catalàcastellano
Edicions del 1979
Els orígens de l'independentisme català a Cuba226 páginas
El Catalunya. Grop Nacionalista Radical de Santiago (1907-1932)ISBN: 978-84-943589-9-9
Fermí Rubiralta i Casas14,00 €
Edicions del 1979
todostuslibros.com
els-origens-de-l'independentisme-catala-a-cuba-978-84-943589-9-9

Quan ens acostem als antecedents de l’esclat sobiranista que avui dia ocupa un lloc central dins l’agenda política del nostre país, resulta fins a cert punt sorprenent constatar com una de les primeres i, sens dubte, més clares reivindicacions històriques favorables a la independència de Catalunya sorgí a l’ílla de Cuba.

Ens referim concretament a les expressions explícites recollides entre l’octubre del 1906 i l’abril del 1907 a las pàgines de la publicació de Santiago Fora grillons! i, només uns mesos més tard, el setembre del mateix any 1907, a l’article primer dels estatuts fundacionals del Catalunya. Grop Nacionalista Radical d’aquesta mateixa ciutat oriental de l’illa, on s’afirmava taxativament que “el preferente objeto y finalidad de esta entidad es, y ha de ser, trabajar con ahínco para obtener la absoluta Independencia de Catalunya”.

L’historiador Fermí Rubiralta analitza els antecedents, circumstàncies de la fundació i la trajectòria del Catalunya. Grop Nacionalista Radical fins a l’any 1932, quan el pas del temps doni una mínima maduresa al sempre poc consistent separatisme y amb la constitució de la Generalitat republicana es produeixi una breu però important modificació del panorama polític català.

Pioneres - Manuel Martorell, Salomó Marquès i M.ª Carmen AgullóFraternalmente Emma - Emma GoldmannNegra por los cuatro costados - C. Riley SnortonPluriverso - Ashish Kothari, Ariel Salleh, Arturo Escobar, Federico Demaria, Alberto Acosta (coords.)Tras los pasos de Momigliano - G. Cruz Andreotti...Y nosotras, ¿dónde estábamos? - Silvia Ziche