catalàcastellano
noticias

Nerea Barjola: "El mur al terror sexual és el feminisme"

Per Anna Celma

El cas Alcàsser, l’any 1993, es refereix a la desaparició forçada de tres noies valencianes -Antonia Gómez, Desireé Hernández i Míriam Garcia- quan es desplaçaven cap a una discoteca. Miguel Ricart i Antonio Anglés van ser els autors de l’abducció i posterior violació, tortura i assassinat de les joves. Nerea Barjola analitza a Microfísica sexista del poder la relació de complicitat entre els mitjans de comunicació i el sexisme patriarcal que perpetuen les violències contra.... (+)

El relat sobre la violència sexual

Per Carme Miquel

En les darreres setmanes estem vivint moments d‘efervescència en la lluita feminista. I aparellada a aquesta s‘està produïnt una major visibilització de les diverses situacions que afecten negativament les dones en els diferents àmbits socials. Bona és aquesta visibilització si aprofita per conscienciar i contribuir a la superació de les desigualtats. Val a dir no obstant, que la situació de subordinació que històricament vivim  les dones, a més de visualitzada necessita ser analitzada i interpretada per saber què.... (+)

De Alcàsser a Boiro, nuestras desaparecidas

Por Andrea Momoito

Nerea Barjola revive su primer relato de terror sexual en Microfísica sexista del poder. El caso de Alcàsser y la construcción del terror sexual, un libro editado por Virus, que está previsto que se publique en marzo. La suya es una generación marcada por un triple crimen que abrió heridas que aún no hemos sabido cerrar. Una generación de mujeres marcadas por el dolor y el miedo; que temió volver a hacer autostop, que recibió un cruel castigo por tratar de ser libre. Barjola lo tiene claro: los relatos de terror sexual son un mecanismo.... (+)

[PROXIMAMENT] Caliban i la bruixa. Dones cos i acumulació primitiva

Aquesta no és una història de fades, sinó una de bruixes i resistències, en l’origen de la qual està el genocidi, l’assetjament i el control disciplinari dels cossos de milers de dones en ­Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica.

La construcció social i ideològica de les bruixes va donar cobertura a la seva persecució massiva, i va generar la inferiorització de les dones, justificant la violència envers elles i la seva discriminació. La misogínia política, econòmica, cultural i.... (+)

Salvador Seguí i l'estratègia anarcosindicalista

Per Xavier Ferré

La síntesi sobre la trajectòria i les idees de l’anarcosindicalista Salvador Seguí (1887-1923) elaborada per l’historiador Xavier Díez aporta fonamentalment el bagatge historiogràfic d’aquest revolucionari, el marc sociohistòric que explica el seu àmbit referencial –les xarxes de sociabilitat:
els cafès, l’ateneu, el cercles de debat i de reunió, que són el que defineix la hipotètica autobiografia escrita per Seguí a Escola de rebel·lia (Edicions El Jonc, 2007)– i.... (+)

Salvador seguí y la construcción del anarcosindicalismo

El programa de historia social de Irola Irratia le dedica una hora a la memoria de Salvador Seguí, entrevistando a Xavier Diez sobre la figura de Seguí a través del enfoque de El pensament polític de Salvador Seguí.

.... (+)

[VIDEO] Presentació de «Masculinidades y feminismo» dins la 6a Mostra del Llibre Anarquista de Castelló

El passat 7 de novembre Jokin Azpiazu Carballo va presentar en el marc de la 6a Mostra del Llibre Anarquista de Castelló Masculinidades y Feminismo, on va abordar diferents aspectes plantejats al llibre, parlant de qüestions relacionades amb el privilegi masculí tant a l'àmbit dels moviments socials com ara en altres espais com el de la universitat.

.... (+)

Una hermosa y emotiva historia (libertaria) de resistencia, lucha, solidaridad y amor

Por Salvador López Arnal

¡Casi 700 páginas, dirán! ¡Menudo ladrillo! De acuerdo... sin estar de acuerdo. Ecología o catástrofe. La vida de Murray Boockhin tal vez sea un ladrillo, pero es un ladrillo deslumbrante, apasionante. Es decir, un no-ladrillo. Esta reseña, por motivos de espacio, no puede hacerle justicia. Lo esencial: no se pierden la experiencia de esta lectura. Quien la probó, lo sabe.

Conviene una disculpa de entrada. Leí algunos textos de Bookchin en mi juventud que había olvidado (y de paso al.... (+)

Los presos y los libros

Por Josep Mengual

«No hay mayor dolor que no tener libertad.»

Marcos Ana (1920-2016)

La ingente cantidad de literatura no ficcional referida a la vida carcelaria, ya sea en forma de memorias, testimonios o biografías, casi puede considerarse ya un subgénero que, quizá no tenga un gran atractivo comercial, pero ha experimentado una presencia constante y sostenida y ha encontrado en algunas editoriales marcadamente de izquierdas, como es el caso de Virus Editorial o Txalaparta, a corajudos y tenaces valedores.

De hecho, uno de los libros de.... (+)

El gegant de l’anarcosindicalisme català

Per Ferran Aisa

Xavier Díez (Barcelona, 1965) és un dels escriptors catalans més actius dels darrers temps. La seva obra la trobem tant a l’assaig històric com a la narrativa, sense oblidar-nos de la seva faceta de poeta i de periodista polític. Doctorat en història contemporània és també llicenciat en filosofia i lletres i diplomat en magisteri i postgraduat en pedagogia terapèutica. Actualment exerceix de professor a la Facultat de Comunicació de la Universitat Ramon Llull.

Entre la seva obra més recent destaca Venjança de.... (+)

Número de registros encontrados: 582
59 páginas <12345678910>