erat-l-exercit-de-seat-9788418705496

La història d’aquelles sigles emmarcades en un context de lluites obreres a la SEAT i arreu d’un Baix Llobregat en flames en una Transició que fou transacció.

El 21 d’abril de 1978, el Noticiero Universal informava de la detenció d’un grup d’atracadors que havien dut a terme robatoris a mà armada a Barcelona i localitats properes utilitzant quasi sempre armes de foc idèntiques. Els suposats lladres resultarien ser membres de l’ERAT, l’Exèrcit Revolucionari d’Ajuda als Treballadors, una organització armada que, segons diria el Consell de Fàbrica de la SEAT, d’on provenien, tenia per objectiu vetllar pels interessos dels treballadors a l’atur, empreses en crisi, presos i familiars, etcètera, fet pel qual, afegirien, van creure necessari la consecució de fons en els bancs.

Aquest llibre és la història d’aquelles sigles emmarcades en un context de lluites obreres a la SEAT i arreu d’un Baix Llobregat en flames en una Transició que fou transacció. I és també un repàs de les dissidències en aquell procés de transmutació del règim franquista a una democràcia parlamentària. I enmig de tot, i com a exemple de la voluntat de l’Estat de silenciar les veus contràries a la Transició, la figura de Joaquín Gambín, que, sota les ordres de la policia hereva de la Brigada Político-Social, es va infiltrar a una CNT en ascens, a ERAT i a ETA.

Pau Juvillà Ballester (Lleida, 1973), exdiputat de la CUP-NCG per Ponent, Pirineus i Aran, fou inhabilitat pel TSJC el 2022 per posar un llaç groc al despatx de la Crida a la Paeria de Lleida. És una persona compromesa amb els moviments socials i solidaris, així com de la insubmissió, motiu pel qual fou jutjat. Ha estat delegat sindical de la CGT, membre del seu secretariat permanent i regidor de la Crida per Lleida – CUP i també ha format part, en diverses èpoques, del secretariat nacional de la CUP. Interessat per la història del moviment obrer i de l’independentisme. És coautor dels llibres EPOCA, l’exèrcit a l’ombra (2010), amb Ferran Dalmau, d’El PSUC a les Terres de Lleida (1936-1986) (2014), amb Antonieta Jarne, i el darrer, Del FAC a la reunió de Perpinyà, La vida de Carles Garcia Solé (2021), amb Jaume Renyer.

Pròleg Benet Salellas

QUE PAGUIN ELS AMOS! - Eve Livingston
CAPITALISME CANÍBAL - Nancy Fraser
MANUSCRITS ECONOMICOFILOSÒFICS - Karl Marx
EL MOVIMENT DE DONES DEL KURDISTAN - Dilar Dirik
MEMÒRIES D'UN VETERÀ DE LA REPÚBLICA - Antoni Feliu i Codina
ATRAPATS A LA FEINA - Amelia Horgan
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!