el-mil-i-puig-antich-9788496044777

El Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL) és un grup atípic que sorgeix a principis dels anys setanta, format per militants procedents de l'esquerra autònoma, de formació marxista heterodoxa, que s'identifica amb el consellisme, amb la tradició anarquista i el maquis llibertari, i que rep influències del Maig francès i del situacionisme.

Nascuts amb la intenció de no perdurar com a organització, els eixos de la seva estratègia política són el recolzament de les lluites obreres i l’edició de textos propis o traduïts amb què donar suport teòric a aquestes lluites, i criticar el burocratisme, l’autoritarisme i l’avantguardisme dels sindicats i partits d’esquerra. Per poder portar a terme aquests dos objectius, recorreran a l'acció directa, mitjançant atracaments —«expropiacions»— a entitats bancàries per donar suport a les caixes de resistència del vaguistes i per finançar la publicació de la revista CIA dels llibres d'Ediciones-Mayo 37.

El seu discurs clarament anticapitalista i no merament antifranquista, així com les crítiques ferotges a les «forces democràtiques» que preparaven el Pacte de la Transició, per garantir la continucació de l'statu quo anterior, van provocar-ne l'aïllament polític. La conseqüència més tràgica d'això va ser la condemna a mort de Salvador Puig Antich, membre del MIL executat el 2 de març de 1974, acusat de la mort d'un policia en un judici ple d'irregularitats, davant el silenci i la indiferència de l'«oposició democràtica».

antonio-tellez-sola

Antonio Téllez Solà (Tarragona, 1921 - Perpinyà, 2005) Membre de la FIJL des de 1936, combatrà a l'exèrcit republicà fins al febrer de 1939. Amb 18 anys va haver d'exiliar-se a França, on va conèixer els camps de treball i on va lluitar amb el maquis, i des d'on va participar a la invasió de la Vall d'Aran l'octubre de 1944.

Col·laborador de la premsa anarquista, va dedicar bona part de la seva vida a rescatar de l'oblit la lluita dels grups d'acció del moviment llibertari contra la dictadura franquista. A Virus editorial han estat publicades les seves obres: Sabaté: Guerrilla urbana en España (1945-1960); Historia de un atentado aéreo contra el general Franco; La red de evasión del Grupo Ponzán; Facerías: Guerrilla urbana (1939-1957).

Sabaté - Antonio Téllez Solà
FACERIAS Guerilla urbana (1939-1957) - Antonio Téllez Solà
Sabaté - Antonio Téllez Solà
Historia de un atentado aéreo contra el general Franco - Antonio Téllez Solà
La Red de evasión del grupo Ponzán - Antonio Téllez Solà
El MIL - Sergi Rosés Cordovilla
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!