Catalunya, La Cinquena Columna (1936-1939) - Domènec Pastor Petit]]>

Van ser traïdors a Catalunya o només a la República? Els escau el qualificatiu de botiflers? O potser la pregunta és una altra: per què gairebé no hi hagut memorialistes a Catalunya entre els components de la Cinquena Columna? Per què van optar per la invisibilitat i, després, pel silenci? Propagandistes del franquisme i de les dictadures feixistes, derrotistes de les democràcies, ¿qui hi havia al seu darrere? Quin va ser el paper de prohoms catalans com Francesc Cambó en el finançament de la Cinquena Columna? Quin impacte va tenir militarment i psicològicament? Qui eren els seus components? Militants de Falange Espanyola, algun membre de la Lliga, parents de militars o membres d'Acció Catòlica. I, amb ells, tots els que abominaven del laïcisme i tenien interessos econòmics capitalistes. Les informacions i la propaganda dels revoltats van ser gairebé estèrils. No obtingueren dades significatives per als rebels ni van aconseguir el suport de la població, però sí que influïren a propagar el derrotisme en el bàndol republicà. Les respostes a aquestes preguntes i les dades que s'han mantingut ocultes les trobareu en llegir aquest llibre, magníficament documentat, en què el millor espiòleg d'Europa, amb noves dades inèdites fins ara, explica que, durant la Guerra Civil, hi va haver un grup de catalans que va trair la República democràtica i l'autonomia de Catalunya.

Domènec Pastor Petit (l'Hospitalet de Llobregat, 1927) és un dels màxims experts en espionatge a Europa. Al llarg de la seva prolífica obra, iniciada el 1962 amb Espías en acción, Pastor Petit ha publicat nombrosos llibres, com ara La República devastada. La mujer en el espionaje (1970), Dossiers secretos de la Guerra Civil (1978), Diccionario Enciclopédico del Espionaje (1996) i Els espies catalans (2006). Aquesta nova edició, corregida i ampliada, de La Cinquena Columna a Catalunya (1936-1939), torna a l'actualitat un tema sobre el qual fins ara s'havia passat de puntetes: les activitats de la Cinquena Columna al nostre país, dels catalans que, des de la mateixa zona republicana, van col·laborar amb l'exèrcit revoltat del general Franco.

328 p. | ISBN: 978-84-85031-71-9 | 18,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Pierre Vilar i la història de Catalunya - Joaquim Albareda, Rosa Congost, Gaspar Feliu i Mon fort, Roberto Fernàndez, Llorenç Ferrer, Josep Fontana, Eva Serra i Puig i Francesc Valls]]>

L'historiador francès Pierre Vilar (1906-2003) ha estat una de les figures més influents en la historiografia catalana a partir de la dècada dels seixanta. De la seva abundant bibliografia sobre metodologia històrica i història de Catalunya destaca Catalunya dins l'Espanya moderna (1962), de la qual arribà a publicar fins a tres volums que han esdevingut una obra de referència ineludible per als interessats en la història del país des d'una perspectiva multidisciplinària que abraça la geografia, l'economia, la política i la cultura. La vinculació de Vilar amb Catalunya data de ben jove. Amb poc menys de trenta anys, Vilar s'establí a Barcelona com a professor de l'Institut Français de Barcelona, primer entre els anys 1934-1936 i, després, un cop acabada la Segona Guerra Mundial. Des de 1951 fou director d'estudis a l'École Pratique des Hautes Études de París i, a partir de 1965, professor de la Universitat de París. Nomenat l'any 1979 doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona, l'any 2000 la Generalitat de Catalunya li concedí la Medalla d'Or en reconeixement a la seva tasca historiogràfica. Aquest volum explora, de la mà dels màxims especialistes en la matèria i alhora destacats deixebles de Pierre Vilar, la vida i l'obra del que es considera un dels historiadors de Catalunya més rellevants del segle xx.

Joaquim Albareda, catedràtic d'Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Rosa Congost, catedràtica d'Història Econòmica de la Universitat de Girona.

Eulàlia Duran, professora emèrita del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona.

Gaspar Feliu i Montfort, catedràtic d'Història Econòmica de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Barcelona.

Roberto Fernàndez, catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Lleida.

Llorenç Ferrer, professor titular d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.

Josep Fontana, catedràtic emèrit d'Història Econòmica de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Eva Serra i Puig, professora titular d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona.

Francesc Valls, professor titular d'Història Econòmica de la Universitat de Barcelona.

240 p. | ISBN: 978-84-85031-70-2 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[La Guerra Civil espanyola - Paul Preston]]>

Aquesta nova edició, profusament ampliada, de La Guerra Civil espanyola reconstrueix el conflicte bèl·lic de 1936-1939, que ha marcat de manera tràgica la història del país durant una bona part del segle XX. L'autor analitza els origens de la guerra, el seu desenvolupament, les seves atrocitats, els abusos, la destrucció i la posició de les potencies internacionals. L'inici de les transformacions progressistes impulsades per la Segona República va sembrar l'alarma entre els règims més reaccionaris de l'Europa d'aquells anys i va contribuir a internacionalitzar el conflicte civil espanyol. El llibre relata com la Guerra Civil va ser, a més d'una lluita entre l'esquerra i la dreta, el trist assaig de la imminent conflagració mundial, i va donar pas a una forma nova i terrorífica d'enfrontament bèl·lic com ho va ser la massiva i indriscriminada destrucció de la població civil a través dels bombardejos aeris per part de l'aviació italiana i alemanya. Pocs conflictes civils han acabat en una repressió dels vençuts tan cruent i tan llarga com la que es va produir a l'Espanya governada pel general Franco.

Paul Preston (Liverpool 1946). Doctor en història per la Universitat d'Oxford, Ha estat professor de la Universitat de Reading entre 1973 i 1991, i professor d'història contemporània al Queen Mary College de la Universitat de Londres. És catedràtic i director del Centre Cañada Blanch per a l'estudi de l'Espanya contemporània de la London School of Economics & Political Science. Articulista de New Society, New Statesman i Times Literary Supplement, col·labora com a comentarista de l'actualitat espanyola a la BBC. Ha publicat nombrosos llibres sobre la Guerra Civil i el franquisme. Entre les seves obres destaquen la monumental biografia Franco (1994), La política de la venganza (1997), La guerra civil (2000), Las tres Españas del 36 (2001), Juan Carlos. El rey de un pueblo (2003) i Botxins i repressors (2006).

400 p. | ISBN: 978-84-85031-59-7 | 21,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[El Raval, Un espai al marge - Ferran Aisa i Mei Vidal]]>

El Raval és el cor de Barcelona, síntesi d'ambient portuari, de l'esplendor del Paral·lel i del cosmopolitisme de la Rambla. Ha estat alberg d'immigrants, de gent treballadora i d'esperits artístics i rebels. El llibre situa en el temps el Raval, una zona de Barcelona determinada per la segona i la tercera muralla, amb els límits del port, el Paral·lel, les rondes de Sant Pau i de Sant Antoni, la Plaça Universitat, el carrer Pelai i la Rambla. El nom prové del mot àrab rábad, que significa espai al marge, extramurs. Després de l'enderrocament de les muralles, el Raval va continuar dient-se així, però durant el segle XX dos noms més en van agafar el relleu amb èxit: Districte Cinquè i Barri "Xino", en la seva etapa més "canallesca". Història, mite i llegenda van formar un imaginari que modelava el somni d'una època d'utopia, de bohèmia i de revolució. Escriptors, poetes i artistes van trobar en aquest imaginari la deu de la seva inspiració, i van elevar la llegenda d'aquest barri barceloní a un tema universal. El nom de Raval tornaria a ressorgir els anys vuitanta, després de la nit franquista i la recuperació democràtica, amb una reforma radical del barri.

Ferran Aisa i Pàmpols (Barcelona), col·labora habitualment al diari Avui, i ha fet de documentalista d'exposicions i de guionista de documentals. És autor d'Una Història de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999 (Virus, 2000), Premi Ciutat de Barcelona d'Història-2000. Joan Salvat-Papasseit, l'home entusiasta (Virus, 2002). Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888 (Edicions de 1984, 2004). El laberint roig, V. Colomer i J. Maurín, mestres i revolucionaris (Pagès Editors, 2005). La cultura anarquista a Catalunya (Edicions de 1984, 2006). Ha participat en els llibres col·lectius: Barcelona rebelde (Octaedro, 2003) i Salvador Dalí i Federico García Lorca, la persistència de la memòria (Viena, 2004). També és autor dels reculls poètics La Rambla del Raval (Emboscall, 2003) i Calidoscopi (Emboscall, 2005).

Mei Vidal (Preixens, la Noguera), llicenciada en història, productora i guionista de TVE. És autora de Joan Salvat-Papasseit, l'home entusiasta (Virus, 2000). Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888 (Edicions de 1984, 2004). Ha fet els guions per TVE, entre altres, dels documentals "El canto gregoriano", Gaudí i el seu temps i Gaudí, natura i símbol.

416 p. | ISBN: 978-84-85031-60-3 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Botxins i repressors, Els crims de Franco i dels franquistes - Paul Preston]]>

Les atrocitats del franquisme a partir de 1936 i fins ben avançats els anys quaranta han estat silenciades, tant en vida del dictador com en els primers anys de la democràcia. Aquest llibre presenta de manera planera i rigorosa el que va ser l'obra criminal dels Botxins i repressors que varen perpetuar els assassinats de Franco. La violència desencadenada contra els vençuts no es limitava a la presó, la tortura i l'execució sense un judici just, sinó que incloïa la humiliació psicològica i l'explotació econòmica dels supervivents. Franco era qui encapçalava la piràmide i el gran responsable d'un sistema que va tenir sempre com a objectiu eliminar físicament els adversaris. Aquest llibre, escrit pel prestigiós historiador del franquisme Paul Preston, és un relat colpidor del que va ser la repressió d'un règim feixista que va sobreviure durant quaranta anys.

Paul Preston (Liverpool 1946). Doctor en història per la Universitat d'Oxford, Ha estat professor de la Universitat de Reading entre 1973 i 1991, i professor d'història contemporània al Queen Mary College de la Universitat de Londres. És catedràtic i director del Centre Cañada Blanch per a l'estudi de l'Espanya contemporània de la London School of Economics & Political Science. Articulista de New Society, New Statesman i Times Literary Supplement, col·labora com a comentarista de l'actualitat espanyola a la BBC. Ha publicat nombrosos llibres sobre la Guerra Civil i el franquisme. Entre les seves obres destaquen la monumental biografia Franco (1994), La política de la venganza (1997), La guerra civil (2000), Las tres Españas del 36 (2001), i Juan Carlos. El rey de un pueblo (2003).

216 p. | ISBN: 978-84-85031-59-7 | 20,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Opus Dei, Una església dins el cor de l'Església - Bénédicte i Patrice des Mazery]]>

Els seus detractors l'anomenen la Santa Màfia i fins i tot la Maçoneria Blanca. I en El codi Da Vinci es presenta l'Opus Dei com una organització maquiavèl·lica que no dubta a matar per protegir els secrets més ben amagats del Vaticà. Però, què és exactament? Com a periodistes, volíem descobrir la veritable cara de l'Obra de Déu, aquesta institució de l'Església catòlica el fundador de la qual, l'aragonès Josemaría Escrivá de Balaguer, va ser canonitzat l'any 2002. Tot i la negativa dels seus responsables a obrir-nos les portes, vam investigar durant dos anys i vam poder obtenir nombrosos testimonis d'antics membres a París, Espanya i Anglaterra. En el curs de la nostra immersió en la història, la doctrina i l'estructura d'aquesta organització tancada sobre si mateixa, hem pogut comprovar que la influència que exerceix en els seus membres és preocupant i que persegueix la recerca efectiva del poder; això la porta a mantenir relacions estretes amb diferents entitats que tenen poder de decisió, com ara universitats i empreses. Avui, enfortit per la santificació del seu fundador, l'Opus Dei s'organitza i progressa com un moviment poderós i secret dins el cor mateix de l'Església catòlica. El seu objectiu és clar: fer triomfar l'Occident cristià. Per tots els mitjans?

Bénédicte Des Mazery és periodista i escriptora. Patrice des Mazery és periodista i reporter de Canal Plus.

320 p. | ISBN: 978-84-85031-55-9 | 19,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Refugiats i desplaçats dins la Catalunya en guerra (1936-1939) - Joan Serrallonga i Urquidi]]>

L'exili republicà de la Guerra Civil no va començar el 1939. Des de l'esclat de la guerra, el juliol de 1936, milers de persones es van veure obligades a deixar les seves cases, béns i, fins i tot, família, per refugiar-se a la zona republicana a mesura que les tropes franquistes avançaven sobre el territori. El febrer de 1939, una allau de refugiats i desplaçats d'arreu d'Espanya vivien a Catalunya. L'àrdua recerca de l'autor, municipi per municipi, ha permès construir un relat fidel d'un dels aspectes més desconeguts i tràgics de la guerra espanyola i conèixer de ben a prop les condicions de vida dels refugiats i 'actuació del govern, partits i sindicats de la Catalunya republicana.

Joan Serrallonga és professor titular d'Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estudiat les condicions de vida, de treball i sanitàries a Catalunya. Ha publicat, entre altres obres, Condicions materials i resposta obrera a la Catalunya contemporània (1992); amb Francesc Bonamusa, Del Roig al groc. Barcelona, 1868-1871. Quintes i epidèmies (1995), Premi Ciutat de Barcelona 1992, i La lucha de clases. Orígenes del movimiento obrero (1993); diferents articles sobre epidèmies de còlera i diversos estudis d'història local i comarcal, entre els quals destaquen Sant Hipòlit de Voltregà dins la història (1986), Sant Quirze de Besora. De 1714 a l'actualitat (1998), i l'obra col·lectiva Del molí a l'ordinador. Barberà del Vallès (2003).

288 p. | ISBN: 978-84-85031-23-8 | 17,00 € | Editorial Base

]]>
<![CDATA[Desterrats, L'exili català de 1939 - Joan Villarroya]]>

Aquesta obra és una rigorosa síntesi històrica del que va significar el colossal exili de 1939. Durant els mesos de gener i febrer de 1939 gairebé mig milió de ciutadans espanyols varen travessar la frontera francesa fugint d'una repressió que per a alguns hauria representat la mort sense cap pietat. Aquest llibre explica les vicissituds, sovint tràgiques i sempre difícils, dels exiliats catalans de la guerra civil. Els catalans fugitius del règim de Franco varen passar per camps de concentració a França, on la subsistència era molt difícil. Altres emigraren al Nord d'Africa. Mèxic, la República Dominicana, Xile, Colòmbia, Argentina, Uruguai i Veneçuela varen acollir milers de catalans. També la URSS i Anglaterra. Molts catalans acabaren als camps d'extermini nazi. Uns altres lluitaren a la resistència francesa. A través dels exiliats, la cultura catalana va perviure a alguns llunyants indrets del planeta, molts catalans feren aportacions científiques rellevants en el seus llocs de destí. Molts hi moriren sense haver pogut retornar a Catalunya. Aquest llibre constitueix un relat rigoròs i apassionant d'aquell tràgic període de la història de Catalunya.

Joan Villarroya i Font (Badalona, 1953). Doctor en Història, es professor titular d'aquesta disciplina a la Universitat de Barcelona. Ha publicat com a autor Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil 1936-1939 i Revolució i Guerra Civil a Badalona 1936-1939. Es coautor de La repressió a la guerra i la postguerra a la comarca del Maresme 1936-1945; L'ocupació militar de Catalunya, març 1938-febrer 1939; L'exèrcit i Catalunya 1898-1936 i La persecució de la llengua i la cultura catalanes a Badalona durant els primers anys del franquisme. També ha estat director de la publicació, editada pel Museu de Badalona, Història de Badalona.

170 p. | ISBN: 978-84-85031-19-1 | 15,00 € | Editorial Base

]]>