segur-que-colom-era-catala-9788494720123

Durant els darrers anys, han aconseguit força acceptació, sobretot entre persones vinculades al catalanisme i a l'independentisme, les teories proposades per Jordi Bilbeny i els seus seguidors i col·laboradors, agrupats en l'entitat Institut Nova Història (INH), que no només Colom era català, sinó que, a més, la descoberta d'Amèrica va ser una empresa catalana.

Són correctes aquestes teories? Mereix de debò credibilitat la feina d’investigació i divulgació que duu a terme l’INH? Han fet ben fet els intel·lectuals que han donat suport a Jordi Bilbeny prologant-ne els llibres? És normal que el Canal 33, que es defineix com l’espai cultural de la televisió catalana, emeti reportatges sobre les teories de l’INH presentant-les com a respectables i serioses?

Fora dels Països Catalans, no hi ha ningú que consideri seriosament la teoria de l’origen català de Colom; la teoria més acceptada arreu del món és que Colom era genovès. Per això podem dubtar, i molt, de teories de Jordi Bilbeny i l’Institut Nova Història, fins al punt que cal descartar-les.

Xavier Deulonder i Camins va néixer a Barcelona l’any 1965. El 1988 es va llicenciar en Història a la Universitat de Barcelona i en Documentació a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2004. És autor d’una desena de llibres, entre els quals cal esmentar La posta de sol d’Espanya: Les proclames d’independència de les colònies (2005), Els nazis a Catalunya (2007), Visca la Pepa?: Els catalans a l’Espanya de la Constitució de Cadis (2012), Les Repúbliques catalanes (2014) i Les llengües a la república de Catalunya: Una deliberació (2015).

DE PAU CLARIS A LERROUX - Xavier Deulonder I Camins
Episodis del moviment obrer als Països Catalans (Volum 3) - VVAA
La diàspora independentista a Amèrica - Fermí Rubiralta i Casas
Els origens de la postmodernitat - Perry Anderson
Cròniques negres del català a l'escola - Pere Mayans Balcells
Episodis del moviment obrer als Països Catalans (Volum 2) - AAVV
icone subscripcions

En Virus también necesitamos recuperar energías.
Cerramos del 6 al 21 de agosto. Vuestros pedidos se prepararán a partir del 22.
¡Gracias por vuestro apoyo!