l-aposta-municipalista-9788492559619

Arreu es multipliquen les experiències populars que volen canviar les coses. Per aconseguir-ho comencen pel que és més proper, l’autogovern. Sota aquesta «aposta municipalista» s’arremolinen diferents elements de política local en forma de candidatures alternatives forjades per la societat civil.

En aquest sentit, Catalunya té una tradició particular arrelada a la proposta federalista i de municipi lliure de Pi i Margall. De forma menys institucional, la trobem tant en el protagonisme anarquista durant les vagues de lloguer i lluites del segle passat com en l’autogestió de la Revolució de 1936. Més recentment, quan encara era inquestionable el règim del totxo, l’experiència de les CUP o les candidatures del Vallès (entre d’altres), han posat sobre la taula l’alternativa d’un municipalisme emancipador.

Tard o d’hora aquests projectes hauran de bregar amb les institucions. Així doncs, hi ha dues tensions que tiben de manera recurrent la seva existència: una, entre els moviments i els partits; l’altra, dins la temptació de la gestió política.

No obstant, l’actual implosió del règim de la Segona Restauració espanyola ha deixat al descobert una estructura corcada i amarada de franquisme. Aquest llibre constitueix una fórmula col·lectiva d’organitzar una mirada al passat, de reflexionar sobre les possibilitats i limitacions d’aquestes alternatives, per a pensar, en definitiva, un present emancipatori.

L’Observatorio Metropolitano de Madrid és un col·lectiu híbrid d’investigació i d’inter­ven­ció política format per activistes i professionals de diferents àmbits.

Xavier Diez és historiador i sindicalista i profund coneixedors del moviment llibertari a Catalunya. Amb Virus ha publicat: L’anarquisme fet diferencial català, Venjança de classe i El anarquismo individualista en España.
 

Fitxa

 

video-aposta-municipalista 2 from Virus editorial on Vimeo.

Cent-cinquanta anys de municipalització (Oriol Fuster, Directa)

Las Sublevaciones de la Tierra - 40 voces
Barcelona metròpoli-empresa - Tinc Tant
PUTA FEMINISTA - Georgina Orellano
TRABAJO SEXUAL CON DERECHOS - Gillian Abel y Lynzi Armstrong
Pájaros en la cabeza - Javier Erro
El socialismo salvaje - Charles Reeve
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!