el-record-m-alleuja-9788409561476

Quan es parla d’islam, sovint sorgeixen dues qüestions clau: la desigualtat de gènere i la centralitat del gihad. És possible parlar-ne des d’un angle diferent?

La poeta, pedagoga i mística africana Nana Asma’u (1793-1864) és una mostra de la importància del rol de la dona a l’islam i de la reivindicació del gihad com a mètode de transformació personal i comunitària. Escriptora prolífica en àrab, fulfulde i haussa, la seva obra escrita, majoritàriament en vers, reflecteix els ideals socials i espirituals d’una societat utòpica del segle XIX, el Califat de Sokoto, una federació d’emirats autònoms d’uns 15 milions d’habitants entre Nigèria i el Camerun. Promotora de Yan Taru, una organització de pedagogues itinerants, també va ser la referent espiritual i el símbol d’aquella utopia enderrocada pel colonialisme britànic.

Avui, el seu testimoni segueix viu a través de la memòria popular de la regió, on molts poemes no s’han deixat de cantar i alguns dels seus lli- bres són best-sellers. A nivell internacional és un referent tant dels moviments que visibilitzen les veus de les dones musulmanes com dels que reivindiquen l’aportació intel·lectual negreafricana a l’islam global.

El record m’alleuja recull una selecció del que Asma’u va escriure durant cinc dècades elaborada per Bilal Dídac P. Lagarriga autor, a més, de l’estudi introductori amb les dades biogràfiques, les referències dels seus poemes i el context revolucionari que la nostra protagonista va contribuir a desenvolupar.

Selecció i introducció de Bilal Dídac P. Lagarriga

ISLAM Y BUDISMO - Reza Shah-Kazemi
APRENDER DE ÁFRICA - Bilal Dídac P. Lagarriga
TINTA DE SAVIESA - Souleymane Bachir Diagne
Man la Modu / Sóc el Modu - Mactar Thiam Fall
Palestina como metáfora - Mahmud Darwish
La relación de todo con todo - Ibrahim Özdemir
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!