sarajevo-amor-meu-9788419160218

Les pàgines d'aquest llibre ens ofereixen la mirada del general Jovan Divjak sobre la guerra que es va viure a Bòsnia i Hercegovina a la dècada del 1990, en ple desmembrament de Iugoslàvia. El pas dels anys no ha restat vigència a les paraules del general.

«Vaig defensar Sarajevo contra tots els nacionalistes, perquè tinc aquesta ciutat dins de la pell». Així parlava Jovan Divjak, de 67 anys. Nascut a Belgrad de pares serbis, però bosnià d’ànima, aquest oficial va rebutjar alinear-se al costat dels Milosevic, Karadzic, Mladic i altres, en el moment en què precipitaven Bòsnia i Hercegovina a la guerra. Antic membre de la guàrdia de Tito, per al qual guarda una admiració indefectible, vell amic de França, dotat d’un humor tan sòlid com el seu seny, Jovan Divjak retorna al recorregut que el va portar a dir no a la follia sanguinària...

Parla amb passió de la ciutat on viu des de 1966. Conta la increïble resistència de Sarajevo, com els artistes actuaven sota les bombes, les tribulacions de l’exèrcit de Bòsnia... No amaga ni les seves impaciències ni els seus dubtes: la pau no és la que havia somiat.

FLORENCE LA BRUYÈRE és periodista, especialista en Europa Central i els Balcans. Radicada a Budapest, a Hongria, corresponsal de Libération, L’Express i Radio France i Radio France Internationale, ha visitat en nombroses ocasions l’ex-Iugoslàvia.

JOVAN DIVJAK (Belgrad, 1937- Sarajevo, 2021) era coronel de l’Exèrcit Popular Iugoslau el 1992 quan va esclatar la guerra a Bòsnia i Hercegovina. Refusant escoltar els cants de sirena nacionalistes, va defensar la idea d’una república multiètnica. Es va convertir en el número dos de l’exèrcit de Bòsnia i Hercegovina, abans de ser nomenat general pel president Alija Izetbegovic. Va dirigir l’associació «L’educació construeix Bòsnia i Hercegovina», destinada als orfes de guerra, que va fundar el 1994.

Cultura de derechas - Furio Jesi
Enredados en el terror - Suhaiymah Manzoor-Khan
El marxismo y la opresión de las mujeres - Lise Vogel
Colombia en disputa - VVAA
Anuari Internacional CIDOB 2023 - VVAA
Acontecimiento y prácticas emancipatorias - VVAA
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!