de-pau-claris-a-lerroux-9788412325539

De Pau Claris a Lerroux. De l’heroi de la defensa de les institucions catalanes durant la Guerra dels Segadors (1640-1659) al dirigent republicà de retòrica demagògica i ferotgement anticatalanista. Aquesta antítesi, que també és una metàfora, és el fil conductor de la història del procés d’espanyolització de Catalunya que ens presenta l’historiador Xavier Deulonder i Camins.

Amb una obra que abasta el període comprès entre la Monarquia Hispànica i la Segona República Espanyola, l’autor esgrana el seguit de fets socials, polítics i econòmics que expliquen la instauració del projecte nacional espanyol a Catalunya. Un projecte bastit sobre dos pilars inseparables: l’estructura centralista del poder, i la castellanització lingüística i cultural.

Finalment, Deulonder també aporta una gènesi del concepte «lerrouxisme». Així, el lector s’aproximarà a la narrativa espanyolista de rebuig frontal als signes d’identitat dels catalans promoguda pel fundador del Partido Republicano Radical, una figura que resulta imprescindible per comprendre la vida política barcelonina dels primers anys del segle XX.

Xavier Deulonder i Camins va néixer l’any 1965 a Barcelona. El 1988 es va llicenciar en Història per la Universitat de Barcelona, i en Documentació, el 2004, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Compagina la feina de bibliotecari amb la producció d’obres de recerca i d’alta divulgació. És autor d’una vintena llarga de llibres, entre els quals destaquen Les llengües a la República de Catalunya: Una deliberació (Llibres de l’Índex, 2015); França i Catalunya (Bubok, 2017); Els Borbó a la guillotina: La fi de la monarquia a França (Llibres de l’Índex, 2018); Segur que Colom era català?: Les raons per dubtar-ne (Edicions del 1979, 2018); Norton I, emperador dels EUA i protector de Mèxic (Llibres de l’Índex, 2018); I si Hitler hagués guanyat la Guerra?: El món de Fatherland (Llibres de l’Índex, 2019); Història dels Balcans (Llibres de l’Índex, 2019); La Guerra Peninsular, o Guerra del Francès (1807-1814) (Llibres de l’Índex, 2019); La llavor del mal: Com va ser possible el III Reich (Llibres de l’Índex, 2020); i Notícies de la Confederació: Viatge al país que hauria pogut ser (Voliana Edicions, 2021).

Episodis del moviment obrer als Països Catalans (Volum 3) - VVAA
La diàspora independentista a Amèrica - Fermí Rubiralta i Casas
Els origens de la postmodernitat - Perry Anderson
FEM LA INDEPENDÈNCIA - Carles Castellanos i Llorenç
LLENGUA I IDENTITAT NACIONAL - Jordi Martí Monllau
LLENGUA VIVA - Carles Castellanos i Llorenç
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!