barri-xino-9788485031962

El Barri Xino de Barcelona, situat al cor del Raval, va ser l'escenari d'una de les realitats .socials .més dramàtiques que ha viscut la ciutat. En els anys de la postguerra immediata, el Barri Xino va esdevenir l'escenari dels efectes que la guerra havia tingut al país: pobresa, prostitució, delinqüència, marginació social... El llibre de Sebastià Sorribas, recentment traspassat, és una crònica viscuda de la vida quotidiana en aquest barri. Malgrat la cruesa de la realitat mostrada per l'autor, aquest també n'ofereix sovint l'altra cara de la moneda: la que mostra un barri popular, amb gent honrada que malda per sobreviure amb dignitat. Barri Xino és una crònica fascinant, de fàcil lectura, imprescindible per conèixer l'ambient que respirava un dels indrets més emblemàtics de la capitat catalana en aquells anys. L'autor d'El zoo d'en Pitus s'endinsa en aquesta obra en la narrativa per a adults i ho fa a través d'una crònica que, sense voler ser un llibre d'història, té tot el rigor d'una obra basada tant en exigències personals com en el relat d'aquells que varen viure al Barri Xino els anys de la postguerra.

EN RESUM — L'obra més esperada pels milers de fans de Sebastià Sorribas. — Un retrat REAL de la dura vida de la postguerra. — Obra pòstuma de l'autor d'El zoo d'en Pitus, el llibre infantil més venut de tots els temps en llengua catalana, amb més de 400.000 exemplars. — Es tracta d'una crònica apassionant i esfereïdora d'un barri marginal. — La trama, escrita amb un ritme àgil, és rica i variada, amb personatges inoblidables d'una Barcelona verídica. — Autor reconegut amb nombrosos premis: premi Crítica Serra d'Or, premi Folch i Torres, premi de la Generalitat de Catalunya, Creu de Sant Jordi... — És el llibre ideal per regalar aquest Sant Jordi.

Sebastià Sorribas va néixer el 19 de novembre de 1928, al Barri Xino de Barcelona. Els pares, Sebastià i Esperança, tenien una fleca al carrer de l'Om, on aviat va començar a treballar d'aprenent de forner. Durant la Guerra Civil va viure llargues temporades a Sallent, al Bages, on els seus oncles tenien un cafè i un cinema. Hi fou enviat per estalviar-li els bombardejos que castigaven Barcelona i, molt especialment, el Xino. El 1939 tornà al barri. De jove, s'interessa per les activitats culturals populars i s'integra a l'Orfeó Canigó, del barri de Sants, amb el qual participa activament fent excursionisme, teatre, música, dansa... El 1961 es casa i se'n va a viure al Passeig de la Zona Franca, al barri de Marina. Allà, juntament amb la seva dona i alguns amics, col·labora en activitats socials i culturals a les barriades de Can Tunis, Cases Barates i el Polvorí, alhora que reprèn els estudis universitaris i es llicencia en Història. El 1965, animat pel seu veí i amic Paco Candel, escriu el primer llibre, la novel·la infantil El zoo d'en Pitus, amb el qual guanya el premi Folch i Torres d'aquell any, i que, quaranta anys després de la seva publicació, segueix sent un best seller de la literatura catalana. A El zoo d'en Pitus el segueixen altres títols infantils i juvenils, com Viatge al País dels lacets, Els astronautes del Mussol i La cinquena gràcia de Collpelat, entre d'altres. Més endavant, coincidint amb un canvi laboral que el porta a fer de mestre, escriu una sèrie de llibres de divulgació històrica que li val el premi Crítica Serra d'Or. Darrerament ha publicat també una sèrie de contes infantils escrits originàriament per als seus néts i nétes: En Manuel i la seva nova paraula, En Luka i la Maria al País Vermell, etc.; també, adreçades als adults, En Roman i la guerra, Prop del llac, i Amb X de Xino, tres novel·les de sèrie negra ambientades al seu barri als anys quaranta. Sebastià Sorribas ha rebut també, a més dels premis esmentats, el Premi de la Generalitat de Catalunya i la Creu de Sant Jordi. Morí a Barcelona el 6 de desembre de 2007.

http://www.editorialbase.com

La fi de la guerra civil - Paul Preston
L'exili republicà als Països Catalans - Pelai Pagès i Blanch
Amb ulls estrangers - Arnau Gonàlez i Vilalta
Federica Montseny - Antonina Rodrigo
La guerra civil espanyola - Paul Preston
Els herois del 1714 - Francesc Serra i Sellarès

subscríbete