assaig-sobre-la-supressio-dels-partits-politics-9788418580734

Els partits polítics estan en dubte. Cal que ens preguntem si el govern de les societats es pot fer d’una altra manera? Potser mereix una reflexió. Noti sud la suppression générale des partis politiques es va escriure l’any 1943, al final mateix de la tràgica i curta vida de Simone Weil. Es trobava a Londres, on s’havia unit als Francesos Lliures al voltant del general De Gaulle.

Aquest assaig va ser publicat per primera vegada set anys després, al diari mensual La Table Ronde (núm. 26, febrer de 1950). El text va ser immediatament lloat per André Breton. Tornaria a ser publicat en forma de llibre per Gallimard (1950) i més recentment (2008) per Climats-Flammarion, en una edició que inclou l’article de Breton. Ara, per primera vegada, veu la llum en català un text imprescindible per a fonamentar una reflexió sobre la governança dels futurs possibles.

Pel seu autoritarisme o totalitarisme els partits i el partidisme són un perill per la veritat, per la nostra capacitat de pensar. Hi haurà qui dirà que els partits també aporten realitats positives. Segurament. És un debat que cal tenir. Simone Weil ens ajuda a pensar-hi i fa allò que no s’acostuma a fer: manifestar aquelles qüestions de la realitat que no hem d’evitar tractar. Weil, des de la seva radicalitat, va a l’arrel del problema. No amaga els problemes, no els evita, ara cal enfrontar-los.

«Gairebé hem arribat a no pensar, en cap assumpte, si no és prenent posició “a favor” o “en contra” d’una opinió. Després busquem els arguments, segons el cas, ja siguin a favor o en contra. És exactament la transposició de l’adhesió a un partit.»

Simone Weil va néixer l’any 1909 a París i morí el 1943 a Ashford, a 50 kilòmetres de Londres. Una vida de 34 anys. Una vida curta, breu, però d’una gran intensitat. Va viure dues guerres mundials, va venir a la Guerra Civil d’Espanya… Una vida marcada per la guerra, sobre la que va pensar i a la que va voler reaccionar. Una mort marcada també per la guerra, ella a Anglaterra no patia els seus efectes com si fos al camp de batalla o a la França ocupada, però va restringir la seva alimentació i no va voler viure millor del que ho feia qui sí la patia d’una manera més directa. Weil fou una de les primeres llicenciades a l’École Normale Supérieure i fou mestre de filosofia entre els anys 1931 i 1938.

ESCRITOS POLÍTICOS LIBERTARIOS - Simone Weil
L'arrelament - Simone Weil
Escritos políticos - Simone Weil
JACOB - Matz
Mierda de ciudad - Giuseppe Aricó, José A. Mansilla y Marco Luca Stanchieri (Coord.)
El MIL - Sergi Rosés Cordovilla
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!