la-lluita-per-barcelona-9788417870140

Aquesta és probablement una de les obres més importants escrites en les últimes dècades pel que fa a la història social i urbana de Barcelona en l’explosiu primer tram del segle XX. La seva lectura multidisciplinar i multicausal dels esdeveniments, l’abast de la investigació històrica (quaranta anys), la minuciositat del treball amb les fonts i l’actualització i complexització d’algunes lectures històriques la fan una de les obres més completes sobre aquest cicle, amb el fil d’una prosa àgil, profunda i entenedora.

La lluita per Barcelona és una aportació capital a la història de l’anarquisme tant a Barcelona com a Catalunya, i també de la seva influència a la resta de l’Estat i a Europa. Chris Ealham aborda tant l’evolució històrica de l’anarquisme a través dels seus debats i conflictes com la seva manifestació concreta en la realitat barcelonina, alhora que dibuixa la relació i l'antagonisme entre la ciutat proletària i la ciutat burgesa enmig de la formació i l’evolució de Barcelona com a metròpolis incipient.

Amb una capacitat impressionant d’entrellaçar lectures historiogràfiques, culturals, polítiques i simbòliques, Ealham ens mostra l’espai obrer com un espai de construcció cultural complex, que l’autor anomena com a «urbanisme proletari». Aquest, profundament arrelat a les idees llibertàries, edifica una cosmovisió pròpia, en la qual les classes populars construeixen una economia moral singular i disputen la ciutat també en el terreny ideològic, amb pràctiques com l’autogestió i l’acció directa plasmades en processos d’autonomia i autovalorització col·lectiva.

Avui que les ciutats s’han convertit precisament en territoris d’apropiació, despossessió i expropiació de les vides de qui les habitem, probablement La lluita per Barcelona, on la contesa per l’espai, la vida i l’emancipació són tres eixos d’una mateixa lluita, ens pot aportar claus per tornar a delimitar els territoris en disputa.

chris-ealham

Chris Ealham (Kent, 1965). Historiador i hispanista, doctor en història per la Queen Mary and Westfield University of London, és en l’actualitat un dels principals referents contemporanis sobre la història dels moviments anarquistes a l’Estat espanyol. El seu treball segueix l’estela de la tradició d’Edward P. Thompson, on la construcció de subjetivitats col·lectives complexes per part de les classes subalternes és reconeguda com un biaix d’autonomia social i cultural. Ealham va escriure la seva tesi «Policing the Recession: Unemployment, Social Protest and Law-and-Order in Republican Barcelona, 1930-1936» sota la direcció de Paul Preston. Ha estat professor a les universitats de Cardiff i Lancaster i actualment ensenya al campus de Madrid de la Saint Louis University. Traductor a l’anglès (juntament amb Paul Sharkey) de l’obra de Josep Peirats La CNT en la Revolución española, és també autor de la biografia d'aquest militant i historiador anarquista: Vivir la anarquía, vivir la utopía (Alianza, 2016).

Pròleg de Guillem Martínez
Traducció de Marc Barrobés i Meix

Fitxa tècnica

«L'estiu del 36 hi va haver una revolució de les bases de la CNT, no dels seus líders» [Entrevista de Marc Font a Chris Ealham per Públic, 28/05/2022]
«La lluita per Barcelona, de Chris Ealham» [Ressenya de Xavier Diez a Espai de Dissidència, 04/06/2022]
«La Barcelona en conflicte» [Article de Pere Bosch a La República, 10/06/2022]
«La lucha por Barcelona» [Ressenya de Xavier Tornafoch a El Cuaderno Digital]

El MIL - Sergi Rosés Cordovilla
La negación de la virtud - Juanma Agulles
ARCHIVO POLANYI (I) - Karl Polanyi
POST BABILONIA - Miquel Amorós
El eco de los pasos - Juan García Oliver
Europa en descomposición - Karl Polanyi
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!