noticia

Un al·legat contra la islamofobia

Per Hiram Gascoigne

En el moment d'escriure aquesta ressenya s'ha condemnat als "11 del Raval", detinguts el 19 de gener de 2008 suposadament per un imminent atemptat al metro de Barcelona, a entre 8 i 14 anys de presó acusats de pertinença a organitzatció terrorista. Justament aquest llibre (i el documental en DVD que l'acompanya) està motivat en l'operació político-policial-judicial-mediàtica contra aquells detinguts. De fet, un dels autors, el Benet Salellas, ha estat el seu advocat.

El llibre no és només un al·legat a la seva innocència, posant en evidència les febleses i contradiccions de tot el procés jurídico-policial, sinó que per sobre de tot és una anàlisi de la islamofòbia, la ignorància envers als musulmans i a la construcció de l'enemic per part dels estats i societats "occidentals" en el context posterior a l'11S i l'11M. Malgrat la denúncia a la islamofòbia (la por i l'odi eenvers a l'islam i al conjunt de la població musulmana -sigui practicant o no- o procedent de països arabo-musulmans) i a la construcció per part dels aparells estatals, policials, judicials i dels mitjans de comunicació del musulmà com a enemic i terrorista, cal matitzar que els autors no neguen que un sector de l'islam sigui fonamentalista i usi la violència com a medi d'imposició; de la mateixa manera que, apunten, succeeis entre la comunitat cristiana o jueva.

El text, suma de les aportacion particulars de cada un dels autors més una introducció col·lectiva, presenta i analitza, quatre grans idees. En primer lloc, l'existència d'una mentalitat i una ideologia que opera en la lògica antiterrorista i islamòfoba, segons la qual existeix una jihad global. Aquesta ideologia provoca i condueix a argumentacions i accions compartides pels agents abans apuntats, sense necessitat d'acords previs, contra la població "musulmana". La segona idea analitzada és l'acció i el domini dels mecanismes mercantils en les redaccions dels mitjans de comunicació, que operen al marge de la veracitat; en aquest sentit, informar i atemorir s'han convertit en un binomi clau en la construcció i reproducció d'imatges i discursos islamòfobs. el tercer aspecte és el rol que tenen els think tanks, els mitjans de comunicació, les fonts policials , els pretesos especialistes, etc, en la creació d'aquells discursos i imatges destinades únicament a mantenir un imaginari social adequat contrari als "musulmans", que justifiqui la repressió, la retallada de llibertats, la vulneració de drets, etc. I en darrer lloc, es la força èmfasi en la legitimació i aplicació d'una justicia preventiva, que anul·la els drets més básics i crea espais i temps d'excepció, recolzada en una pràctica policial i juridica que no està subjecta a cap tipus de control ni responsabilitat.

Per últim, anotar que el llibre es pot descarregar a internet, alhora, els autors, juntament amb els familiars i amics dels condemnats han creat un bloc que permet seguir l'actualitat del cas dels 11 del Raval (http://rastrosdedixan.wordpress.com)

 

Ressenya publicada a El Pesol Negre, n.º 45, desembre 2009

 

 

  Rastros de Dixan

09/12/2009 08:44:26
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!