noticia

Del Dixan als efectes de la guerra preventiva
 

DANYS · Un llibre qüestiona amb dades la política de seguretat que va desembocar en l'operació Raval REALITAT · El president de la Junta Islàmica Catalana, Abdennur Prado, acusa experts i mitjans de col·laborar en la "fabricació de l'amenaça jihadista"
 

Albert Balanzà

Imatge / Ruth Marigot

Un: un 46 per cent dels detinguts de manera preventiva en les operacions contra l'anomenat terrorisme islamista han quedat en llibertat després de les primeres 72 hores i només el 5% del total han tingut sentència ferma. Dos: dels condemnats, per exemple cinc dels integrants del comando Dixan, no ho van ser per tinença d'explosius -del sabó, res- sinó per fer tasques de suport a una organització que no havia d'actuar a l'Estat. Tres: l'Audiència Nacional no va incloure la publicitada voladura de la seva seu en la sentència contra els acusats de l'operació Nova.

Totes aquestes dades, poc difoses en els mitjans de comunicació, s'han posat l'una al costat de l'altra en el llibre Rastros de Dixan (Virus, 2008), que ahir es va presentar a Barcelona i que se centra en l'anàlisi de les conseqüències d'aquesta por a l'altre que s'ha desfermat sobretot després de l'operació Raval del 20 de gener de 2008. En el llibre participen el president de la Junta Islàmica Catalana i col·laborador de l'AVUI, Abdennur Prado; el professor de dret penal Iñaki Rivera, i els periodistes David Fernández i Albert Martínez, entre d'altres.

Prado assenyala que hi ha una proliferació d'informes d'experts que no estan basats en cap treball de camp sinó en còpies d'informes estrangers similars. "Hi ha una pseudoliteratura que crea una realitat paral·lela sense cap referència a la realitat social, que és utilitzada com a base de les polítiques de seguretat", apunta.

Fernández i Martínez, al seu torn, reprodueixen en la seva part alguna intervenció memorable del director del CNI, Eugenio Pereiro, sobre el perfil dels sospitosos: "Immigrants de primera, segona i tercera generació, i diferents nivells de formació, adquisició i cultura; no podem excloure ningú".

 

Ressenya publicada al diari Avui, 11/06/2009

11/06/2009 13:32:28
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!