homenatge-a-lluis-companys-9788493058746

El 15 d'octubre de 1940, el mateix dia que un escamot d'execució assassinava Lluís Companys, un grup d'oficials de l'Exèrcit Republicà presos al castell de Montjuïc es vestien de dol per homenatjar el President de Catalunya. Des d'aquell gest, no foren poques les persones que reteren homenatge al seu president, negant-se a tancar els ulls davant la brutalitat de la dictadura. Mentre els mitjans de comunicació i la major part de la classe política actual s'obstinen a passar la pàgina de la història perquè aquesta no sigui llegida, els homes i dones que patiren l'exili, la fam i la repressió durant la llarga nit del franquisme ens ofereixen una lliçó de dignitat. En aquest llibre, l'historiador Agustí Barrera i el documentalista Robert Surroca rememoren des del gest d'aquells oficials republicans fins a l'homenatge que el poble basc li dedicà l'agost del 2000 a Irun, passant per la reacció dels catalans a l'exili dies després de l'afusellament, les accions dels militants del Front Nacional de Catalunya o l'homenatge de poetes il·lustres com Pere Quart, Joan Brossa o Pablo Neruda, entre d'altres. És l'homenatge a una figura que simbolitza la llibertat nacional i social del poble català i és l'homenatge als qui lluitaren ahir i lluiten avui contra l'oblit i la impunitat.

Agustí Barrera: Nascut a Mataró l'any 1941, es trasllada a Terrassa on cursa estudis de peritatge químic. Comença a militar al Front Nacional de Catalunya l'any 1963, organització independentista i d'esquerres que lluita clandestinament contra la dictadura, i dos anys més tard és detingut i processat pel Tribunal de Orden Público, acusat de propaganda il·legal. El 1968 abandona el Front i s'integra al Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN), i després al PSAN Provisional, on impulsa la creació d'un sindicat nacional català. Treballa com a químic en diversos laboratoris. Des del 1972 fins al 1980 és redactor de la secció de ciències de la Gran Enciclopèdia Catalana. L'any 1987 obté la Llicenciatura d'Història per la Universitat de Barcelona i passa a dedicar-se a l'ensenyament de la història a secundària. Especialitzat en l'estudi de la Segona República i la guerra dels tres anys (1936-1939), així com en la figura de Lluís Companys, formà part del Grup per a l'Anul·lació del Procés al President Lluís Companys (GAPPC). Ha publicat articles en revistes especialitzades, ha realitzat conferències i escriu en la premsa comarcal. És membre del Moviment Arenyenc Per a l'Autodeterminació (MAPA) i del Grup d'Historiadors "Jaume Compte".

Robert Surroca: Nascut a Barcelona l'any 1934, a finals dels cinquanta ingressa al Front Nacional de Catalunya, des del qual participa en tota mena de tasques i campanyes en defensa de Catalunya i de les llibertats democràtiques i socials fins la mort de Franco, sent designat responsable de l'aparell clandestí del grup. Col·labora en la redacció de la biografia del President Macià editada pels exiliats del Front a l'Estat francès i introduïda clandestinament a Catalunya el 1968, en l'edició dels opuscles dominicals Històries de la clandestinitat, publicats per El Correo Catalán. És cofundador del Grup per a l'Anul·lació del Procés al President Lluís Companys. Ha recopilat tots els poemes dedicats al President Companys, publicats al seu llibre Catalunya a Companys l'any 1990 en motiu del 50è aniversari de l'afusellament de qui fou president de Catalunya. Ha organitzat, participat i col·laborat en diverses exposicions de caràcter històric i patriòtic i ha contribuït, amb aportacions documentals, en diversos llibres, en programes televisius i radiofònics i en pel·lícules cinematogràfiques. Ha publicat articles en diverses publicacions periòdiques, com El Maresme, Diari de Barcelona, Avui, El Llamp, El Temps i L'Avenç. Fou candidat per Catalunya Lliure a les eleccions al Parlament europeu l'any 1989.

http://www.eljonc.com

Una història crítica de les esquerres - Xavier Diez
A frec del seu nom - Maria Conca i Josep Guia
Referèndum 2017. La clau que obre el pany - Quim Arrufat i Benet Salellas (coord.)
Catalunya nord - Aleix Renyé
El pensament i l'acció - AA. VV.
Lletra per a la batalla - Ferran Dalmau
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!